Gezien bij Spro Hengel of HENGEL: De Special Force BC 240

Gezien bij Spro 

Hengel of HENGEL: De Special Force BC 240 

Door Berthil Bos

Je schaft je een paar kunstaasjes aan en gaat naar de waterkant of zoek je geluk op het water met een boot. Je vist je favoriete fopspeen vol concentratie terug en hoopt dat een rover dit aasje geweldig hard tussen zijn kaken pakt. Na een tijdje ben je verlost van je startadrenaline en weet je eigenlijk niet wat het kunstaas onder water uitspookt. Dit gaat ten koste van de concentratie en de kansen worden alsmaar kleiner.

Wil je alles uit je kunstaas halen dan moet je weten, of beter voelen, wat het kunstaas aan het doen is. Het is dus van groot belang dat de hengel alle signalen goed en voelbaar naar je hand doorgeeft, zodat je weet dat het kunstaas precies doet wat jij wilt.

Het kan natuurlijk ook voorkomen dat je op stroeve visdag ineens een onregelmatigheid voelt op je hengel, maar je niet snel genoeg realiseert dat dit een aanbeet is. Kans weg, vis weg.

Ook het registreren van de kleinste aanbeet, moet door de hengel doorgegeven worden. Zodra dit attribuut bij jou vistechniek meer dan 100% is, zal je zien dat je ook succesvoller bent en alles uit je visserij haalt.


Verticaalvissers willen alles voelen, waarom jij niet?

Tijdens de hengelsportbeurs in Utrecht van 2 tot 4 Decemeber 2016, kwam ik Henk Simonsz tegen, die net als ik grote waarde hecht aan de hengel. Henk nam mij direct mee naar de stand van Spro om het nieuwe paradepaardje van Spro aan mij te laten zien, de Special Force uit de Henk Simonsz Custom Rod serie.

Nu hoor ik jullie denken, maar die waren er toch al. Jazeker, maar nieuw voor 2017 zijn de Baitcaster modellen voor de reel en aangezien ik hiermee graag mag vissen, was dit nieuwtje wel aan mij besteed.

Vol overgave en met pretoogjes demonstreerde Henk deze hengel van 2.40 meter en ik was al meteen overtuigd. Natuurlijk is Henk werkzaam bij Spro en is het een hengel die met zijn ervaringen is geproduceerd, maar ik weet ook dat als het niet goed genoeg is, bij deze bevlogen roofvisser, er zeker niet één hengel met zijn naam de markt op komt.

Henk vist trouwens zelf ook erg graag mee en waarom zou hij zichzelf tekortdoen? Ik heb er nu een maand mee gevist en kan jullie met een gerust hart de Special Force aanbevelen. Laten we even de hengel doornemen;


Een raspaardje, waarop je nu ook een reel kan plaatsen.

Het gaat hier om een baitcaster model van 2.40 meter, die door deze lengte vele vistechnische voordelen heeft. Zowel in de boot als vanaf de kant kan je hiermee goed uit de voeten en ook het sturen en drillen van de vis gaat bij deze lengte als een leien dakje. Het werpgewicht zit tussen de 15 en 60 gram. Waarbij je van beide getallen iets mag afwijken.


Een middelgrote shad is van het begin tot het eind te voelen.

Hierdoor is de hengel geschikt voor vele soorten kunstaas, al zijn er aasjes die echt bij deze hengel horen. Juist het kunstaas dat met veel gevoel aangeboden moet worden, zoals shads tot 20 centimeter, streamers en niet te grote Swimbaits geven d.m.v. dit stokje de zwembewegingen perfect door.

Je zal er versteld van staan om zelfs de schommelingen van de shad te voelen. Natuurlijk zijn er ook nog tal van andere kunstaasjes zeer goed mee te vissen, waardoor deze specialistenhengel toch behoorlijk allround is.


Natuurlijk zijn ook andere kunstaasje er perfect mee te vissen.

Als je de hengel ter hand neemt valt direct op hoe licht hij is. Dat dit meehelpt aan de gevoeligheid lijkt mij duidelijk, maar vergis je niet in de kracht. Het zetten van de haak is ook op grote afstand geen probleem en een dril van grote vissen wordt zeker niet door deze hengel verloren.

Door het extreem lage gewicht van ongeveer 142 gram, is het een fluitje van een cent om de hele dag met deze hengel te werpen. Ook het handvat van kurk ligt heerlijk in de hand en helpt mee om zeer prettig te vissen.

Zijn er dan geen negatieve puntjes te noemen? Als ik dan iets moet noemen, is dat de kleurstelling zwart/blauw van de blank. Ik weet dat dit erg persoonlijk is, maar ik zie graag een matzwarte blank zonder teveel kleurstellingen.

Na het opschrijven van deze persoonlijke mening, moet ik me eigenlijk schamen, omdat de kleur er eigenlijk helemaal niet toe doet en de actie en kwaliteit bepaalt of de hengel succesvol is. Trouwens ik ben nog nooit een vis tegengekomen die commentaar had op de kleurstelling van een hengel.


De overgang van blauw naar matzwart en let ook even op de perfect afgelakte wikkelingen van de ogen.
 

Deze Special Force BC 240 is in combinatie met een low profiel reeltje een perfecte vismaat en de prijs/kwaliteit verhouding is weer uitstekend, zoals we gewend zijn bij Spro. Natuurlijk heb ik gelijk een Low Profiel  reel van Spro, de ZENO BC 7.000, onder handen genomen, waarvan je binnenkort een verslag ziet.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
De Allrounder 83
Willem Moorman -
image description
Gezien bijā€¦Bigstreamers.com
Willem Moorman -