image description

Fin-Nor in de praktijk van Saltstraumen.

Persbericht Visreis.nl

Fin-Nor in de praktijk van Saltstraumen.

Vorige week ben ik met Lars Nieuwenhoff en Thomas Sintobin naar Saltstraumen geweest om op heilbot, kabeljauw en andere mede zeebewoners te vissen.

Nu werken we sinds kort samen met Zebco Europe voor de merken Van Staal, Quantum, Black Cat en Fin-Nor. Voor deze reis heb ik de beschikking gekregen over de molens Fin-Nor Lethal 80, de Tidal 565 en de hengels Tidal Sea Caster en Sea Lifter en de Quantum Baywalker Pilk.


Fin Nor voor het zware werk.

De Fin-Nor Lethal 80 is een heerlijk werkpaard. Het is een typische molen van Fin-Nor met zeven kogellagers en een dragpower van 40 lbs. Niet lullen maar presteren dus. Ik heb hem redelijk op zijn donder gegeven maar hij gaf geen krimp. Hij kraakt niet, je hoort geen kogellagers ‘werken’ en hij blijft soepel zijn werk doen.



Ook niet bij de grote kabeljauwen en heilbot die ik mocht vangen aan shads. En uiteraard ook niet bij het gewoon op de as omhoog draaien van zeer zware (600 gram en meer) shads. De slip is perfect af te stellen, loopt soepel af en heeft een goed bedienbare slipknop.

De slip geeft geen horten of stoten wat bij goedkopere merken nog wel eens voorkomt. Kijk ook eens op de website van Alan Hawk (www.alanhawk.com) voor een onafhankelijke review van ditzelfde type maar dan het  model 100. 

Alan schrijft: “This reel ends the myth that building a quality reel costs hundreds of dollars, and it breaks the unwritten rule that if we want a reel with modern features that would last for more than a few seasons we should pay north of $400.”  De molen heeft geen anti reverse functie wat betekent dat er minder fout of kapot kan gaan.

Deze molen is perfect voor het vissen op heilbot, kabeljauw, koolvis enzovoorts. Maar ik zal ook zeker niet schromen om hem in te zetten voor bijvoorbeeld little big game of meervalvisserij. Daarbij komt dan ook nog eens de adviesprijs van slechts 129 euro en je bent voor een fiks aantal jaren de eigenaar van een goede molen.

De Tidal 565 is een molen die ik gebruikt heb voor de wat lichtere visserij op enkel kabeljauw en koolvis in combinatie met de Quantum Bay Walker Pilk (2.4 meter)  hengel tot 150 gram. De molen is wat lichter dan de Lethal en heeft 5 kogellagers maar ook een slipkracht van 40 lbs. De slipknop zou iets groter mogen zijn, maar werkt ook hier vlekkeloos.


De Tidal 575: robuust.

Voor het echte zware werk met grote shads en zware pilkers zou ik deze molen niet inzetten. Maar in combinatie met de Baywalker Pilk is dit een prima combinatie voor de visserij met actief te vissen kunstaas van 50 tot 250 gram. Lekker licht en een goede prijs kwaliteit verhouding met 115 euro.


Super matriaal voor het zware werk

De Tidal Sea Lifter is een carbon boothengel die met 210 centimeter net iets langer is dan de gemiddelde boothengel. De hengel is stug (en daar houd ik persoonlijk van) en heeft een werpgewicht tot 600 gram. Maar doordat hij net iets langer is biedt hij toch de mogelijkheid om de vaak explosieve runs van een heilbot goed op te kunnen vangen.


Supersport op ligt materiaal
 
Hij heeft een relatief groot handvat dat is afgestemd op de echt grote jongens. Boven de molengreep is er dan ook ruimte om twee handen te plaatsen om tijdens de dril vol in de hengel te gaan hangen en de vis weerstand te kunnen bieden. En dat met slechts 464 gram. Hiermee kan je iedere vis (van welk formaat dan ook) zonder problemen aan. De adviesprijs van 99 euro laat niets te wensen over.

De Tidal Sea Caster is het kleinere broertje van de Sea Lifter. Het werpgewicht is tot 300 gram en de hengel is subtieler in de afwerking. Hij is ook 210 centimeter. De greep is ergonomisch vormgegeven en past goed in je hand. Dit voelt erg natuurlijk en geeft extra controle over de hengel.

Met acht Fuji-ogen wordt ook de druk op lijn goed verdeeld en zijn dyneema lijnen ook geen probleem om te gebruiken. Deze hengel heb ik ingezet om met shads van 150 tot 300 gram te vissen. Ook met dit speeltje durf ik gericht op heilbot te vissen. De adviesprijs bedraagt slechts 87 euro.

Fin-Nor biedt echte prijs-kwaliteit verhouding die ik voor menig ander merk niet eerder zo ben tegen gekomen. Ik ben dan ook aangenaam verrast over deze materialen. Nu kan je zeggen dat ik het gratis heb gekregen enzovoorts maar ik ben en blijf een liefhebber van het vissen met het juiste materiaal.

De gebruikte materialen worden dus ook gewoon weer gebruikt als we op 14 september aanstaande naar Torsvag gaan om gericht met 13 andere liefhebbers gericht op heilbot te vissen. 

Voor de deelnemers geldt dat zij kans maken op een mooi prijzenpakket van Fin-Nor. Dat zijn twee Fin-Nor Offshore 85 molens, 1 Fin-Nor 575 Tidal molen, 2 Fin-Nor Tidal Sea Lifter en 2 Tidal Sea Caster hengels. Allemaal topmateriaal voor deze visserij waar de winnaars lang plezier aan gaan beleven.

ANDEREN LAZEN OOK