image description

Gek op zeebaars: Deel 4

Wanneer waar en hoe

De eerste zeebaarzen verschijnen al begin april onder de kust. Dit zijn de kleinere baarsjes die overwinteren in onze havenhoofden en vlak onder de kust en zijn als eerste weer actief. Deze zijn met licht materiaal dunne lijnen, shads van 3 tot 7 gram of met licht lood, wapperlijn met zagers. Dan op de pieren in ons land al goed te verleiden.

Ik persoonlijk laat deze visserij aan mij voorbijgaan omdat ik helaas geen finesse gevoel hiervoor heb en verkies ervoor iets later aan de slag te gaan wanneer, de volwassen vissen onze wateren aan doen. Deze komen wanneer de aasvissen zoals bliek, zandspiering en krab e.d. in aantallen toeneemt.

In deze periode kun je echt hele mooie exemplaren vangen. Je hoeft dan nog geen enorme gevechten te verwachten want, deze vissen zijn nu nog graatmager en verzwakt van de reis en de paai. De baarzen azen over het algemeen in deze periode tegen donker met zwakke stroming op ondiepe water. Slow fishing met bijvoorbeeld grote slugs zijn deze vissen goed te vangen.

Zelf vis ik het liefste overdag, kies ook dan voor langzaam stromende wateren maar dan met grote shads. Merendeel van de grotere vissen die ik in het begin van het seizoen heb gevangen, ving ik met de zeebaars shads van Bright Baits Belgium. Deze geven zonder stroming of beweging via de hengel uit zichzelf al heel veel actie.

Na mate het seizoen vordert zoek ik de hardere stroming op. Nu ze op krachten zijn gekomen hebben de baarzen hier geen enkele moeite mee. Ik sta einde zomer periode graag met hardbaits te gooien en dan zo snel mogelijk. Triggeren op hun natuurlijke aanval instinct. Wees niet te bang dat je te snel binnen spint. Hoe snel je molen ook is, geloof me je kunt een zeebaars op snelheid er echt niet uitdraaien. En dan die aanbeten op volle snelheid. Onvergetelijk.

De herfst kan ik vrij kort over zijn. Dan moet je er gewoon zijn. Wel op de juiste plekken en getijden natuurlijk. Daar gebruik ik het getijden tabel voor van Rijkswaterstaat                       www.waterinfo.rws.nl  Wanneer je in deze tijd een azende school treft kan het volledig los gaan. Dit seizoen heb ik het gelukkig een aantal maal mee mogen maken. Met soms wel ruim 70 zeebaarzen op een dag.

Tenslotte is het goed om te onthouden dat vissen op zeebaars een visserij is waarbij je gewoon weg meestal heel veel uren moet maken. Maar de voldoening, de kick, de adrenaline, aan de andere kant als je dan die mooie haakt ......... het is het allemaal waard. Dat is ondermeer ook de reden waarom de afgelopen decennia deze visserij explosief is gegroeid. Maar ondanks de populariteit van deze vis is ook helaas dit jaar weer bewezen dat de visstand enorm onder druk staat. Er is een natuurlijk een wettelijk minimum maat, aantal en een gesloten tijd. (onder persoonlijke noot) mocht je nu eens zo'n mooie vangen. Zo'n trofee staat altijd mooier op de foto dan op je boord. Daarbij zijn deze grote exemplaren zeebaarsfabrieken, die ons hopelijk nog decennia aan plezier kunnen verschaffen.

Enjoy The Game

René de Boer

ANDEREN LAZEN OOK