image description

Gezien bij…Lureparts.nl

Door Berthil Bos

Gewichtig aanpassen.

We weten allemaal dat zolang het kunstaas niet in het water is, de vangstkansen gelijk aan nul zijn. Je eigen vingers of je vismaat haken is dan een mogelijkheid, maar of dit nu een hobby is? Nee, kunstaas hoort te zwemmen en zoveel mogelijk.

Dat geld voor ieder stukje kunstaas en als dan de vissituatie verandert, moet je het wel uit het water halen om je aan te passen. Vooral bij softbaits zoals shads en twisters is het verwisselen van loodkoppen een tijdrovend gebeuren, waarbij je ook vaak het rubber beschadigd. Maar ook het verwisselen van hardbaits zoals, pluggen, swimmbaits, spinners en spinnerbaits is niet altijd wenselijk. Toch moet je naar beneden met je kunstaas, omdat de vis gewoon dieper ligt.


Beiden 14 gram en ook hierdoor is de zwarte Tungsten ook vistechnisch veruit favoriet.

Een uitkomst is een speciaal voor deze situaties uitgevonden ‘’loodje’’. Het is eigenlijk helemaal geen loodje, maar het is gemaakt van Tungsten (Wolfraam) dat een nog hoger soortelijk gewicht heeft dan lood. Omdat het milieuvriendelijk is en ook nog eens vistechnische voordelen in zich heeft, is het erg aan te raden. Lureparts.nl heeft deze gewichtjes onder de naam Tungsten Fastach Clip in 3 maten nl, 7, 14 en 21 gram.


Met de fastach clip is het monteren snel en een fluitje van een cent.

Het gewichtje is snel en erg gemakkelijk te monteren d.m.v. de ingebouwde Fastach Snap. Ik had het over de vistechnische voordelen van het Tungsten. Door het hogere soortelijke gewicht, kan je de gewichtjes kleiner in omvang houden, terwijl ze wel hetzelfde gewicht hebben als hun loodfamilie. De weerstand onderwater is hierdoor automatisch minder, wat de actie van het kunstaas weer ten goede komt.

Gebruiksvoorbeelden hardbait; stel je vist met voor jou favoriete stukje hardbait kunstaas zoals eerdergenoemd. Je bent hiermee zeer succesvol, maar omdat de omstandigheden veranderen (b.v. zon staat hoog) moet je dieper gaan vissen. Je kan nu beslissen om een wat dieper lopend stukje kunstaas aan de spelt te hangen. Maar dat kunstbeestje die er nu aan zit doet het net zo goed. De Tungsten Fastach Sinker van Lureparts.nl is op dat moment je beste vismaat.


Om de actie niet te beïnvloeden kan je het beste de onderlijn vrijhouden.

Hang een gewichtje van jouw keuze voor de onderlijn aan de spelt en niet aan de wartel van de onderlijn. Je moet het kunstaas niet in zijn actie beperken en dus niets aan de onderlijn zelf hangen. Ik gebruik tegenwoordig en naar volle tevredenheid de Mustad Fastach Clip om de onderlijn aan te bevestigen. Ze zijn beresterk en geven geen weerstand onderwater. Verder kan je op deze manier snel en gemakkelijk je onderlijn vervangen en het oogje gebruiken om het sinkertje aan te bevestigen. Deze clips zijn trouwens ook bij Lureparts.nl te bestellen.


De fastach clip is een geweldig hulpmiddeltje.

Gebruiksvoorbeelden softbaits; De Tungsten Fastach Sinker lijkt wel gemaakt te zijn voor ons rubberen kunstaas. Hierbij kan je het gewichtje net als bij de hardbaits aan de spelt (lees Fastach Clip) voor de onderlijn monteren (trollen), maar ook aan de spelt waar je de loodkop aan bevestigd (werpen). Op deze manier kan je in no time van een 10 grams loodkop een bijv. 17 grams maken. Het mooie van deze manier is ook nog dat je de bewegingsruimte van een 10 grammer grotendeels behoud.


Met een SG Cork Screw kan je alle kanten op.

Tegenwoordig worden de shads vaak voorzien van een Screw loodkop die je in het rubber schroeft. Meestal zit er onderaan de loodkop een bevestigingsoogje waaraan je de stinger kan bevestigen. Nu zijn er ook screw ogen zonder lood en daar komen de Tungsten Fastach Clips helemaal van pas.

Deze schroefogen, onder de naam SG Cork Screw (zie lureparts.nl), monteer je in het rubber. Aan het oog zet je een stinger met twee dreggen onder de shad vast. Door het gewicht van de gehele stinger inclusief bevestiging pinnen, splitringen en haken, heb je al een relatief veel gewicht onder aan het rubber, om deze redelijk stabiel binnen te vissen. Nu kan je met de sinkertjes op iedere situatie inspelen en je voordeel hiermee doen.


Een compleet aangeklede shad, die je zelf kan verzwaren indien nodig.

Door de komst van deze vernuftige ‘’loodjes’’ wordt het de roofvisser alsmaar makkelijker gemaakt en hoef je ook geen kilo’s loodkoppen mee te nemen.

ANDEREN LAZEN OOK