Gezien bij Snoekspinners.nl De Nokkela Bigtail

Gezien bij Snoekspinners.nl 

De Nokkela Bigtail

Door Berthil Bos

Misschien kennen jullie wel het eigenwijze Jerkbaitje uit Finland, met die typische Finse naam Nokkela. Dit stukje kunstaas dat 100% handmade & painted is, ziet er niet alleen totaal anders uit dan de doorsnee jerkbait, ook zijn actie is niet te vergelijken met anderen, wat je ook kan zeggen van de dreg montage.

De Nokkela heeft een zogeheten ‘line through’ systeem, waardoor de dreg direct aan de onderlijn is bevestigd. Het beestje heeft dus de mogelijkheid om tijdens de dril uit de bek van de vis naar boven te schuiven.

Dit heeft als voordeel dat de dreg beter blijft zitten en niet zo snel door het kopschudden wordt uitgeschud. Ook zal je begrijpen dat als de tanden geen grip meer hebben op het kunstaas, dit een langere levensduur betekent.

Wat voor mij het belangrijkste voordeel van dit systeem is de directe bevestiging van de dreg aan de hoofdlijn. Bij een aanbeet wordt het aanslaan niet indirect via het kunstaas vertaald, maar komt er meer directe kracht op de dreg.

Dit is vooral bij die harde snoekenbekken een voordeel. De ‘gewone’ Nokkela is met zijn bijna 10 centimeter. Niet de grootste van de familie, maar omdat de hoogte van 37 millimeter en de rug van 23 millimeter een behoorlijke maat betekent, komt deze jerkbait compact over.


Bestaat er een mooier plaatje?

Het begon enkele jaren geleden met de Floating Nokkela voorzien van een kleine ratel, 22 gram en ondiep duikend. Perfect voor de bovenste waterlagen en het ondiepe polder- en stadswater, die ons land rijk is.

Alhoewel het ‘gewoon’ binnenvissen al goed is, breng je meer variatie aan door te twitchen, te jerken of stop&go toe te passen.

Vrij snel volgde de Suspending Nokkela, met een gewicht van 32 gram. En suspending is in dit geval ook écht suspending, waarmee je dus een perfect hangmoment creëert. De eerstvolgende tik die je met je hengel geeft is maar al te vaak de trigger voor een roofvis om de aanval in te zetten.

Met deze suspending kan je trouwens ook leuk trollen, waarbij je tot bijna 200 centimeter. diep kan komen, afhankelijk van het gebruikte materiaal, Door de verzwaring middels stalen staafjes, heeft de Suspending Nokkela tevens een uniek ‘klikkend’ geluid onder water.


De 'gewone' Nokkela en de nieuwe Bigtail (links).

Tot zover in het kort iets over de 'gewone' eigenwijze Nokkela. Op de Pike Experience van de SNB kwam ik Jarno Dingerink van Snoekspinners.nl tegen die enthousiast zijn nieuwe aanwinst aan mij liet zien, de Nokkela Bigtail. Deze combinatie van een Nokkela met een rubberen staart is ook weer een kunstaasje met een geheel eigen actie.


De body heeft een mooie beweging, die veroorzaakt wordt door rubberen schoepstaart en geeft het een attractieve rollende en waggelende actie. Hier bewijst het line-through systeem weer haar voordeel, want na een aanbeet, zal de Bigtail zich al snel buiten de bek bevinden, waardoor de levensduur van je Bigtail verlengd wordt.

Is de Bigtail toch aan vervanging toe, dan is dit geen probleem, want reservestaarten zijn verkrijgbaar.

Overigens zijn alle onderdelen vervangbaar als dit nodig is. Reserve onderlijnen, dreggen, teasers én bigtails zijn continue verkrijgbaar. Ook dat maakt de Nokkela uniek.

Bij de onderlijn wil ik nog een kanttekening plaatsen. Deze is gemaakt van dubbele dyneemalijn en deze is volgens de makers van dit aasje ruim voldoende. Toch ben ik niet snel overtuigd bij het woord dyneema, dus heb ik de onderlijn vervangen door 7X7 staaldraad of Titanium. Het geeft mij een beter gevoel en ook heeft het kunstaas mijn inziens meer vrijheid dan de wel erg dikke dubbele dynema lijn.


Als je tijdens de test een mooie meter weet te vangen, is het al snel goed.

Nu kan je de Bigtail met een lengte van 19 centimeter en een gewicht van 50 gram gewoon in één lijn binnenvissen, maar naar mijn mening is het ‘pielen’ met het beestje de beste optie.

Een aantal kleine tikjes gevolgd door een korte pauze maakt de Bigtail onweerstaanbaar. Ikzelf heb de schoepstaart even in kokend water gehouden, waardoor deze nu ook bij een uiterst langzame gang door het water, prachtig van links naar rechts waggelt.

De Nokkela Bigtail zal deze winter menig vastzittende snoek in de polder losweken en in het voorjaar, als de rovers op het grotere water weer de ondieptes opzoeken, zal hij zijn mannetje staan.


Veel succes,
Berthil Bos

ANDEREN LAZEN OOK