Forelvijver de Kool

Mega-forellen in de Achterhoek.

door Eddy te Mebel.

Het vissen in zogenaamde Forellenvijvers is populairder als algemeen wordt gedacht. Zeker nu er regelmatig steeds mooiere vijvers bijkomen waar het gewoon heerlijk vissen kan zijn in een prachtige natuurlijke omgeving.


Een schitterende “Kool-forel” gevangen aan de vlieg

Deze manier van vissen waar ook Catch & Release wordt toegepast heeft eigenlijk niets meer van doen met de vaak kleine put & take vijvertjes maar kunnen op een mooie zomermiddag of avond toch heel wat vispleizer opleveren. We namen voor u een kijkje in een hagelnieuw forellenvijver(s) In Heelweg een kleine rustig goed bereikbaar plaatsje even voorbij Doetinchem.

Dit park genaamd de Kool bestaat inmiddels al uit vier vijvers en er zullen er dit jaar nog een paar vijvers bijkomen. Er zijn grote- en kleine  vijvers voor diverse vissoorten. Ook zal er in de toekomst een exclusieve vijver komen voor Black Bass en een grote karpervijver. De vissoorten behalve karper die hierin komen te zwemmen, wordt nog over gediscussieerd.


Een overzicht van de vijvers van de Kool. De onderste vijvers zijn reeds in gebruik

Wat ook zeer interessant is en ook mij persoonlijk zeer aanspreekt,  is de 1,5 hectare grote vliegvisvijver. Een mooie grote waterplas van maar liefst 8 meter diep. Er is veel natuur aangeplant en ondanks het feit dat het nog niet allemaal is volgegroeid heb je toch al het idee dat je in de natuur aan hetvissen bent. Hier kan tegen een klein bedrag grote vis gevangen worden en dan bedoel ik echt grote vis. 


De vissen zijn door het diepe zuurstofrijke water beresterk en in goede conditie

Tijdens het eerste middagje proefvissen wist ik in 4 uurtjes vissen maar liefst 26 vissen te vangen.  Dit waren 23 regenboogforellen en 3 beekridders.  Ondanks dat het vissen in een forellenvijver misschien wat kunstmatig is, heb ik toch de middag van mijn leven gehad.  De ´´kleintjes´´ die ik ving waren ongeveer tussen de 40 en 50cm. Met regelmaat ving ik vissen tussen de 50 en 60cm. met als uitschieters vissen boven de 70cm. Van de 3 grootste vissen schoten er  2 van de haak. 


Een echte bak

Eentje wist ik er uiteindelijk na een dril van naar schatting 10 minuten in het net te krijgen. Met een lengte van 73cm. en een gewicht van (volgens de eigenaar) tussen de 8 en 9 kilo had ik nog nooit zo´n grote forel gezien, laat staan zelf gevangen In deze ´catch & release´ vijver is het verplicht weerhaakloos te vissen, maar dat doe ik toch altijd al. Ook dienen de vissen in het water onthaakt te worden en is een groot schepnet onmisbaar. Want die grote ´´biggen´´ krijg je bijna niet op het ondiepe en zonder net ben je dan zo goed als kansloos. 


Ook Hein vermaakte zich prima daar in Heelweg

Voor het welzijn van de vis is het belangrijk om strak te drillen. Dat was voor mij reden om met een minimale leaderpuntdikte te vissen van 0,22 fluorcarbon in combinatie met een aftma 5 hengel. Wanneer je met een sterke onderlijn vist, is het natuurlijk ook van belang dat de haak aangepast wordt. Hiervoor gebruik ik dus haken die ik met mijn vingers  niet uit kan buigen. Volgends de eigenaar is het zelfs min of meer verplicht  om minimaal met 0,20mm. te vissen. 

Het park is zoals gezegd nog in ontwikkeling en heeft ook nog een aantal jaren nodig om mooi aan te groeien. Het is rustig gelegen in het plaatsje Heelweg ruim 10 kilometer voorbij Doetinchem.  Een klein stukje oever van de vliegvisvijver mag niet worden betreden, dus daar mag ook niet gevist worden. Daar tegenover staat dat je met de belly-boat wel overal mag vissen.

Degene die in zijn vissersleven eens een nieuwe uitdaging zoekt, moet beslist eens een kijkje gaan nemen. Zelf heb ik als eerste een kijkje genomen op internet  met als gevolg dat ik enkele dagen later er al aan het water stond. Het ligt in een heerlijke rustige en natuurlijke omgeving. Het enigste wat is er hoorde was een tikkende specht en plonzende forellen aan mijn hengel.


Alle faciliteiten, inclusief  uiterst vriendelijke medewerkers, zijn aanwezig

Ik weet zeker dat ik in het gesloten roofvisseizoen hier regelmatig op onderstaand adres te vinden ben, zeker omdat er in de toekomst ook nog eens tijgerforellen komen te zwemmen. Daarbij is de locatie ook nog eens zeer geschikt om met een groep mensen of bedrijven iets te vieren of gewoon lekker gezellig met z’n allen een middag te vissen.

Alle faciliteiten zijn aanwezig om het iedereen naar de zin te maken. Voor de liefhebbers is er 1 mei a.s. een open dag met allerlei festiviteiten. Meer info op
www.de-kool.nl


ANDEREN LAZEN OOK

image description
De 2024 vliegvis aquarellen muurkalender
Willem Moorman -
image description
Ben u van de partij op 13 en 14 mei?
Willem Moorman -
image description
VIS TV: Vliegvissen op voorn in historisch Urk
Willem Moorman -