Gezien bij…Lureparts.nl Graphite Metal Tresse

Gezien bij…Lureparts.nl  

Graphite Metal Tresse  

Door Berthil Bos  

Ik heb in het verleden al talloze artikelen geschreven over het gebruik van onderlijnen, die je kunt gebruiken bij diverse roofvistechnieken. Het één is beter te gebruiken dan het ander, maar wat ze allemaal gemeen moeten hebben, is dat onze tegenstander er zonder kleerscheuren (lees een bek vol dreggen) afkomt. Het is een must om een onderlijn van goede kwaliteit te gebruiken en deze moet bij je gekozen kunstaas passen. 

Je zult begrijpen dat bijvoorbeeld een klein subtiel plugje een actie als een dweil krijgt bij het gebruik van een 1mm. dikke Fluorocarbon onderlijn, evenals het onzinnig is om een Swimbait van meer dan 100 gram te vissen aan een 7X7 gevlochten staaldraadje met een trekkracht van 15 pond. Die 15 pond krijgt een rovers nog niet zo 1, 2, 3 kapot, maar het gebruikte materiaal wel.


Op deze manier moet het gebruikte materiaal van goede kwaliteit zijn. 

Even nadenken over deze materie is dus op zijn plaats en diverse artikelen hierover kan je terugvinden in het archief van Tips & Trics.

Buiten de levensreddende onderlijnen heeft een roofvisser die graag met rubber vist, vaak te maken met een ander soort onderlijn, de Stinger. Deze stinger heeft tot doel om het rubber te voorzien van een extra dreg of dreggen. 

Het zijn dus korte eindjes tandbestendig materiaal, die de haakkans vergroten en ervoor zorgen dat het rubber buiten de bek komt te hangen bij de dril, wat er weer voor zorgt dat het kunstaas langer ongeschonden blijft. 

Je kan voor een stinger diverse materialen gebruiken, zolang het maar niet de actie beïnvloed. En daar zie je nogal eens vreemde dingen voorbijkomen. 

We weten allemaal dat een shad behoorlijk soepel moet zijn om attractief voor de rovers over te komen. Vaak zal je zien dat bij gebruik van stugge stingermaterialen, je een deel van deze flexibiliteit opheft. Dat is niet de bedoeling en daarvoor is er een materiaal onder de naam Graphite Metal Tresse, dat door Lureparts.nl op de markt wordt gebracht.


Zonder stinger bij de staart was hij niet gehaakt en het GMT liet de sikkelstaart goed zijn werk doen.

Ik gebruik deze GMT al vele jaren en sta er versteld van dat het nog vrij onbekend is. Het oersterke Dyneema is voorzien van een geweven metalen jasje, dat echt snoektandbestendig is. 

Omdat het geweven is, blijft het net zo soepel als dyneema en…is het ook nog eens eenvoudig knoopbaar. Het zal het rubber niet meer negatief beïnvloeden en van kinken heeft het ook nog nooit gehoord. 

Heeft het nog nadelen? Het enige wat ik kan bedenken is de kleur. Ik hou persoonlijk niet zo van de zilverkleur en zeker niet als gewone onderlijn. Een watervaste stift kan uitkomst voor dit ‘probleem’ bieden, maar dit is zoals gezegd persoonlijk. 

Ik wil het nog even hebben over het knopen van het GMT. Hoe vaak komt het niet voor dat je de stinger net iets langer of korter wilt hebben, omdat de situatie dit vraagt. 

Met dit product heb je binnen een paar tellen een nieuwe stinger gereed door het gebruik van een eenvoudige knoop. Het GMT is een stroef materiaal, waardoor de knoop niet slipt of verschuift. Geen gedoe meer met tijdrovende sleeves en tangen. 

Ook kan je de dreg zonder vaste knoop op dit stroeve materiaal vastzetten en op deze manier de lengte kan aanpassen indien dit nodig is. Op het filmpje laat Oscar Wissink  dit even zien en ik weet zeker dat jullie hier ontzettend van kunnen profiteren. Het is te krijgen in diverse sterktes van 4 tot 40 kilo trekkracht.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -