Gemeenteraadsverkiezingen 2010: Weet waarop je stemt!

Persbericht:

Gemeenteraadsverkiezingen 2010: Weet waarop je stemt!

Met de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart in het vooruitzicht, zou ik graag een dringende oproep willen doen aan alle stemgerechtigde sportvissers in Nederland. In de eerste plaats om gebruik te maken van uw stemrecht, maar bovenal om zo goed mogelijk na te gaan hoe de partij waarop u wilt stemmen tegenover de hengelsport staat.

Grote invloed

Gemeentelijk beleid kan grote invloed hebben op uw visplezier, vaak nog groter dan landelijk beleid. De gemeenteraad beslist over hele praktische zaken waar de hengelsport voordeel of juist nadeel bij kan hebben. Denk bijvoorbeeld aan het al dan niet toestaan van Actief Biologisch Beheer (ABB) waarbij hele bestanden brasem en karper worden geruimd, maar ook aan subsidies voor de aanleg van vissteigers of de uitkoop van beroepsvissers. Hele tastbare zaken dus.

Weet wat u stemt

Misschien weet u al hoe de verschillende partijen in uw gemeente over de hengelsport denken, dan is de keuze makkelijk gemaakt. Heeft u echter geen idee waar uw hobby in goede handen is, dan weten ze dat bij uw hengelsportvereniging mogelijk wel.

Mocht uw vereniging ook niet weten hoe de verschillende partijen tegenover onze hobby staan, dan kunt u natuurlijk ook zelf navraag doen. Simpelweg even bellen of mailen naar de partij van uw keuze en dan de voor u relevante vragen stellen. Telefoonnummers en e-mailadressen vindt u op de website van uw gemeente.

Interessante vragen zijn onder meer hoe de betreffende partij tegenover ABB, vislessen op school en natuurlijk of u erop  kunt vertrouwen dat deze partij voor de algemene belangen van de sportvissers zal opkomen.

Deel uw kennis

Om zo gunstig mogelijke uitslag voor de hengelsport te behalen, is het van groot belang dat de standpunten van de verschillende partijen zo breed mogelijk bekend worden onder alle sportvissers in uw gemeente. Verzamel daarom zoveel mogelijk kennis over de standpunten die de hengelsport raken en maak deze bekend via de website van uw vereniging, op deze website of via de lokale media.

Nog bijna twee weken

Het lijkt misschien kortdag, maar u hebt nog bijna twee weken om te achterhalen hoe de lokale politiek over uw hobby denkt. Als genoeg sportvissers op zoektocht gaan naar standpunten en deze zo goed mogelijk verspreiden, moeten we als hengelsport een verschil kunnen maken tijdens de gemeenteraadsverkiezingen.


Voor je belangen opkomen doe je zo

1) Achterhaal wat de standpunten zijn van de voor u relevante partijen (dit kan via uw vereniging en via de partijen zelf)
2) Kijk of andere partijen uw sportvisbelangen wellicht beter verdedigen
3) Verwoord deze standpunten kort en krachtig
4) Maak deze standpunten onder zoveel mogelijk sportvissers bekend, o.a. via de website van uw vereniging, deze website en lokale media.

Tot slot

Natuurlijk spelen er altijd meerdere onderwerpen een rol bij de keuze voor uw politieke partij. Het zou echter jammer zijn als u er achteraf achter komt dat uw stem bijdraagt aan een verslechtering van uw sportvismogelijkheden. Weet daarom waarop u stemt!

Juul Steyn, sportvisser