Gezien bij…  SPRO Matt Black Parts

Gezien bij…  

SPRO Matt Black Parts 

Door Berthil Bos

In de karperwereld is het heel gewoon om kleding en materialen in zo natuurgetrouwe uitvoering te gebruiken. Wij roofvissers lachen hier af en toe om, aangezien dit soms wel heel erg ver wordt doorgetrokken. Wartelloodjes in de vorm van een steen of zelfs stenen die als gewicht dienen en ga zo maar door. Persoonlijk heb ik daar helemaal geen last van en weet je dan wel meteen door dat de betreffende visser goed over zijn sport nadenkt.

Aan de andere kant zie je ook roofvissers met felgekleurde kleding door de polder struinen of met wel erg opvallende boten op het water. Ook hier geldt weer dat ieder moet doen wat hem vrolijk maakt en een ander niet in de weg zit.

Bij de keuze van je hengelmateriaal is het n.m.m. wel van belang dat je hier even over gaat nadenken, wil je alles uit je hobby halen.


De roofvisser van de toekomst?

Hierbij komen we even terug bij die karpervisser die zijn aas d.m.v. een steen met wartel op zijn uitgekozen hotspot presenteert. Deze sportvissers, die bekend staan om hun innovatieve gedrag, hebben de laatste jaren gemerkt dat karpers het spelletje doorkrijgen en het aas laten voor wat het is als er iets vreemds in de buurt ligt.

Hieruit blijkt wel weer dat vissen niet zo dom zijn als we denken en zich gaan aanpassen, ook aan het gevaar. Nu staat een karper bekend om zijn ‘’intelligentie’’ of zeg maar schuwheid, maar een rover kan natuurlijk ook dingen gaan ontdekken die hem niet goed gezind zijn.

Laten we zeggen dat een snoek rond de 15 jaar oud kan worden en dat het gemiddelde nog een stuk lager ligt. Dit wil zeggen dat verschillende generaties snoek zijn grootgebracht met de aanwezigheid van kunstaas in het water, waardoor ze zo langzamerhand de kneepjes van het vak wel beginnen te leren.

Natuurlijk heb je ook, net als bij ons, erg domme snoeken of is het beestje helemaal los, waardoor je zelf met ankertouw en zilverpapier een visje kan verleiden, maar vaak is het een stuk moeilijker.


Camouflage binnen de roofvisserij.

Het wordt ook steeds drukker met roofvissers op en aan het water, waardoor deze herkenning of zeg maar dressuur in de toekomst alleen maar groter wordt. Dat wij roofvissers zeker nog wat kunnen oppikken van andere sportvissers, zoals de karper idolaat, staat voor mij als een paal boven water. Even een voorbeeld.

Jaren geleden bracht good old Bertus Rozemeijer het fluorocarbon onder de aandacht als onderlijnmateriaal. Dit zou onzichtbaar zijn onder water, zelfs bij een erg grote diameter.

In het begin werd hier nogal sceptisch op gereageerd, vooral toen er zo af en toe een snoek dit materiaal wist te slopen, waren de opmerkingen zeer negatief. Nu we een paar jaar verder zijn, is de kwaliteit van het fluorocarbon nog beter geworden en het grote voordeel, de onzichtbaarheid, een stuk belangrijker geworden.


Fluorocarbon is bijna niet te zien, gebruik dan ook niet opvallende onderlijnmaterialen.

Zelfs de grootste sceptici zie ik nu met dit spul vissen en hun voordeel hiermee doen. Bij SPRO is men er ook van overtuigd dat de kleinste details op sommige momenten vangstbepalend kunnen zijn.

Dit is ook de reden dat je met het maken van de onderlijn ook de juiste onderdelen moet gebruiken, die ook hun bijdrage kunnen leveren bij het minder zichtbaar te maken van dit onmisbare onderdeel.

Deze Matte Black Parts zijn van topkwaliteit en zullen minder opvallen en de aandacht niet weg trekken van het kunstaas.

Het is natuurlijk ook niet handig om je wel aan te passen met de onderlijn, door of fluorocarbon of een zo dun mogelijk staal of titanium onderlijnen te gebruiken en deze weer extra zichtbaar te maken met glimmende wartels, splitringen, sleeves of spelden.

Vergezocht? Zeg dat maar niet tegen een karpervisser en ook ik denk hier anders als je de keuze hebt.


Als je dan toch de keuze hebt.

Het pakket van de Matte Black Parts bestaat uit de volgende onderdelen, die zoals gezegd de kwaliteit van SPRO waarborgen: diverse spelden, wartels, splitringen, combi wartel/spelt en enkel en dubbele sleeves.

Kijk ook eens bij het 1X 7 en 7X7 strand (staaldraadjes) van Spro, die ook mooi donker gekleurd zijn.

Doe je voordeel,
Berthil.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -