image description

Gezien bij…Lureparts.nl Het goede gevoel


Gezien bij…Lureparts.nl  

Het goede gevoel  

Door Berthil Bos  

Iedereen kent het gevoel wel als je op pad gaat op zoek naar roofvis en je hebt je spulletjes prima voor elkaar. Het geeft je een stukje zekerheid. 

Wat er ook gebeurt, aan het materiaal ligt het niet. Nu nog de vis en we hebben een geweldige dag. Bij het ontbreken van een stukje gereedschap, kan dit je tijdens de visdag een onbehagelijk gevoel geven en veel belangrijker, desastreus zijn voor je tegenstander. 


In sommige gevallen is de onthakingstang niet voldoende.

Ik heb het hier over een goede kniptang voor het geval de vis ‘slecht’ gehaakt is. Ik weet nog een voorval dat dit goed illustreert.

Ik was aan het vissen op een grote plas en het ging heerlijk. Alles leek te gaan zoals je het wenst. Op een gegeven moment haak ik een snoek die de Swimbait geheel had geïnhaleerd. 

Eén van de dreggen zat achter de kieuwboog, dus niet pielen maar knippen. De onthakingstang was niet voldoende, dus moest de kniptang eraan te pas komen. Op de plek in mijn tas waar normaliter de kniptang zat was nu niets te vinden. Ik had tijdens een kantsessie de tang overgepakt naar mijn rugtas en vergeten terug te leggen.


Bij een lastig gehaakte snoek ga ik niet pielen maar knippen.

Daar zat ik dan en de snoek was de pineut. Na wat gepriegel kreeg ik de dreg er toch goed uit en kon deze vis na even bij te komen toch de diepte weer opzoeken. 

Nu ik wist dat er geen tang aan boord was, was het gelijk gedaan met dat goede gevoel. Bij iedere aanbeet was gelijk de vraag of de snoek de dreggen ‘goed’ in zijn bek had. Ik vond het maar niks en was eigenlijk van plan om te stoppen. 

Op de weg terug naar de trailerhelling, zag ik een bekende boot met daarin drie personen. Daar is waarschijnlijk wel een tang over, dacht ik zo. De boot was van Bertus Rozemeijer en natuurlijk kon ik voor de rest van de dag een tang lenen. 

Dat ik de rest van de dag uiterst succesvol ben geweest, ben ik Bertus nog steeds dankbaar voor. Gelukkig kreeg ik ook een zeer goede tang mee, want er moest op zijn minst twee keer de dreg doormidden geknipt worden. 

Daar zit vaak het verschil tussen een kniptang en een zeer goede knipper. Veel hengelsportmerken hebben tegenwoordig één of meerdere soorten kniptangen in hun assortiment. Er zitten zeker goede tussen maar ook gewoon bagger. 

Dat ik dit zo noem komt omdat dit attribuut altijd en overal een dreg gemakkelijk, snel en zonder wrikken doormidden moet knippen. Hiervoor zoek ik mijn kniptang niet in een hengelsportwinkel, maar ging in het verleden naar de ijzerwarenspeciaalzaak voor een zeer betrouwbare tang.


De kniptang met speciale hefboomconstructie en het tangetje voor bijvoorbeeld onderlijntjes zijn in mijn ogen het beste wat je kunt aanschaffen. 

De Duitse fabrikant van Knipex heeft meer dan 130 jaar ervaring op het gebied van tangen en dat zegt al erg veel. Het is een topproduct, waar jij als roofvisser en zeker de snoek veel plezier aan heeft. 

Gelukkig heeft Lureparts.nl het belang gezien van een zeer goede knijptang en heeft nu bijvoorbeeld een Knipextang met hefboomconstructie in zijn pakket. Door deze constructie heeft de tang een erg grote snijcapaciteit bij een geringe krachtinspanning.


De speciale constructie maakt het knippen een fluitje van een cent.

Ook vind je hier een kleinere Knipextang speciaal voor het perfect doorknippen van gevlochten staaldraad, zonder dat het rafelt. Dit is weer erg gemakkelijk om het staaldraad door een goed passende sleeve (knijpbuisje) te steken. 

Lureparts.nl staat ook op de komende Hengelsport- en Botenbeurs in Utrecht. Je kan hem daar natuurlijk uitproberen, maar ik heb liever niet dat je langer wacht in belang van de snoek en je goede gevoel.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Dreamfisher Proefdag Eiland van Maurik
Willem Moorman -
image description
Zicht op zeebaars 402
Willem Moorman -