image description

Gezien bij… Westin Percy The Perch Inline

Gezien bij… 

Op zoek naar snoek met Westin’s Percy The Perch Inline 

Door Berthil Bos 

Het laatste weekend in mei staat al jaren bekend als hét weekend voor de roofvisser. We mogen weer en dat doen we dan ook in groten getale. De snoek is, als het water naar behagelijke temperaturen gaat, op zoek naar prooivis om weer aan te sterken van de barre tijden en de paai. Je zult ze dan ook overal tegenkomen, maar waar?

Een beetje vlug opschieten tijdens het werpen kan in deze periode dus helemaal geen kwaad, want in deze periode lijken de snoeken zowaar solitaire vissen. Natuurlijk vindt je ze als altijd in de buurt van prooivis, die zich op de ondieptes begeeft, maar ook deze groep zit nu overal.

Als je iedere stek minuscuul wilt uitvissen, doe je jezelf tekort. Als de snoek gaat ‘klonteren’ een prima gedachte, maar nu moet je tempo maken, zowel met het bezoeken van de stekken als het binnenvissen van het kunstaas.


Op groot water is het vaak nodig sneller te vissen, om veel water dekken.

Het ligt voor de hand dit veel beter gaat met kunstaas dat in één lijn binnen gevist kan worden. Natuurlijk kan je met ander kunstaas ook je ding doen, maar hoe vaker een kunstaas richting hotspot gaat, des te groter de kans is dat het gegrepen wordt.

De Swimbait is een dergelijk stukje kunstaas, die krachtige signalen afgeeft door zijn gebroken lichaam. Overal kletst het water tegenaan op zijn weg onderwater, waardoor zelfs de meest blinde of dove snoek het kunstaasje in de smiezen krijgt.

Het is een kunstaas dat je net als een plug zonder noemenswaardige techniek kan binnenvissen en toch uiterst attractief is voor Esox. Omdat de zwemlip ontbreekt trekt hij niet aan je hengeltop en dat komt de gevoeligheid weer ten goede.

Twitchen, Jerken of ‘stop and go’ kan ook, maar we zijn op zoek naar snoek, dus dit laten we even achterwege, totdat we ze gevonden hebben.

Je zult zien dat je op deze manier in het voorjaar meer snoek tegenkomt. In de andere jaargetijden kan je de swimbait natuurlijk ook zeer goed inzetten en uiterst langzaam vissen door hem met kleine tikjes op zijn plaats te houden.

Een multifunctioneel kunstaas dus, die ook in de het aanbod van Westin voorkomt en nog wel in de ‘Inline’ versie.

Tot nu toe zag je altijd dat deze inline kunstaasje altijd een combinatie waren van hard en soft plastic, om de tweede dreg in het zachte gedeelte vast te zetten. Westin heeft nu als eerste een volledig Hard Lure ontwikkeld, wat weer zijn voordelen heeft.

Percy The Perch Inline
Westin heeft zijn kunstaas, die vaak de vorm hebben van een bestaande zoetwatervis, een bijpassende naam gegeven. Zo heeft het kunstaas in de vorm van een snoek de toepasselijke naam Mike The Pike en bijvoorbeeld een baars uitvoering Percy The Perch.


Percy ziet er gelikt uit.

Deze baarsimitatie is er nu ook in een Inline Swimbait uitvoering, die we goed kunnen gebruiken bij het bovenstaande stukje.

Als je het beestje ziet zwemmen krijg je direct vertrouwen en dat is toch een voorwaarde om succesvol te zijn. Snel of langzaam, Percy The Perch doet zijn werk fantastisch en de snoek moet wel erg sterk in zijn vinnen staan om het te negeren.

Je zult zien dat het verleiden met Percy niet zo moeilijk is, maar het haken en vooral drillen en landen met een dergelijk gewichtig kunstaas (100 gram) vergt toch wat kunde. Hiervoor heeft Westin deze Swimbait een Inline systeem gegeven.


Door het Inline systeem kan de Swimbeet naar boven schuiven.

Hoe korter de haken op het kunstaas staan, hoe groter de kans is dat de snoek bij het kopschudden de dreg kan lossen.

Hierdoor wordt er ook vaak geadviseerd om bij zwaar kunstaas een dubbele splitring te gebruiken, meer flexibel en kan ook meer meedraaien. Bij het Inline systeem speel je hier nog beter op in, waardoor het op deze manier verspelen tot een minimum wordt beperkt.

Het kunstaas heeft de mogelijkheid om de onderlijn op te schuiven, weg van de bek. Je drilt hierdoor de vis rechtstreeks aan de onderlijn en de dreggen hebben geen last meer van het vastzittende gewicht.

Een ander voordeel van dit systeem vind ik dat de dreggen rechtstreeks aan de onderlijn vastzitten en hierdoor je gemakkelijker de haak zet.


Snoek laat zich regelmatig foppen door Percy.

Tot nu toe alleen maar bravo voor dit nieuwe Westin aasje, al is er naar mijn inzien ook iets, die ik als onafhankelijke tester wel moet benoemen.

Dat dit persoonlijk is en dat een ander hier helemaal geen probleem mee heeft laat ik aan jullie over.


Ik verander de onderlijn, terwijl de stinger hetzelfde blijft.

Het materiaal, 1X7 Surfstrand Wire, waarvan de (inline) onderlijn gemaakt is, heeft een onverwoestbare 90 lbs. trekkracht, maar heeft dus ook een opvallende (dikke) verschijning.

Ik vervang deze lijn voor iets wat beter bij mij past, zonder dat ik veel in trekkracht inboet. Ik vind het namelijk belangrijk om het kunstaas zo natuurlijk mogelijk te doen overkomen en dan kunnen details beslissend zijn.

Omdat je de tweede dreg aan de stinger niet in een zacht uiteinde kan prikken, is een ingenieus kliksysteem bedacht en dat voldoet uitstekend. De dreggen zijn trouwens vlijmscherp en hebben de juiste grote.


Het kliksysteem voldoet uitstekend.

Als je de nieuwe Percy The Perch Inline in de handen hebt en door het water ziet gaan, kan het niet anders dan dat je hem een voornaam plaatsje in de kunstaasdoos geeft en vergeet hem zeker niet bij de start van het seizoen.

Gegevens Percy The Perch:
ABS plastic
Loodvrij
Diepte= 0.5/ 2 meter
Japans Carbon Steel haken
AFW Surfstrand 1X7 90 lbs lijn
Realistische zachte vinnen
Realistische ogen
Handgeschilderde kleuren
Eerste inline Hardlure

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -