Fox Adaptive Camouflage Soft Steel

Review verzorgd door Fox Int.

Fox Adaptive Camouflage Soft Steel

Door Mark Noorman

De meeste ervaren karpervissers zullen de naam Soft Steel ongetwijfeld kennen. Deze stond vroeger al synoniem aan een zeer soepele en fijn werpende en drillende lijn die zeer betrouwbaar was. Ook nu behoort deze lijn nog altijd tot de top van de nylon vislijnen.

De technische ontwikkelingen hebben op hoofdlijngebied niet stilgestaan, denk aan de goed zinkende fluorcarbon lijnen die gretig aftrek vinden en gevlochten lijnen voor specialistische visserij op vaak zeer grote afstanden.

Voor de ‘normale’ visserij volstaat vaak echter een nylon lijn meer dan voldoende. Sterker nog, een soepele nylon lijn werpt vaak veel fijner en nauwkeuriger dan een fluorcarbon of gevlochten lijn, en de aanwezige rek maakt dat tijdens de dril de schokken op de haakpunt veel meer worden gedempt, met daardoor minder risico op losschieters.



Door de soepelheid komt de lijn heel mooi op de molenspoel te liggen.

Het afgelopen jaar heb ik zelf deze lijn voor het overgrote deel van mijn visserij gebruikt, en ondanks dat ik graag met slappe lijnen vis heb ik nog geen heimwee naar fluorcarbon. Waarschijnlijk zou dat voor deze specifieke visserij nog wel iets beter zijn, maar dit seizoen ben ik nou eenmaal op veel verschillende manieren wezen vissen.

De ene week op flinke afstand bij een diepe zandafgraving, de week erop met variabele zig rigs op een dressuurput, vervolgens met PVA bags in het wier en een maand later midden tussen takken en lelies in een fortgracht. In mijn ogen is Soft Steel een van de zeer weinige lijnen die zó allround is dat hij geschikt is voor zoveel verschillende situaties.

De betrouwbaarheid van Soft Steel is al die jaren onveranderd, nog altijd is hij zeer slijtvast. Daarbij is de samenstelling wel mee geëvolueerd en is de breeksterkte in relatie tot de diameter gewoon hoog te noemen. Misschien nog wel belangrijker is het feit dat de knoopsterkte ook erg hoog is.


Ook prima geschikt voor vissen met slappe lijnen en lichte wakers.

Indien een knoop correct en op de juiste manier wordt gelegd is er bijna geen verlies in trekkracht. De modernste technieken hebben het bovendien mogelijk gemaakt om elke paar decimeter van kleurtint te wijzigen zodat de lijn beter tegen de bodem wegvalt, en in ieder geval veel minder goed als één rechte lijn zichtbaar is voor de vis.

Adaptive Camouflage Soft Steel is in vier maten verkrijgbaar:

Breeksterkte:     Diameter:      Per spoel:
10lb                   0,286mm         1550m
12lb                   0,309mm         1320m
15lb                   0,331mm         1150m
20lb                   0,370mm          920m

Voor meer informatie, ga naar de site van Fox.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Peter dobbert door… naar 2023…
Willem Moorman -
image description
De Allrounder
Marc Borst -