image description

Gezien bij…SPRO

Booby Trap shad

Door Berthil Bos

De voorganger van deze betrekkelijk nieuwe shad van Spro is de succesvolle DULL SHAD. Ondanks dat deze soepele shad erg gewild is bij de snoekbaarsvissers, wilde men bij Spro deze door ontwikkelen. Het resultaat is de BOOBY TRAP SHAD. Dit kunstaasje is een wat slankere en gestroomlijnder uitvoering en het rubber is steviger dan zijn voorganger.


Booby Trap Shad, een verbeterde versie van de Dull Shad

Dit wil niet zeggen dat hij stugger is, want de shad is net zo soepel. Door zijn slankere vorm snijdt hij gemakkelijker door het water en kan je met wat lichtere loodkoppen aan de slag. Het schoepstaartje heeft een subtiele actie en dit is tevens het sterke punt van deze shad.


Alleen in de praktijk leer je veel over de actie van een shad.

Tijdens een visdag op de rivier heb ik de BOOBY TRAP eens aan de tand gevoeld en hij veraste mij positief.  Zoals ik al zei snijdt dit rubber makkelijker door het water en dat is een groot voordeel op stromend water of grote diepte.

 
De Choco Browny van 9 cm. was in het begin veruit favoriet bij de glasoog.

 Ik begon met een 9 cm uitvoering in de kleur Choco Browny. Met een loodkopje van 18 gram kon ik het shadje op een diepte van ca 6 meter duidelijk voelen en sturen. Als loodkop werd een FOOTBALL JIGHEAD JIG 22 van Spro gebruikt, die je door de handige haakmaataanduiding op de rug snel en goed aan het rubber kan monteren. Het staartje deed goed zijn werk, want binnen no time werd het bruine aasje gevonden. Na een behoorlijk aantal vissen was het rubber nog intact en dat is een duidelijke verbetering. Toch verspeelde ik het shadje aan de bodem en moest ik overstappen op een maatje groter nl. 13 cm, omdat ik er maar één in deze lengte en kleur bij mij had. Ik bemerkte duidelijk een verschil in aanbeten en het te gebruiken gewicht. Ik moest naar 21 gram om dit formaat bij de bodem te houden, wat nog erg meevalt zeker op de rivier. De glasogen hadden duidelijk een voorkeur voor klein aas, maar ik was alleen nog in bezit van wat grotere afmetingen.


Dan maar de schaar erin, want het subtiele staartje gaf de juiste signalen.

 Ik moest rigoureus aan het werk, door van een 13 cm. een 9 cm. shad te maken. D.m.v. een schaar was dit zo gepiept en ging er een weliswaar andere donkere kleur (Pepper Melon) richting bodem, maar de afmeting en gebruikte loodkop klopten weer. Het subtiele staartje gaf weer de juiste signalen af in combinatie met het juiste formaat. Aan de vangsten kan je zien dat de staartactie een ontzettend belangrijk aspect is bij de BOOBY TRAP SHAD. Natuurlijk zijn er ook andere dagen, waar de andere afmetingen het juist wel goed doen, maar ik was hiermee erg blij en zal dit toppertje veelvuldig gaan gebruiken.


Natuurlijk deden ook andere kleuren zoals de Citrus Disco hun werk.

ANDEREN LAZEN OOK