image description

Gambia, klein maar fijn …


Tight Lines Visreizen  

Gambia, klein maar fijn …  

Het blijft opmerkelijk dat het kleinste landje van Afrika op sportvisgebied zo veel te bieden heeft.

Twintig jaar geleden ontdekte Tight Lines Visreizen al het potentieel van deze subtropische bestemming en introduceerde het als visbestemming in Nederland. Niet geheel zonder succes, want inmiddels is het bij vele vissers van de Lage Landen een populaire bestemming.

Het estuarium De visserij speelt zich voornamelijk af in en rondom de monding van de Gambia rivier. Hier bevinden zich de ‘bolongs’ een wirwar van mangrovekreken, de vele riffen, zandbanken en  rotspartijen, welke het leefgebied vormen van vele vissoorten als ondermeer kapiteinsvis, cassave- en longneck croaker, Guinese barracuda, tanjurarog, ladyfish en tarpon. 


Guinese barracuda uit de Bolongs.

Het is een estuariumvisserij waarbij succes mede wordt bepaald door het getij en maanstand. Doordat het water in de trechtervormige monding vrijwel continue in beweging is, is het water door het zand meestal gekleurd. De vissoorten die hier leven zijn hier ook volledig op ingericht.

Het  échte Afrika Wil je wel eens kennismaken met het échte Afrika, dan heeft ook het binnenland van Gambia op visgebied meer dan genoeg te bieden. Wat te denken van tijgervis? Deze niets ontziende rover met zijn vervaarlijke gebit heeft hier al menig sportvisser tot wanhoop gedreven. 


Soms een flinke klus...

Het haken van zo’n ‘tijger’ is één ding, maar het daadwerkelijk aan boord brengen blijkt een flinke klus. Zo af en toe worden hier zeer grote exemplaren gevangen, zoals de ruim 15 kilo zware vis in afgelopen november. Gemiddeld zijn de vissen hier echter rond 3-4 kilo. Het trollen met pluggen of vissen met levend en dood aas blijkt hier het meest succesvol.

Ook komen hier diverse meervalsoorten voor, waaronder de Vundu meerval. Hier wordt tot nu toe nog weinig op gevist, dus voor de avonturiers valt hier nog wel het e.e.a. te beleven. Tight Lines biedt ook arrangementen aan in combinatie met het zeevissen. 

Vanaf de stranden Ook de strandvisserij is hier bijzonder populair. We werken samen met een in Gambia woonachtige Engelse wedstrijdvisser die alle kneepjes beheerst. 

Georganiseerde strandvistrips.

Zowel overdag als ’s nachts worden volledig georganiseerde strandvistrips aangeboden, waarbij de 4-WD terreinwagen je naar totaal verlaten locaties brengt. Hier wordt gevist op vissoorten als gitaarrog, kapiteinsvis, sompat, cassave croaker e.v.a.

Met ingang van dit jaar biedt Tight Lines daarom tevens BlueWater-visserij aan; iets wat hier nog niet is aangeboden. Voor de kust liggen een aantal wrakken die nog nauwelijks door sportvissers zijn aangedaan. Ook is bekend dat de trekroute van onder meer zeilvis, dorado en een aantal  tonijnsoorten langs de Gambiaanse kust loopt. 


Veilige visboot.

In Gambia is een groot aanbod van locale visbootjes. Hoewel deze ter plekke goedkoop worden aangeboden is een waarschuwing op z’n plaats. Het onderhoud laat nogal eens te wensen over en helaas hebben zich in het verleden ook al ongelukken met sportvissers voorgedaan waarbij zelfs slachtoffers te betreuren waren. Veiligheid staat voorop, daarom biedt Tight Lines uitsluitend gekwalificeerde visboten aan van professionele bootaanbieders.

Familievakantie
Het zonzekere Gambia is ook uitermate geschikt voor een combinatie van een paar visdagen in met familievakanties; het land is bijzonder veilig en bovendien erg goedkoop.


Een biertje kost omgerekend ongeveer één euro.

Meer informatie over deze heerlijke bestemming? Check Tight Lines Visreizen www.tightlines.nl of mail naar info@tightlines.nl

ANDEREN LAZEN OOK

image description
De haken en ogen van een Deense vistrip : deel 7
Willem Moorman -
image description
Zicht op zeebaars : Een paar leuke sessies.
Willem Moorman -