Gezien bij Fox Rage Powerpoint Jig Heads

Gezien bij Fox Rage

Powerpoint Jig Heads 

Door Berthil Bos

Jaren geleden toen het merk Fox het woord Rage nog niet achter zijn naam had staan voor zijn roofvisafdeling, maar Fox Predator, kwam dit topmerk met een loodkop op de markt, waar vele shadvissers het nu nog over hebben.

Voor de rubber fanaten die met wat grotere creaties het water onveilig wilden maken, was had deze loodkop alles in zich wat je je maar kon wensen. Een uiterst scherpe haak, die ook nog eens een erg wijde bocht had, waardoor de haakpunt goed boven uit de rug stak en het haken tot bijna 100 % bracht.

Deze loodkop had een, op dat moment, uniek model loodlichaam. In plaats van de gebruikelijke ronde knikkervorm, was het een lijf die leek op een geweerkogel. De loodkop had dus vooral bij een groter gewicht een veel gestroomlijnder lichaam dan de knikkervorm.

Het andere grote voordeel was dat de achterkant, waar de shad met zijn kop tegen aan wordt gedrukt, afgeplat is en veel houvast biedt aan de shad. Een druppeltje secondelijm was voldoende om een perfecte fixatie te krijgen.

De loodkoppen waren eigenlijk bedoeld voor de Pro Shads die ook een afgeplatte neus hebben, maar bij andere merken kon je ook je voordeel hiermee doen. Ze waren vrij prijzig en dit is waarschijnlijk ook de reden, waarom ze op den duur niet meer te koop waren.

Ik heb nog altijd een X- aantal in mijn bezit en gebruik ze met veel vertrouwen en succes. Als er tijdens een beurs, manifestatie of gewoon onder hobbygenoten het gesprek over loodkoppen ontstaat, hoor ik altijd dat het zo jammer is dat deze loodkop uit de handel is. Gelukkig is dit ook bij Fox Rage terecht gekomen, want men heeft een look á like in hun assortiment opgenomen.
 

Een iets aangepaste (lees verbterde) Powerpoint Jig Head.


Onder de naam Powerpoint Jig Head is dit tweelingbroertje bijna identiek aan zijn fameuze voorganger. Geen ééneiige tweeling dus, met een zowel positieve als negatieve aanpassing.

Buiten de super scherpe haakpunt (Hayabusa Japanese Hooks), die opnieuw een behoorlijk wijde haakbocht heeft, zie je nu een slimme baitholder achter de kop zitten. Een druppeltje secondelijm is nu eigenlijk niet meer nodig, waardoor je makkelijk de loodkop kan verwisselen. Uit de kop steekt een lekker groot bevestigingsoog, waar je het stingerlusje goed aan kan bevestigen.

Toch hebben ze bij Fox ook een aanpassing gedaan die in de praktijk niet geheel voldoet. Uit het afgeplatte gedeelte van de kop, steekt bij de nieuwe serie nu een stukje lood, waar je het rubber overheen kan schuiven voor meer grip en meer stabiliteit voor de Baitholder.


Het loodstaafje houd de baitholder op zijn plaats.


Dit stukje is zo kort gehouden dat het, vooral bij stevig rubber, niet in de shad kan dringen en er een kleine opening ontstaat. Je kunt dit opheffen door in de kop van de shad even een gat met een spijker te prikken, maar ik haal met behulp van een tangetje het stukje lood gewoon weg en heb dan weer mijn geliefde platte bevestigingspunt.


Omdat het loodstukje te kort is kan hij niet penetreren in stevig rubber.


Een geweldige loodkop voor het wat grotere rubber in de gewichten tot en met 50 gram en in de haakmaten 6/0 en 8/0.

ANDEREN LAZEN OOK