Gewoon even opletten

Gewoon even opletten

Door Berthil Bos

De herfst heeft zich aangekondigd en voor de kantvisser breken weer gouden tijden aan. De temperatuur van het water gaat weer naar beneden wat het vissen op snoek niet meer op moord met voorbedachte rade doet lijken.

Nu is het ook niet zo dat iedere kantvisser die in de zomer de ondiepe poldersloten afstruint meteen niet goed bezig is, maar je moet wel rekening houden met de omstandigheden. Die tijd is nu voorbij, al kan de weelderige plantengroei het vissen nog weleens onmogelijk maken.

Gelukkig voor ons roofvissers worden de sloten rond oktober ontdaan van overtollig groen en ook de kanten worden soms meegenomen. De waterschappen geven vaak opdracht om het water plantenvrij te maken om de doorvoer van het water vrij baan te geven, voor de natte periodes die komen gaan.


Diverse waterschappen beginnen weer aan de grote schoonmaak.

Met dit schoonmaken, wat veelal gebeurt met grote grijpers, kan het voorkomen dat niet alleen het groen, maar ook vissen op het droge worden gegooid. Helaas kom ik dit toch nog regelmatig tegen. Gelukkig zijn er ook hengelsportfederaties die goede afspraken met de waterschappen hebben gemaakt om dit zoveel mogelijk te voorkomen, door bijvoorbeeld de controleurs van deze waterschappen goed voor en in te lichten over deze problematiek.


Laat de snoek hiervan niet de dupe worden.

Ook weet ik dat er door sommigen van deze instanties afspraken zijn gemaakt met de ingehuurde loonbedrijven, om voor de definitieve greep eerst een waarschuwingsgreep te doen. Natuurlijk kan het schonen nooit 100% visvriendelijk zijn, maar wat meer aandacht en initiatief zou wel op zijn plaats zijn.


Alles weer keurig toegankelijk gemaakt voor ons.

Organisaties zoals de SNB (snoekstudiegroep) en hengelsportverenigingen kunnen zich hier zich ook wat actiever mee bezig houden. Maar ook wij als hengelaars kunnen natuurlijk wat betekenen. Kom je onderweg of tijdens het vissen dergelijk schonen tegen, houd het dan even in de gaten of maak een praatje met de werklui. Meestal zijn deze mensen zich van geen kwaad bewust en kan zodoende veel kwaad worden vermeden.

Misschien heb jij ook nog goede ideeën hieromtrent? Laat het ons weten!

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Kleding voor de shad. ( Deel 6 )
Willem Moorman -
image description
Kleding voor de shad. ( Deel 4 )
Willem Moorman -