image description

Gezien bij…Lureparts.nl Chatterbaits

Gezien bij…Lureparts.nl  

Chatterbaits  

Door Berthil Bos  

In deze tijd waarin zo'n beetje elke opgroeiende roofvis kunstaas aan een vislijn heeft gezien, komt het geregeld voor dat ze hun neus ophalen voor al dat snoepgoed. 

We noemen dat conditionering of dressuur. Je zult steeds meer gaan merken dat bepaalde kunstaasjes, na een succesvolle tijd op een water, het na een tijdje laten afweten. De trillingen, kleur, vorm etc. worden herkenbaar voor de vis en wordt geassocieerd met gevaar. Het bezoeken van andere stekken, een andere presentatie of een ander (lees onbekend) stukje kunstaas kan het succes weer terugbrengen. 


Dressuurdoorbrekend door de onbekendheid.

Even een kort voorbeeld. Jaren achtereen heb ik getrold op een stuk water waar niets anders werd gedaan. In het begin werden er fantastische vissen gevangen en we gingen dus stug door met het trollen. Elk kunstaasje deed zijn werk, maar je merkte al wel dat op sommigen van deze kunstaasjes het aantal aanbeten minder werd. 

Nieuwe, dus onbekende, aasjes deden het korte tijd fantastisch, om daarna bij veelvuldig gebruik, ook door anderen, weer terug te vallen. Iedereen volgde hetzelfde pad en op een gegeven moment stond dit water bekend als 'doodgevist' en alleen de kleinere, dus jongere onervaren vissen lieten zich nog foppen. 

Door niet meer te gaan trollen, maar stekken ver van het trolpad werpend af te vissen, kwam ik ook weer de grotere vissen tegen. Later bleek ook dat de trolstekken vis konden opleveren als je maar werpend, dus met een andere presentatie, de vis ging triggeren. 
.

De Chatterbait is nog niet ingeburgerd als kunstaas, dus de argwaan van de snoek blijft achterwege.

Je moet dit fenomeen niet onderschatten, want het zal in de toekomst alleen maar groter worden. Het voorop lopen in vernieuwingen en niet met de grote menigte meedoen zal, als je dit serieus aanpakt, meer vis op gaan leveren. 

Zoals ik al beweerde, is het vissen met een voor de vis vrij onbekend kunstaas ook een manier om hem te blijven activeren. Nu zullen de vernieuwingen ook steeds minder worden, omdat deze ideeën zo langzamerhand uitgeput raken. 

Wat je wel kan doen is het in ere herstellen van 'oud' kunstaas, dat door al die vernieuwingen niet meer gebruikt wordt. Vooral het kunstaas van metaal, zoals de spinner, lepel en spinnerbaits werden door het grote aanbod van de 'nieuwe' kunstaasjes, jarenlang genegeerd. 


De Chatterbait maakt luie snoek wakker en de mogelijkheden zijn oneindig.

Een ander metalen fopper is de Chatterbait. Dit aasje is net als de anderen afkomstig uit de VS en wordt daar vooral gebruikt voor de Blackbass. Hoewel het al vele jaren bestaat is het hier in Nederland nog vrij onbekend. Dit maakt de Chatterbait uiterst interessant voor onze rovers.


Oscar van Lureparts.nl is al een tijdje bezig met de Chatterbait en met succes.

Lureparts.nl is al een aantal jaren bezig met dit kunstaasje, zowel kant en klaar als in zelfbouwpaketten. Omdat je naar mijn mening luie snoek vaak wakker moet schudden en de Chatterbait hiervoor uiterst geschikt is, ben ik hem gaan gebruiken. 

Het blaadje geeft ongelofelijk veel drukgolven en commotie onder water. Door deze drukgolven valt hij al vanaf grote afstand op. In combinatie met bijvoorbeeld een twisterstaart of iets anders, is het een niet te versmaden prooi voor de rovers. Ook de relatieve onbekendheid sprak mij aan. Na een aantal sessies in de polder kan ik de balans opmaken. Door zijn compactheid is hij bijvoorbeeld nauwkeurig te werpen. 


Ook in drukbeviste polders kan de chatterbait uitkomst bieden. Zeer eenvoudig te vissen.

De Chatterbait kan je vele manieren aankleden. Doordat je het bladvorm of grote makkelijk kan veranderen, kan je de actie veranderen. Er zijn loodkopen in diverse gewichten, voor iedere omstandigheid één, ook loodkoppen met anti-wier systeem. Voor de bladen bestaan plakplaatjes om het blad te versieren of aan te passen.

Wil je ermee gaan experimenteren, dan geef ik je de tip om de loodkop niet te licht te nemen. Omdat het blad omhoog staat, heeft het kunstaas de neiging om naar de oppervlakte te komen. Bij een hoger gewicht van de loodkop heb je meer mogelijkheden. Ga eens kijken op de site van Lureparts.nl en doe hier je voordeel mee.

ANDEREN LAZEN OOK