Fox Rigidity Trans Khaki: duurzame rig

Persbericht Fox

Fox Rigidity Trans Khaki: duurzame rig 

Door Chris de Clercq

Wie graag met een chod of hinged stiff rig aan de slag gaat, moet zeker eens de nieuwe Fox Rigidity Trans Khaki chod filament van naderbij bekijken. De produktontwikkelaars van Fox zijn er namelijk in geslaagd om in dit superstijve onderlijnmateriaal een aantal eigenschappen te verwerken zodat het met stip mijn eerste keuze is om eerdergenoemde rigs te knopen.

Om te beginnen toonden de onderwaterbeelden van Rob Hughes al aan dat de nieuwe Trans Khaki kleur zeer goed wegvalt onder water. Wat mij betreft een absoluut pluspunt voor die ondiepe voorjaarsvisserij met chods in helder water.


Na een vangst resetten met de multitools.


Daarenboven is dit stijve materiaal helemaal niet irritant springerig, maar laat het zich heel makkelijk in de door jou gewenste curve zetten. Helemaal geen stoom nodig deze keer: gewoon enkele keren tussen duim en wijsvinger ‘curven’ en je rig behoudt zelfs bij de hardste worpen die mooie bocht.


Zeer makkelijk te curven tussen duim en wijsvinger.

Om voor iedere situatie de juiste keuze te kunnen maken, is het materiaal verkrijgbaar in zowel een 25lbs (0,53 mm) als 30lbs (0,57mm) uitvoering op voordelige spoelen van 30 meter in plaats van de gebruikelijke 20 meter.


Zelfs bij de hardste worpen behoudt rigidity zijn curve.

Mijn favoriete haak om met dit onderlijnmateriaal rigs te knopen is de Arma Point SR reeks. Voor doorsnee situaties opteer ik steevast voor een maat 5; maar wanneer het iets ruiger wordt, durf ik gerust een maatje groter gaan. De praktijk wijst uit dat je met deze haakmaten een zeer betrouwbare inhaking krijgt waardoor je met vol vertrouwen mag staan drillen.


Altijd een betrouwbare inhaking.

De reden waarom ik over mijn haakkeuze begin is de volgende: door de grote diameter van het Rigidity materiaal dien je een haakknoop te gebruiken waarbij het onderlijnmateriaal maar twee keer door het haakoog moet.


Met stip mijn eerste keus.

Als je een chodrig knoopt door middel van een knotless knot moet de onderlijn drie keer door je haakoog en dat lukt met een SR 5 en 25 lbs Rigidity nog wel net, maar het is een pak comfortabeler als je de whipping knot gebruikt. Deze knoop is eigenlijk net zo makkelijk te leggen als de knotless knot, maar is op het vasteland niet zo populair als in de UK.

Een filmpje toont nog altijd het best hoe je een knoop legt, dus op deze link kan je zien hoe Fox Media Manager Lewis Porter het precies doet:

Ook voor de verbinding van de wartel met dit materiaal wordt aangeraden een specifieke knoop te gebruiken: een two turn blood knot of bloedknoop die je slechts tweemaal om de lijn wikkelt voor je hem door het ontstane lusje steekt, deze is makkelijk én sterk!


Grote schub gevangen met rigidity.

Het geheel nog eens stevig aantrekken met behulp van een paar multi tools en je verkrijgt een heel duurzame rig die je niet in de steek laat. Ook na een vangst reset je de verwrongen rigidity best door hem eerst weer te strekken met diezelfde multi tools om hem dan makkelijk opnieuw tussen duim en wijsvinger te curven.

Check zeker eens het informatieve Fox carp fishing TV op foxint.com voor een aantal interessante rigfilmpjes met dit materiaal. Hieronder een Nederlandstalige versie met Fox Consultant Mark Noorman:

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Peter dobbert door… naar 2023…
Willem Moorman -
image description
De Allrounder
Marc Borst -