image description

Gezien bij Westin Mike the Pike

Gezien bij Westin 

Mike the Pike 

Door Berthil Bos

Nadat mijn vismaat Peter Nan een aantal keren naar Ierland was geweest, om daar de snoeken tijdelijk het leven zuur te maken, kwam hij na een tijdje met de naam Mike op de proppen. Daar op het groene eiland was hij een Ier tegen gekomen met die naam. Peter vond het wel leuk om mij om te dopen en vanaf die tijd heet ik voor hem Mike.

Als er één iemand is die dat van mij mag doen, is dat Peter wel, aangezien deze fanatieke roofvisser alles heeft wat je je kan wensen als vismaat. Maar goed, ik dwaal nu al af. Mike werd al snel een begrip in onze visboot en natuurlijk werd deze aangevuld met de rijmende naam Pike, als er een mooie snoek werd gevangen.

Toen het Deense Westin een tijd terug met een kunstaasje op de markt kwam met deze voor ons zo prachtig klinkende naam Mike the Pike, was het beestje snel aangeschaft.


Weet wat je terugzet.

Het is een driedelige plug in diverse afmetingen. De zwemlip geeft hem een bepaalde actie die de snoeken graag mogen zien. Toch ben ik een roofvisser die graag zijn eigen actie in het kunstaas mag brengen, dus ik hoopte op een swimbait met die naam.

Natuurlijk is Westin voortdurend bezig met het ontwikkelen van nieuwe producten, dus die swimbait komt medio september in de winkels te liggen. Gelukkig (voor ons) met dezelfde naam en een uiterlijk, waarin je je gaat vergissen bij het terugzetten van de snoek.

Misschien iets overdreven, maar het geeft aan hoe enthousiast ik ben over het uiterlijk van het beestje.


Met twee bevestigingsoogjes kan je net even meer.

De Mike the Pike swimbait heeft een lengte van 22 centimeter bij een gewicht van 80 gram. Je kan er dus geweldig mee werpen, maar ermee trollen is absoluut niet verboden.

Een leuk en goed doordacht systeem bij deze swimbait is dat hij twee bevestigingsoogjes heeft. Het oogje voorop de punt laat het beestje ondiep zwemmen en met de bevestiging op de bek van het snoekje ga je net is dieper, omdat hij dan een klein gedeelte van de bek als schoep gebruikt.


Dit soort snoekjes hebben het niet gemakkelijk om te overleven.

Wij als roofvissers hebben allen van die perioden dat een bepaald soort kunstaas een tijdlang favoriet is en dat heb ik de laatste jaren met imitaties van onze zoetwaterwolf. Dit niet alleen omdat vooral grote snoeken niet vies zijn van een soortgenoot, maar ook omdat de vorm van de imitatie snoek lekker slank is.

Hierdoor haak je de vis na een aanbeet veel beter, omdat je hem veel gemakkelijker dan hoge visimitaties door de bek trekt. Natuurlijk heeft het ook met vertrouwen te maken. Dat heb ik wel gekregen na de vangst van een werkelijk kolossale snoek op een snoekimitatie, die door mij waarschijnlijk nooit meer wordt overtroffen.

Nu even terug naar Mike the Pike. Deze bestaat uit drie delen en ziet er werkelijk zeer natuurgetrouw uit in diverse handgeschilderde kleuren en patronen. Ik had de eer om met een zeer natuurlijke kleur en patroon een dagje te vissen en dat heeft geen windeieren gelegd.

Door de slanke vorm kan je Mike zeer snel vissen, als je er achter wilt komen of Esox er zin in heeft of aanwezig is. Op de testdag werd een hotspot dan ook snel afgevist en bleek dat ik vrij snel twee volgers op het kunstaas kreeg.

Snoek was aanwezig dus paste ik snel mijn techniek aan, door de swimbait om de paar meter wat tikjes met de hengeltop naar boven te geven. Hierdoor gaan de drie gedeelten behoorlijk bewegen, waardoor je een opwaartse druk krijgt en de swimbait behoorlijk lang in de gevarenzone kan houden.

Net als ik weer een paar tikjes achter elkaar heb gegeven is Mike the Pike verdwenen uit het gezichtsveld en volgt er een grote kolk. Ik voel een ruk en zet de haak. Een groene dame wilde geen concurrentie en wist wel raad met het snoekje. Een mooie dril volgt en niet veel later land ik een prachtige meterplussnoek.

De swimbait zit geheel in de bek en dan is het maar goed dat je een vismaat bij je hebt. Voorzichtig worden de dreggen van Mike losgemaakt. Na snel een fotootje, waarbij ik het kunstaas niet opnieuw in de bek wil hangen, wordt de prachtige vis teruggezet. Alweer heeft een snoekimitatie een grote snoek gefopt en dit is voor mij allang geen toeval meer.


Snel een foto en weg was zij weer.

Waarom zou je dit aasje ook niet in de polder gebruiken, waar de kleine snoekjes ook niet veilig zijn. Natuurlijk is 80 gram behoorlijk, maar omdat je geen grote afstanden hoeft te werpen en dit vaak onderhands doet, kan een hengel met een iets lager werpgewicht dit nog prima aan. Je doet het dan toch weer iets anders dan normaal en dat is met de grote hengeldruk zeker niet verkeerd.

Gegevens Mike the Pike swimbait:
• Lengte 22 cm.
• Gewicht 80 gram
• Zinkend.
• Acht kleuren.
• Diepte: 0.5 tot 1.5 m.
• Actie: voorste gedeelte rollend en daarna slangachtig.

ANDEREN LAZEN OOK