image description

Gezien bij…  Spro Zeno BC 7000, Low Profile reel

Gezien bij… 

Spro Zeno BC 7000, Low Profile reel 

Door Berthil Bos

In de vorige ‘Gezien bij…’ deelde ik mijn ervaringen met jullie over een schitterende hengel van de firma Spro, de Special Force BC 240 15/60 gram. BC staat voor Baitcaster en dat wil weer zeggen dat deze hengel een speciaal handvat heeft, geschikt voor een reel.

Het vissen met een reel is razend populair, omdat deze bij verschillende vistechnieken zeer goed van pas komt. Je ziet dat ik mij hier zeer zorgvuldig uitdruk, omdat het gebruik van een reel of een molen vaak een zeer persoonlijke keuze is, waarbij beide groepen hun voor en nadelen hebben.

Je zal ook zien hoe ervarener de visser wordt met zijn machientje, hoe minder nadelen er over blijven.


Al jaren ben ik verknocht aan het vissen met een reel, zowel vanaf de kant als in de boot.

De reden dat ik bijna uitsluitend met een reel vis ligt aan het feit dat ik op een bepaald moment een hengel kon aanschaffen die alleen in de Baitcaster uitvoering te krijgen was.

In het begin was het even doorbijten, maar al snel kreeg ik het gevoel te pakken. Tegenwoordig zijn alle vistechnieken voor mij en mijn vriend reel perfect uit te voeren en dat komt mede omdat er ook op het gebied van de reel enorme ontwikkelingsstappen zijn gemaakt.

De tijd dat een reel niet onder de 300 gram aan gewicht kwam, bij een behoorlijke omvang, ligt al weer een tijdje achter ons en ook het model is meegegaan met de tijd.

Nog steeds is de ‘gewone’ reel rond van vorm, maar het gewicht is door de modernste materialen behoorlijk teruggebracht.


De ‘gewone’ ronde reel wordt vooral bij de minder subtiele manier van vissen gebruikt.

Een andere vorm is de ‘Low Profile’ reel die eenvoudig gezegd wat afgeplat is. In het begin waren dit soort reeltjes fragiel en eigenlijk alleen geschikt voor lichte kunstaasje en het verticalen, waarbij je niet een gewicht hoefde te werpen.

In die tijd schreef ik dan ook altijd, dat als je zwaarder kunstaas wilde wegzetten of met behoorlijke tikken (jerkbait) binnen viste, je altijd voor een ronde variatie moest kiezen.

De ‘gewone’ reel was en is wat robuuster gebouwd, maar omdat ook de subtiele onderdelen alsmaar sterker worden is het ook voor een sommige Low Profile reels geen enkel probleem meer om wat harder aangepakt te worden.

Je moet dan wel kiezen voor een goede kwaliteit, waarbij de beste materialen zijn gebruikt.


De ultra lichte Zeno 7000 reel ligt heerlijk in de hand.

Eén van de betere ‘platte’ reels is de Zeno BC 7000 van SPRO. Deze lichtgewicht staat zijn mannetje en is een echte krachtpatser. Door gebruik te maken van gehard aluminium uit de luchtvaartindustrie is de reel sterk, maar ook ontzettend licht (ca. 160 gr.)


Overal door gebruik van de nieuwste technieken kan men de reel alsmaar lichter maken.

Wat is nu het voordeel van een LP reel t.o.v. een ronde? Eigenlijk mag je ze niet vergelijken en het gebruik hangt af van welke hengel je gaat gebruiken. Dit is weer afhankelijk van de vistechniek en het te gebruiken kunstaas.

Hierbij komt nog eens over welke handen jij beschikt, kolenschoppen of gestroomlijnd en je ziet dat je even moet nadenken bij een aanschaf.  

Het ligt voor de hand dat je op een hengel met een werpgewicht van over de 150 gram en een lengte van 2.5 meter of meer geen fijn LP-reeltje zet, even zoals een sprietje met een knoert van een ronde.  

Als je een LP-reel, zoals de ZENO 7000, op een bijpassende hengel plaatst met een baitcaster houder, je weet wel zo’n pistoolgreep, dan zal je merken, dat door het lage model, je de gehele hand om de reel en reelhouder kan leggen.

Nu ligt de hengel uiterst stabiel in je handen en is de gevoeligheid ook een stuk toegenomen. Door deze controle en gevoeligheid ben je veel subtieler aan het vissen, wat de concentratie weer bevordert.


De spoel is lekker breed, waardoor je goed met je duim kan werken.

Bij de Zeno is de spoel lekker breed gelaten, waardoor het afremmen tijdens een worp ook met een dikke duim geen probleem is.

Bij het binnenvissen mag ik ook graag mijn duim op deze spoel leggen voor een nog betere registratie en door de ruimte is dat geen probleem, ook als de spoel niet helemaal gevuld is.

Het machientje loopt door de zes kogellagers en een naaldlager uiterst soepel. Dat is vistechnisch ook een groot voordeel, omdat je het kunstaas moet voelen en niet de reel.

Ik had het al over het gewicht van de Zeno, die met zijn 166 gram je hengel alleen maar functioneler maakt.


Met dit goed handzame tandwiel kan je de slip perfect afstellen, ook tijdens de dril.

De slip is zeer goed af te stellen en laat de lijn zonder hapering gaan indien dat nodig is.

Hier kom je ook weer een voordeel van de LP-reel tegen, namelijk dat je ook kan kiezen om met de duim lijn af de geven, wat zo nu en dan bij een dril meer gecontroleerd is.

Verder kan je een dikke 130 meter dyneema van 23/00 op de spoel kwijt, dus ook daar hoef je je ook geen zorgen over te maken.


Met de zilverkleurige knop (tumbrelease) kan je de spoel vrijgeven.


Deze knop gebruik je om de afgifte van de lijn te regelen van licht naar zwaar en andersom.


De knop op de rechterkant van de reel is er om de magnetische rem in te stellen.

De Zeno BC 7000 is mij als reelliefhebber zeer goed bevallen en zal zeker lange tijd mijn vismaat zijn. De prijs/kwaliteit ziet er ook bij deze reel van Spro zeer goed uit, aangezien je hier te maken hebt met een topproduct.

Technische gegevens:
Gewicht 166 gram / Ratio 7,0:1 / kogellagers 6+1 / meter-mm 130/0,23.
• Ultralicht mechanisme van vliegtuigaluminium  • One-way Clutch anti-retour systeem  • Linkshandig design • Nauwkeurig in te stellen sterslip  • Carbon slinger met comfortabele EVA handgreepjes  • Wormshaft opspoelmechanisme  • Aluminium spoel  • TLP060 Carbon body

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Vierde barbeeldag wordt mooier dan ooit!
Willem Moorman -
image description
Zicht op zeebaars 336
Willem Moorman -
image description
Kantsnoek 127
Willem Moorman -