image description

Gezien bij…  Daiwa Prorex Classic Duckfin Shad

Gezien bij… 

Daiwa Prorex Classic Duckfin Shad 

Door Berthil Bos 

Al vanaf het prille begin van mijn roofvisloopbaan ben ik gepassioneerd door het vissen met rubber en dan in het bijzonder de wat grotere shads. Eerst was het trollen met de bekende Renosky fotoprint shads (23 centimeter) en de shads van Profiblinker.

In die tijd visten nog niet veel hobbygenoten met dergelijke shads en hebben we geweldige avonturen beleefd.

Aan het werpen met dergelijke rubberen matten dachten we nog niet, maar nadat het steeds populairder werd zag je de eerste tekenen van dressuur voorbijkomen.

Wat mij altijd veraste, was het feit dat ook de kleinere snoek deze grote flappen vol overgave aanvielen en soms was de vis niet veel groter dan het rubber.

Om de dressuur te doorbreken en omdat we wisten dat ook de grote shads geen enkele snoek afschrikte, begonnen we op dit soort water ook werpend onze slag te slaan.

Vanuit het grote water verhuisde het grootformaat shad snel naar de polder, waar het ook daar weer bleek dat het niet snel te groot is.


Een shad is niet snel te groot.

Natuurlijk moest je het materiaal wel een beetje aanpassen aan dit grotere (zwaardere) kunstaas, maar door de ontwikkeling van ook andere hengelsportproducten, hoefde je niet meer met een erg zware hengel door de polder te lopen.

Tegenwoordig is het vissen met een ’grote’ shad helemaal ingeburgerd en fopt het menig rover. Omdat je met één shad en diverse verschillende loodkoppen verschillende technieken kan uitvoeren, kan je zeggen dat dit rubber het meest universele kunstaas is dat er bestaat.

Diep, ondiep, snel, langzaam, trollen, werpen, backtrollen, verticalen, diagonalen en ga maar een tijdje door, kun allemaal met dit beestje.

Het ligt voor de hand dat fabrikanten inspelen op de vraag en je ziet dan ook een ontzettend groot aanbod aan rubber.

Net als bij ander kunstaas heb je ook bij shads goede en minder goede shads. Dit kan aan verschillende oorzaken liggen.


De schoepstaart in de vorm van een zwemvlies.

Een shad die na een praktijktest in de categorie goed geplaatst kan worden, is de Prorex Classic DuckFin Shad (20 centimeter) van Daiwa.


Prorex Classic Duckfin Shad.

Een hele mond vol, maar het gaat hier gewoon om een shad met een schoep die lijkt op een zwemvlies van een eend. Dit is direct een goed herkenningspunt van deze shad.

Heeft een dergelijke vorm nu een positieve invloed op dit rubber, zal je je afvragen. In principe niet, al verplaats je door de vorm minder water dan als een ‘gewone’ schoepstaart.

Dit heeft tot gevolg dat de shad niet zo wijduit flankt, maar dit wat sneller en kittiger doet. Een totaal andere actie dan de meeste shads en hierdoor wel weer een heel andere presentatie voor de snoek.


De inkepingen geven de shad wat extra’s.

Verder heeft de Duckfin na de buik een flink aantal inkepingen, die je ook ribbels mag noemen. Ik mag dit graag zien en als een shad dit niet standaard heeft, zorg ik er zelf voor dat deze inkepingen erin komen.

Het achterlijf wordt hierdoor extra flexibel en zal dan ook bij extreem langzaam binnenvissen zijn actie maken. De ribbels geven ook nog eens wat extra waterverplaatsing, waardoor er meer trillingen richting roofvis gaan.

De Duckfin ziet er perfect afgewerkt uit, waaraan veel aandacht aan is besteed.

Wat ik ook een prettige bijkomstigheid vind, die ook nog eens vangtechnisch zijn voordelen kan hebben, is dat het rubber niet zoals veel anderen een chemische geur afgeeft.

Hier irriteer ik mij altijd aan, maar bij deze shad is de geur gelukkig neutraal. We weten allemaal dat reukstoffen zowel een positieve als negatieve werking kunnen hebben, dus heb ik het liefst een geurloze shad.

Ook is het soort rubber lekker stevig, maar toch soepel. Je kan hem hierdoor solide op de loodkop zetten en gaat dan vele aanbeten mee.


De 20 centimeter Duckfin doet het in de polder ook erg goed.

Conclusie
Een goed afgewerkte shad van 20 centimeter. met een geheel eigen actie, die zijn weg in de roofviswereld wel zal vinden. Buiten de 20 centimeter. uitvoering zijn er nog vijf andere afmetingen en in 10 verschillende kleuren
Vanaf deze week is de nieuwe Daiwa Prorex Classic Duckfin shad in de hengelsportwinkels te verkrijgen.
 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Vierde barbeeldag wordt mooier dan ooit!
Willem Moorman -
image description
Zicht op zeebaars 336
Willem Moorman -
image description
Kantsnoek 127
Willem Moorman -