Gezien bij D.A.M Effzett Hulpmiddel bij het landen, Effzett Boots Ketcher

Gezien bij D.A.M Effzett 

Hulpmiddel bij het landen, Effzett Boots Ketcher    

Door Berthil Bos  

Uit bovenstaande kan je opmaken dat ik hier zeer zorgvuldig mijn woorden kies, omdat dit artikeltje over het schepnet gaat, die ik normaliter als ‘landingsnet’ gebruik. Wat is nu volgens mij het verschil tussen een schepnet en een landingsnet.

Een schepnet wordt gebruikt als je de vis hiermee om welke reden dan ook uit het water moet tillen. Dat dit niet ideaal is voor de vis lijkt mij duidelijk, al zijn er situaties waarin het niet anders kan. Het schepnet heeft over het algemeen een wat ondieper net met een wat langere steel of deze is uitschuifbaar.


De Effzett Boots Ketcher.

Een landingsnet is bedoeld om de vis te arresteren bij het vissen vanuit de boot en deze in het water gevangen te houden. Nu is het erg gemakkelijk om de vis in het net te onthaken terwijl hij in het water verblijft en je zult zien dat de rover zich meestal erg rustig gedraagt.


Het net is wijd en middeldiep en heeft een lange (telescoop)steel van 2.40 meter.

Dat je hiervoor een groot en diep net moet gebruiken lijkt mij duidelijk. Laatst las ik een stukje dat een net soms te diep is, waardoor je bij het naar binnenhalen tegen de bootrand komt. Met dit soort netten moet je de vis gewoon niet binnenhalen. Dit is in vele gevallen beter voor de vis, terwijl jij ook de situatie eens goed kan bekijken.


Een landingsnet is diep en heeft als doel de controle te hebben over de vis die hier alleen maar voordelen van heeft.

Wat wel een ‘nadeel’ is van een dergelijk groot net, is dat hij vaak bij een wat kleinere boot in de weg ligt. Als je hem rechtop zet steekt hij vaak boven de bootrand uit, wat bij het werpen voor hachelijke momenten kan zorgen.

Voor degene die problemen heeft met het opbergen van het net, zijn er tegenwoordig netten die je in kan klappen, waardoor je een half net moet opbergen en hierdoor niet meer in de weg ligt.

D.A.M Effzett heeft onder de naam Effzett Boots Ketcher een net met een redelijke diepte, waarmee je de vis goed in bedwang kan houden, al is wat meer ruimte altijd gewenst. De naam van dit net geeft aan dat hij bedoeld is voor de bootvisserij, maar eigenlijk heeft D.A.M. onbedoeld een perfect net ontwikkeld voor de kantvisserij.


In de tijd dat ik nog geen net meenam bij het kantvissen, kwamen deze hachelijke momenten regelmatig voor of sloeg ik de stek over.

Vanaf de kant kan je de vis meestal niet in het net in het water onthaken en moet je de vis wel de kant op tillen. Denk maar eens aan de stekken waar je niet bij het water kan komen om de vis te landen.

Gek genoeg zijn dit vaak de betere plekken zoals bruggen waar je aan weerskanten niet bij het water kan komen of een afrastering die er voor zorgt dat dit niet kan enzovoorts.

Ikzelf mag zelf graag met zo weinig mogelijk ballast en gewapend met een paar lieslaarzen door de polder struinen. Vaak moet ik een X-aantal stekken voorbijlopen, omdat het onmogelijk is om daar de vis met de hand te landen.

Lopend langs de waterkant zit een groot schepnet ook snel in de weg en dan komt de eerdergenoemde Boots Ketcher weer om de hoek kijken.


Hangend aan een riem heb ik een groot net tot mijn beschikking die niet in de weg zit en waar ik niet over struikel.

Dichtgeklapt en hangend aan een zelfgemaakte riem (zie foto) hangt het als een smal object op mijn rug en heb ik totaal geen last van dit lichte net. Het ruime net is rubber gecoat en is geheel uitgeschoven 2.40 meter lang. Door die enorme lengte is hij ideaal voor de bovengenoemde situaties, die je al struinend tegen komt.


Een bindbandje houdt het net op zijn plaats, waardoor je er niet over struikelt.

Omdat het net, als het is dichtgeklapt, naar beneden kan zakken langs de netgeleiders, zet ik het bovenaan vast met een klein tie-wrapje (zie foto). Hierdoor kan hij niet naar de grond zakken, waardoor je er alsnog last van hebt.  

In veel van mijn artikelen over het vissen in de polder was mijn beste vismaat een paar lieslaarzen. Aangezien dit net mij totaal niet in de weg zit, ga ik ook tegenwoordig niet meer zonder dit hulpmiddel weg, Het geeft mij meer vistechnische mogelijkheden en is bij verstandig gebruik ook nog eens goed voor de vis.

Succes,
Berthil

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -