Fox Micron Mr+: eenvoudige en compacte degelijkheid

Fox Micron Mr+: eenvoudige en compacte degelijkheid

Door Mark Noorman
 
Eind 2012 had ik het voorrecht om met een nieuwe beetmelder in het Fox assortiment aan de slag te mogen gaan. De reeds bestaande Micron M en MX modellen zouden een draadloze uitvoering krijgen, waarbij mij (samen met enkele andere consultants) werd verzocht het prototype stevig aan de tand te voelen en alle problemen en verbetervoorstellen terug te koppelen. Een klusje waarvoor ik stond te popelen…
 
Dit is natuurlijk het échte fieldtesten: een nieuw product in de praktijk gebruiken en proberen de zwakke plekken bloot te leggen en als team feedback geven om een zo goed mogelijk eindproduct af te leveren. 
 
Ik neem zo’n verzoek dan ook zeer serieus en bekijk kritisch of het product volledig aan de waterkant zou voldoen. Zeker een elektronisch item brengt de nodige risico’s met zich mee waarbij zich storingen kunnen voordoen, dus is betrouwbaarheid in de ruigste omstandigheden het belangrijkste aspect om te beoordelen.
 
De standaard versie van de M+ en MX+ beetmelders bestond natuurlijk al enige jaren en in dat opzicht zijn ze qua uiterlijk ook niet gewijzigd. 
 
De Mr+ set die ik opgestuurd kreeg is erg basic met een hoge toon, aan/uit schakelaar, rode LED en instelbaar volume. Verder beschikt hij over een uitgang voor een verlichte hanger/swinger en zit er een stevige en makkelijk verstelbare moer op om hem recht op je buzz bar te schroeven. 
 
De receiver is nieuw en voldoet ook aan de basisbehoeften: volumeknop met aan/uitschakelaar, LED’s voor vier hengels, een degelijke speaker en keycord om hem om je nek of bijvoorbeeld aan een haakje in de bivvy te hangen. 
 

Lekker mee gevist.
 
Ik ben er zo snel mogelijk mee gaan vissen, en om eerlijk te zijn heb ik sindsdien mijn uitgebreidere NTXr set nog maar heel weinig gebruikt. Wees eerlijk, in de meeste situaties volstaat een ‘gemiddelde’ gevoeligheid van de beetmelder prima en is er geen noodzaak deze aan te passen. 
 
Het bereik van de zender en ontvanger is ontzettend goed, het geluid van de speakers luid en duidelijk, dus voelde ik me totaal niet beperkt in mijn visserij.
 
Na ongeveer 9 maanden testen heb ik de bevindingen teruggekoppeld en daarin slechts enkele cosmetische suggesties kunnen doen; qua beetindicatie, zendbereik, waterdichtheid, stevigheid, betrouwbaarheid, batterijverbruik, etc. heb ik geen enkel probleem kunnen constateren. 
 
De Mr+ set is inclusief hardcases verpakt in een fel oranje beschermdoos die niet te missen is in de hengelsportzaak.
 
En voor alle duidelijkheid: ik heb er niet alleen mee gevist. De set van drie Mr+ Microns heb ik de winter van 2012/2013 ook enkele weken permanent ingeschakeld in de tuin laten staan, met de receiver in de schuur. 
 
Vorst, mist, harde regen, alles kregen ze voor hun kiezen en elke keer als ik even langsliep haalde ik een stukje lijn over de wieltjes om te controleren of zowel Micron als receiver de beweging gelijk signaleerden – feilloos. 
 
Let op! Dit zijn de geteste beetmelders, het productiemodel van de receiver ziet er qua uiterlijk iets anders uit.
 
En ik zet ze nog steeds in, door de lekker compacte body gebruik ik ze vooral voor de kortere sessies, struinwerk op kleine stekken enzovoorts. Ze doen precies wat ze moeten doen, op een hele betrouwbare manier en in veel situaties is dat alles wat je nodig hebt. 
 

Perfect voor de visser met een beperkt budget.
 
Kortom hij is perfect voor de visser met een beperkt budget die toch een draadloze set wil, of de visser die simpelweg voldoende heeft aan een goed werkende beetmelder met basisopties, en er niet meer geld aan uit wil geven dan nodig. 
 
Bijkomend voordeel is dat de Microns twee AAA (mini penlite) batterijen nodig hebben en de receiver drie AA (penlite), dus relatief goedkoop in het gebruik. 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
De Allrounder 122 : Droog op karper
Willem Moorman -
image description
De Allrounder: Karper op de vaste stok.
Willem Moorman -