image description

Gezien bij…  .Lureparts.nl : Flexonit 7X19 en de 19 en 7 strand

Soepel, soepeler, soepelst.

Door Berthil Bos

Wij Nederlanders zijn een bedrijvig volkje en dat zie je ook terug in de hengelsport. We zijn medekoploper op het gebied van innovatie in onze hobby en vooral de roofvisserij profiteert hiervan.

We mogen graag onze eigen kunstaasjes bouwen en het ontwikkelen van allerlei hulpmiddelen om dit te presenteren is ons ook niet vreemd. Hierdoor is het ook een geweldig iets dat er een bedrijf bestaat in Nederland, waar je al je materiaal voor het ontwikkelen en door ontwikkelen van al dit moois kan bestellen.

Lureparts.nl is al jaren een bekende naam en heeft zich goed doorontwikkeld op dit gebied. Dit is ook niet zo verwonderlijk als je weet dat dit bedrijf is opgericht door iemand die de roofvisserij zelf uitoefent en het een warm hart toedraagt.

Oscar Wissink weet waarover hij praat en heeft een zeer gevarieerd assortiment samengesteld van splitringen tot aan complete zelfbouwpakketten voor bijvoorbeeld spinnerbaits. Omdat Oscar zelf regelmatig op of aan het water te vinden is, weet hij ook het belang van kwaliteitsmateriaal. Dit is duidelijk te zien aan de producten die hij voert en daar hebben zowel jij en ik als de roofvis baat bij.


Niet altijd zit het kunstaas perfect voor in de bek.

Een product waarbij je aan de kwaliteit totaal geen concessies mag doen is de onderlijn. Dit stukje metaal moet ervoor zorgen dat het kunstaas niet verloren gaat omdat de hoofdlijn door de scherpe tanden van b.v. de snoek wordt doorgesneden.

Voor mij is het veel belangrijker dat mijn tegenstander niet door slecht materiaal met een stuk plastic met dreggen achterblijft. Hierdoor ben ik altijd opzoek naar de beste onderlijn materialen die tevens de actie van het kunstaas niet negatief beïnvloeden.

Een onderlijn wordt altijd gekozen bij een specifieke vistechniek en een daarbij horend kunstaas. Je zult begrijpen dat het vissen met jerkbaits een andere onderlijnt verlangt dan bij het vissen met b.v. een shad. Ook zit er verschil tussen bijvoorbeeld trollen of werpend vissen. Goed nadenken dus, maar altijd gaan voor het beste materiaal.


Als de onderlijn nu niet van kwaliteit is heeft onze tegenstander een zeer groot probleem.

Ik kwam bij Luereparts.nl drie soorten gevlochten staaldraad tegen met ieder zijn eigenschappen. Het gaat hier om het Flexonit 7X19 en de 19 en 7 strand. Vooral de 7X19 versie sprak mij erg aan, aangezien ik de voordelen hiervan vaak kan gebruiken bij mijn vistechnieken.

Hoe meer dunne draadjes er worden gebruikt om een bepaalde dikte te verkrijgen, des te flexibeler de onderlijn in principe kan worden. Natuurlijk heeft ook de manier van vlechten hier invloed op maar dit terzijde. Na het staaldraad, dat gevlochten werd uit 7 draadjes (sevenstrand) was het een openbaring om het 7X7 (49 draadjes) te begroeten.

Dit was weer een stuk soepeler, waarmee vooral de rubbervisser, de streamervisser en andere technieken waarbij te stug materiaal negatief op de actie zou werken, hun voordeel mee konden doen. Met het Flexonit 7X19 gaan we weer en stap verder. Dit uitermate soepel onderlijnmateriaal is zelfs knoopbaar en bestaat uit maar liefst 133 draadjes.

Ja je leest het goed, honderd drieëndertig. Buiten de enorme flexibiliteit is het hierdoor ontzettend duurzaam en zal het minder snel knikken en kinken. Zoals ik al zei, is dit gevlochten staaldraad uitermate geschikt om onderlijnen van te maken waar soepelheid geboden is.

Maar ik gebruik het ook heel graag bij het fabriceren van stingers (staartdreg). Vaak blijkt in de praktijk dat zeer soepele shads door hun actie erg geliefd zijn bij de snoeken en andere rovers. Waarom zou je dan een dergelijke shad weer in zijn flexibiliteit gaan tegenwerken door gebruik te maken van een stugge stinger, die over het lichaam van het rubber loopt. Juist hiervoor werkt het Flexonit 7X19 perfect. De Flexonit is niet gecoat en heeft een war ruwe ‘’huid’’, waardoor het niet in de sleeve gaat slippen.


Met een watervaste stift is de zilverkleurige onderlijn gemakkelijk donker te krijgen.

 Het enige wat mij persoonlijk wat tegenstaat is de kleur van het staaldraad. Deze is iets zilverkleurig en of dat nu tussen de oren zit, ik ben niet gecharmeerd van lichte onderlijnen voor het kunstaas. Gelukkig is het materiaal gevlochten en hierdoor iets ruw, waardoor je met een watervaste stift dit persoonlijke ongenoegen in twee tellen kan opheffen, waardoor ik dit graag op de koop toeneem.

Lureparts.nl heeft trouwens naast de 7X19 ook een uit 19 en 7 draden gevlochten Flexonit staaldraad in het assortiment, die allen kwalitatief top zijn. Op deze manier kan je een onderlijn creëren die precies bij je vistechniek past en je in staat stelt om hier nog meer uit te halen. Trouwens, namens de snoek alvast bedankt voor je keuze.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
De haken en ogen van een Deense vistrip : deel 7
Willem Moorman -
image description
Zicht op zeebaars : Een paar leuke sessies.
Willem Moorman -
image description
Nieuw binnen: Westin Ricky The Roach Shad tail…
Willem Moorman -