Fox Edges Angled Drop Off Run Ring Kit

Review Fox 

Fox Edges Angled Drop Off Run Ring Kit 

Door Mourad Aviara

Dat karpers het gewicht van het lood gebruiken om na te zijn geprikt de haak uit de bek weg te werken, is inmiddels geen mysterie meer. Er zijn loodsystemen op de markt die dit (voor een groot gedeelte) tegengaan. Tussen al die systemen is er voor mij eentje die met kop en schouders boven de rest uitsteekt, namelijk de Angled Drop Off Run Ring Kit van Fox.



Dit loodsysteem bestaat uit drie componenten, namelijk de lijnclip, de loodclip en een pennetje om het lood in de loodclip te fixeren. Het is verkrijgbaar in de kleur Trans Khaki die Fox inmiddels bij veel van haar Edges producten toepast, en die perfect wegvalt op diverse bodemsoorten.

Dit systeem heeft meerdere grote voordelen ten opzichte van andere veel gebruikte systemen.

Het grootste voordeel is voor mij het feit dat het lood vrij over de leader/tube/hoofdlijn beweegt, waardoor de vis na een aanbeet niet het lood kan gebruiken om de haak weg te werken.

Dit gebeurt veel op wateren waarbij de vissen het klappen van de zweep kennen en door dit vrijloopsysteem op dit soort drukbeviste wateren te gebruiken, ben je vele van de karpervissers een enorme stap voor, 99% van hen zal immers een of andere vorm van vastlood-systeem gebruiken!

Ook op rustige wateren is dit schuivende systeem perfect in te zetten.

Verder is de beetindicatie die je hiermee hebt enorm gevoelig en ben je eerder op de hoogte van een eventuele aanbeet, dan bijvoorbeeld met een vastlood-systeem. Omdat de hoofdlijn vrij door het oog van de loodclip kan bewegen, en de plastic ring waardoor de lijn/leader loopt vanwege de hoek bijna haaks op de lijn/leader staat, is de wrijving minimaal en worden aanbeten direct geregistreerd door je wakersysteem.

Doordat de loodclip en het lood parallel staat met de hoofdlijn en onderlijn, is dit loodsysteem ook aerodynamischer waardoor je minder snel in de war zult gooien.

Vis je op wateren met veel wier en/of gevaarlijke obstakels, en is het cruciaal om de vis veilig te kunnen landen? Dan zou je er ook voor kunnen kiezen om het gewicht niet met de bijgeleverde pennetjes te fixeren in de clip, maar met een speciale PVA 
stopper van Fox.



Hierdoor komt het na de aanbeet makkelijker los uit de clip, komt de vis na de aanslag heel snel naar het wateroppervlak en kan deze met veel minder risico’s worden geland. Het gebruik van steen of ander alternatief gewicht in plaats van lood is dan natuurlijk aan te raden.



Als extra toevoeging van mijzelf plaats ik graag een stopper op de leader op ongeveer 70cm vanaf mijn onderlijn. Deze afstand is net groot genoeg om het gewicht van het lood niet als hefboom te kunnen gebruiken om de haak weg te werken, maar kort genoeg om, na eerst met weinig weerstand weg te kunnen zwemmen, toch ineens de impact van het loodgewicht op de haak te krijgen.

Hierdoor is het dus geen echte Run Rig meer, maar een Semi-Fixed Run Rig, ook wel ‘shocker systeem’ genoemd. Het centrale gat van de loodclip is groot genoeg om over de stopper heen te schuiven, waardoor de visveiligheid gewaarborgd blijft.

De Angled Drop Off Run Ring Kit van Fox. Een hele mondvol, maar geen enkel ander loodsysteem op de markt is zo veelzijdig, en daarom voor mij op dit moment het meest gebruikte loodsysteem!

ANDEREN LAZEN OOK

image description
De Allrounder 122 : Droog op karper
Willem Moorman -
image description
De Allrounder: Karper op de vaste stok.
Willem Moorman -