Gehaakt en weg!

Gehaakt en weg!

Door Kelvin Groenendijk - Carp Team Oldenzaal

We zien tegenwoordig allemaal dat er steeds meer merken bezig zijn met visveilige systemen. PB met het Hit en Run systeem, JRC met het ASIS systeem en Rig Solutions met hetzelfde systeem als PB, althans alleen voor de loodclip.

Het grote nadeel van al deze systemen is dat wij onze oude loodbak weg kunnen gooien en weer een fortuin kunnen gaan spenderen aan al het nieuwe wat nu voor ons op de markt klaarligt. Zelf was ik dit niet van plan, terwijl ik het systeem van PB werkelijk subliem vind en het ASSIS systeem wel wat vind hebben, alleen vis ik er momenteel nog niet mee.

Wat nu? Ik wil niet mijn oude lood weggooien wat niet alleen slecht voor ons is, maar ook voor de natuur en ik wil wel met de nieuwe systemen vissen. Dat wordt misschien moeilijk? Of toch niet? Martin Post kwam in Enschede naar de KSN-meeting van regio oost om uiteraard een lezing te geven. In de pauze heb ik even met Martin gesproken en heeft hij mij het nieuwe systeem laten zien, toen nog in ontwikkeling en in het geheim mochten we wel de werking zien, alleen niet hoe, wat en waar.

Op zich was ik er al snel te spreken over en keek er dan ook naar uit om het aan te kunnen schaffen, eventueel in Assen of dan maar in Zwolle. Jammer genoeg was beide niet mogelijk, maar de visserij ging door en ik wou met dit systeem gaan werken. Hoe en wat nu? Ik had al wel de verhalen gehoord dat het na te maken was, maar dan zou je je lood moeten uitboren, je insert moeten vastlijmen en ga zo maar door.

Op een koude zondagmiddag heb ik alles bij elkaar gepakt: boormachine, lood, leadcore etc. Ik wou het zelf dan ook maar eens gaan proberen. Nu ben ik niet de onhandigste, dus dacht ik dat dit mij vast wel zou gaan lukken. Ik heb altijd met Fox inline lood gevist en had dit dan ook nog voldoende in huis. Insert uit het lood en even denken: “Hoe zet ik mijn leader vast aan de insert?’’ Na 5 minuten kijken en prutsen had ik het, bijna te simpel om waar te zijn.

Ik maak en lus aan mijn leadcore,  trek de lus nog niet te strak aan en doe de lus om mijn insert, trek nu de lus strak aan en je leader zit vast aan je insert, insert in het lood drukken, een grote ring aan de leader en de leader terug door de insert. Hmmm, het werkte niet. Te stug! Het lood uit de kern van de leader gehaald en ja hoor, het liep als een trein. Alleen nu het zinken nog! Wat doet de kern van leadcore onder water? Het zorgt dat het geheel zinkt, maar wat nu zonder dat er lood in zit?

Dat weet je niet eerder dan dat je het geprobeerd hebt. Uiteindelijk blijkt dat na een 10 minuten het (lead)core wel op de bodem ligt, maar het is toch nog niet helemaal zoals ik het graag hebben wil. Je kunt aan mijn lood al zien dat ik niet met een normaal inline systeem vis en dat wou ik nu net even anders. Maak wederom een lus aan mijn leader waar geen lood meer in zit, ik doe de lus om mijn insert, pak een scherpe boilienaald, prik door de insert heen en haal het andere eind van mijn leader terug. Hier nu ook een grote ring aan, de leader weer terug door de gehele insert, insert in het lood en je ziet er niks meer van.

Het was me gelukt, maar zou het dan zo simpel zijn? Ik ging verder. Heb het ook met een snagleader geprobeerd, dit was niet echt een succes. Nadat ik het lood een kleine 100 keer over mijn leader heb laten gaan, was hij wel erg versleten. Nu hoor ik je al denken: “100 Keer, dan kan ik aardig vis vangen met één leader.” Goed, ik test het met de hand. Wat gebeurt er als de vis eraan trekt en ermee aan de haal gaat? Ik durf de gok niet te nemen.

Het voordeel van de snagleader is dat het sneller zinkt. Heb een stuk leadcore zonder lood gepakt en heb geprobeerd hier een stuk snagleader in te krijgen en raar maar waar, het lukte ook nog. Het zinken ging dan wel beter, alleen is het niet echt recht en iets te stijfjes, toch ook niet helemaal wat het moet wezen. Na een beetje piekeren en te hebben rondgekeken, ben ik bij de freefall leaders gekomen van Piet Vogel: lekker soepel en zinkt goed. Dat is wat ik zocht.

Het splicen van de freefall viel wel erg tegen. Het is met een splicing needle niet te doen, maar met een threader wel. Het loopt als een tierelier en het zinkt goed af. Perfect dus. En het allergrootste voordeel is dat je je oude lood nog kan gebruiken, het aan de waterkant kan maken zonder lijm, zonder machine en zonder poespas, gewoon je leadcore/freefall een big eye swivel en een fox inline loodje. Met 5 minuten heb je je systeem gereed.
Hieronder alles met detailfoto’s en uitleg. Hoop dat je er iets aan hebt. Voor mij is het een perfect systeem en gebruik het nu bij twee van de drie hengels.


Maak een lus aan je leadcore, nog niet te strak aantrekken.


Steek je insert door de lus.


Trek nu de lus goed strak aan.


Steek een scherpe naald door de insert zoals op de foto te zien is.


Trek nu het uiteinde van de leader door de insert.


Doe nu je big eye swivel aan je leader.


Haal nu het uiteinde van de leader terug door de insert. Er ontstaat nu een lus aan de onderkant van de insert.


Wanneer je het aantrekt moet het er zo uit zien.


Lood over de leader schuiven en de insert in het lood.


Bij het oppakken van het aas en de vis wil het lood gebruiken om de haak uit zijn bekt te krijgen, komt de swivel los van het lood en komt er een lus tussen het lood en de onderlijn. Bij het aanslaan komt het lood weer terug naar de onderlijn en dril je altijd met het lood op de swivel en heb je nooit meer last van het lood dat ergens midden op de lijn los bungelt.


Dit is het resultaat van de snagleader na een goede test. Niet echt de bedoeling dus.


Het systeem met de freefall van Rigsolutions.


Succes!

Kelvin Groenendijk - Carp Team Oldenzaal

ANDEREN LAZEN OOK

image description
De Allrounder 122 : Droog op karper
Willem Moorman -
image description
De Allrounder: Karper op de vaste stok.
Willem Moorman -