Frank’s Klinkhamer

Frank’s Klinkhamer

Door Frank van Benthem

Een prachtige vlieg waarmee Frank op zijn laatste Zwedentrip spectaculaire vangsten heeft geboekt. Nu speciaal voor u door Frank stap voor stap gefotografeerd… Materiaal        

‘Frank’s Klinkhamer’

Haak Gamakatsu F 22 maat 16 t/m 12 Binddraad Uni zwart 8/0 Ribbing Parelmoer tinsel Body Zwarte super fine dubbing Vleugel Poly yarn crème Thorax Zwarte en bruine super fine dubbing door elkaar    

’‘

Bindinstructies;


‘Bindinstructies 1’

1. Zet het binddraad op de haak en wikkel het naar achter.

‘Bindinstructies 2’

2. Pak een stukje parelmoer tinsel en bind deze achter op de haak in.

‘Bindinstructies 3’

3. Dub het binddraad met zwarte dubbing en maak de body. Probeer de body iets taps toe te laten lopen.

‘Bindinstructies 4’

4. Wikkel nu het stukje parelmoer tinsel naar voren met gelijkmatige slagen. (4 a 5 wikkelingen) Met 2 a 3 slagen zet je het stukje tinsel vast.

‘Bindinstructies 5’
5.Pak nu een stukje poly yarn (crème) en bind deze net voor de body op de haak, dit word de vleugel. Zet deze goed vast met kruislinkse slagen, met het hacklen heb daar alleen maar gemak van.

‘Bindinstructies 6’

6. Neem nu een hackleveer (dun) en bind deze in op de plaats waar je ook het poly yarn hebt ingebonden. De fibers van de hackleveer mogen niet langer zijn dan de body.

‘Bindinstructies 7’

7. Neem nu iets zwarte en bruine dubbing, deze breng je samen op het binddraad. Je krijgt nu een mengelmoes van bruine en zwarte dubbing. Maak dan met kruislinkse slagen de thorax. Zorg er wel voor dat je bij het haakoog eindigt.

‘Bindinstructies 8’

8. Pak nu de hackleveer en hackle deze om de vleugel met 4 a 5 slagen, bij het haakoog zet je hem dan vast met je binddraad. Knip het restant weg.

‘Bindinstructies 9’

9. Met de half hitcher knoop je de klinkhamer af, 3 a 4 knopen zijn voldoende. Nog even lakken en klaar is je klinkhamer. Heeft u vragen of opmerkingen over het binden van deze vlieg of vliegbinden in het algemeen kunt u mailen naar Frank: fbenthem@globalxs.nl.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
De 2024 vliegvis aquarellen muurkalender
Willem Moorman -
image description
Ben u van de partij op 13 en 14 mei?
Willem Moorman -
image description
VIS TV: Vliegvissen op voorn in historisch Urk
Willem Moorman -