Gezien bij Bigstreamers.com Smelten maar.

Gezien bij Bigstreamers.com 

Smelten maar

Door Berthil Bos

De laatste tijd zie je steeds meer kunstaas op de Nederlandse markt verschijnen met het zogeheten Line Thru systeem. De onderlijn gaat door het kunstaas, de dreg(gen) in directe verbinding met de onderlijn.

Dit heeft als voordeel dat je beter kan haken, omdat er meer kracht op de haakpunt kan worden gezet, maar het grootste voordeel bestaat uit het feit dat het dure kunstaas op de onderlijn naar boven kan schuiven tijdens de dril. Het blijft dus niet in de bek van de vis en zal daarom een langere levensduur hebben.


Bij Line Thru kunsaas zijn sleeves meestal onbruikbaar. 
 

Hetzelfde zie je bij het vissen met streamers, waar de Tubefly’s hetzelfde effect vertonen. Omdat eigenlijk alleen de onderlijn nog geteisterd wordt door de tanden, moet deze af en toe vervangen worden. Het ligt voor de hand dat als deze onderlijn door een smal kanaaltje van het kunstaas gevoerd moet worden, je geen gebruik kan maken van sleeves en wartels.


Omdat de streamer gemakkelijk kan opschuiven, is de onderlijn het enige dat beschadigen kan.

Die passen gewoonweg niet door de opening, dus ben je gebonden aan staaldraad met een plastic coating die je na het wikkelen kan laten smelten, waardoor je een ijzersterke verbinding krijgt. Ik vis de laatste tijd veel met dit soort kunstaas en begin mij steeds meer af te vragen waarom ik deze verbinding niet veel eerder ben gaan gebruiken.

Sleeves, die metalen buisje weet je wel, beschadigen alleen maar de lijn als ze iets verkeerd worden aangeknepen.

Nu is het wel zo dat je wel gebonden bent aan één soort materiaal en dat is het gevlochten staaldraad. Voor alle vistechnieken, waarbij je dit materiaal goed kan inzetten, is de smeltverbinding snel, subtiel en sterk.
 

Op het filmpje laat ik even zien hoe gemakkelijk het is om een onderlijn te creëren met behulp van een goed gecoat staaldraad.

In het verleden bestond veel staaldraad uit zeven gevlochten draadjes (Sevenstrand), dat niet zo soepel was. Vooral als het gecoat werd met kunststof, was het maar een stijve bedoeling. Vaak was de plastic laag erg dun gehouden, om die stijfheid te verminderen, waardoor het niet geschikt was om het veilig te smelten. Er is gewoonweg te weinig plastic om te smelten.

Heden ten dage is er 7x7 staaldraad op de markt dat vele malen soepeler is. Als deze 49 draadjes een goede coatinglaag hebben, is dit uitermate geschikt voor het maken van onderlijnen.

Vooral in de vliegviswereld is men innovatief op het gebied van materialen en het is dan ook geen verrassing dat ik een goed product heb gevonden bij een vliegvis internetshop, Bigstreamers.com. Deze site biedt een fantastisch gecoate onderlijn aan onder de naam Partridge Bauer 49 strand Pike Leader.

Een hele mond vol maar dan heb je ook iets. Het zit op een rol van vijf meter. Dat is goed voor vele soepele onderlijnen die bij een dril niet snel zullen kinken of knikken.

De 'gewone' stalen onderlijnen doen dit wel erg snel en het vervangen van een degelijke lijn kan -tig keer per dag gebeuren. Buiten dit voordeel is het kunstaas veel natuurlijker te vissen, vooral als het kunstaas niet zo groot is.

 
Met meer dan 700 tandjes is een onderlijn een must, maar hou het zo subtiel als mogelijk voor het beste resultaat.

Maar goed, we gaan even terug naar het versmelten van de wikkelingen, voor een knoop en sleeve vrije onderlijn. Wat zijn volgens mij de voordelen van het smelten ten opzichte van het gebruiken van sleeves. Zoals ik al schreef, kan je door het gebruik van sleeves de lijn beschadigen.

Omdat ik ook geen knoop hoef te leggen blijft de onderlijn intact. Je maakt met een smeltverbinding een veel subtielere connectie met het kunstaas, vooral als je de wartel weglaat en een klein maar uiterst sterke Double Lockspeld (maat 0008 of 001) van bijvoorbeeld Spro aan de hoofdlijn knoopt.

Deze speldjes zijn uiterst klein en kunnen zonder moeite een 30 kilo trekken. Verder maak je aan of op het water je met behulp van een aansteker snel een andere onderlijn, als je die wenst. Vergeet hierbij ook niet de stinger, die net te lang of te kort is. Als je wilt kan je ook de speld waar je het kunstaas aan bevestigt weglaten en het kunstaas direct voorzien van een onderlijn.

Het kunstaas beweegt dan alleen aan de lus, wat hem een maximale actie geeft. Lees nu niet dat ik de sleeve in de prullenbak heb gegooid, want bij gebruik van Fluorocarbon en titanium is het nog steeds een onmisbaar hulpmiddel. Ik ben wel erg enthousiast over dit product en probeer door middel van details mijn hobby te perfectioneren. 


Als je materiaal goed is afgestemd op de omstandigheden, zie je veel vaker blije gezichten.

Ik kan mij voorstellen dat sommigen een stukje metaal (sleeve) als veel sterker inschatten dan gesmolten plastic om de wikkelingen, maar vergis je niet hierin, want vroeger maakte men takels voor het vissen op snoek met doodaas op dezelfde manier, waarbij het staaldraad niet eens gecoat was en de wikkeling het desondanks hield.

Probeer het eens en met het gebruik van, in mijn geval, het product van Big Streamers zal je snel merken dat materialen van kwaliteit voor de snoek en jezelf een must is.

Berthil 

ANDEREN LAZEN OOK