image description

Gezien bij…Lureparts Shallow Rig Parts, als het langzaam moet

Gezien bij…Lureparts 

Shallow Rig Parts, als het langzaam moet  

Door Berthil Bos 

Ben je op zoek naar snoek, dan kan het geen kwaad om een kunstaasje te gebruiken waarmee je kan opschieten. Een visdag is altijd te kort en tijd verspillen aan plekken waar Esox op dat moment niet aanwezig is, moet je snel duidelijk worden.

Anders is het als je weet waar deze jager zich ophoudt. Door de steeds groter wordende hengeldruk, vergt het foppen van de rovers steeds meer creativiteit. Het 'gewoon' afvissen van snoekhoudende stekken is vaak niet meer voldoende.


Als het langzaam moet.

Door het aasje met een rottempo door het water te halen, geef je de mosrug geen kans om alles goed te bekijken en zal, als de vis los is, zijn roversinstinct hem tot aanvallen dwingen.


Een geweldige plek, die je uiterst langzaam moet uitkammen.

Wat veel vaker voorkomt, is dat de snoek eigenlijk helemaal geen zin heeft en dat je uit een heel ander vaatje moet tappen. Het is tijd om de snoek te irriteren door het aas zolang mogelijk in de buurt van hem te houden.

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat de snoek zich op erg ondiep water ophoudt en dan moet het kunstaas niet bij iedere worp de bodem aanraken, als je het langzaam presenteert.


Je kan een lichte loodkop gebruiken, maar er zijn grenzen.

Een goed kunstaas is natuurlijk een bijna gewichtloze streamer, maar heb je ook wel eens aan een stuk rubber gedacht. Dit kunstaas wordt vaak verzwaard met een loodkop, om hem op diepte te krijgen en hem een mooie balans te geven.

De loodkop zorgt er dus ook voor dat de shad niet om zijn as gaat tollen, wat hem minder aantrekkelijk maakt. Nu kan je het gewicht van de loodkop erg laag houden, zodat je hem uiterst langzaam kan vissen, maar er zijn natuurlijk grenzen.


Mijn eerste 'gewichtloze' takel bestond uit twee stingers.

Een betere manier is het om het gewicht niet van voren, maar onder de shad aan te brengen. Als je de takel zo maakt, dat hij onder het rubber komt te hangen en de dreggen, wartels, splitringen en sleeves voor het contragewicht zorgen, zal je zien dat dit vaak voldoende is om de boel in balans te houden als je niet te snel vist.

Een voordeel van dreggen onder de shad is, dat je minder snel een vis mist, omdat de haken vrij hangen.

Voor deze montage heb je natuurlijk een bevestigingsoog zonder lood nodig. Lureparts heeft onder de naam Shallow Rig Parts een dergelijke bevestiging in hun pakket.

Dit schroef je in het rubber tot aan het oog en hieraan bevestig je de takel. Hoe je deze maakt en gebruikt laat ik d.mv. een filmpje zien.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Vierde barbeeldag wordt mooier dan ooit!
Willem Moorman -
image description
Zicht op zeebaars 336
Willem Moorman -
image description
Kantsnoek 127
Willem Moorman -