image description

Fin-Nor Heilbot Festival 2019: Dag 5

Een van de meest enerverende visdagen ooit!

In verband met de voorspelde windkracht 7 vanuit het oosten mochten we vandaag enkel in het huisfjord vissen. Dat maakt de visserij er niet beter op. Dat levert over het algemeen minder vis op maar ze zitten er zeker wel. Alleen moet je wat meer je best doen om ze tegen het lijf te lopen.

Peter, Leo en Michel hebben vandaag een auto gehuurd en zijn lekker dag naar Tromso geweest en hebben er een dagje uit van gemaakt. Het vissen was voor hun vandaag van mindere orde en ze wilden er gewoon lekker uit. Om 10.00 uur met de veerboot van het eiland naar Hansnes en vandaar uit in een uurtje naar Tromso. Lekker even wat anders dan de wind om je oren.

Want die wind was er wel en maakte het vissen niet makkelijk. Maar Arie senior werd beloond voor zijn vasthoudendheid vandaag! Hij ving vandaag de vis van zijn dromen. Op een mooi rustig plekje in de huisfjord kreeg hij het aan de stok met een formidabele heilbot. Na een robbertje drillen was de strijd gestreden en mocht Arie zich de winnaar noemen. Een statige dame van maar liefst 139 cm ging braaf met Arie op de foto en de grijns van Arie gaat van oor tot oor.

Groep Weitering, van der Wal en Griekspoor/de Ruiter konden de heilbot vandaag niet aan de vinnen komen. Het hield op bij kabeljauw en koolvis. Ik had vandaag “lucky Dick” en “minder lucky Willem” aan boord. Willem viste met de bruine cutbait en ik gaf aan dat dat een goede shad was voor het trollen. We wilden namelijk zo effectief mogelijk vissen en veel meters maken om zo onze kansen te vergroten. Deze methode is bij veel wind en soms ook tegengestelde stroming een hele effectieve manier om toch goed en effectief te vissen. En Dick hoorde mij tegen Willem zeggen dat dat een goede shad is en die had hij ook nog in de koffer. Die ging er dus ook bij Dick aan de onderlijn. Resultaat Willem nul en Dick 2. Een van 131 cm en een van 95 cm.

Maar dit alles staat in schril contrast met het einde van de dag. Een lesje nederigheid en wake up call waar je u tegen zegt! Lars ging vandaag samen met John en Bart op pad. Nadat John een heilbot had gevangen vonden ze het om 16 uur wel welletjes en gingen huiswaarts. Maar halverwege de weg terug begon er water in de voorkajuit te tonen. Dat was al geen goed nieuws maar de hoeveelheid water begon langzaam maar zeker verder toe te nemen. Op dat moment heeft Lars de eigenaar van de locatie gebeld en om assistentie gevraagd want het water bleef maar komen. Daarna kreeg ik een telefoontje van Lars of ik zo snel mogelijk naar hem toe kon komen omdat de boot water aan het maken was.

Vanaf dat moment hebben de drie mannen met twee emmers en een halve cola fles de boot enigszins leeg kunnen hozen. Van kniehoogte tot enkelhoogte en daarmee was de situatie enigszins onder controle. Ondertussen was er ook direct een bericht in de groepsapp verstuurd zodat alle boten op de hoogte waren en de vuurpijl die door de 3 mannen werd afgeschoten leverde ons allen de juiste locatie op van de boot. Dit nam alles bij elkaar een ongeveer een kwartier in beslag waarna ik als eerste aankwam bij de mannen en naast de boot kon afmeren.

 

We hebben de mannen en hun materialen aan boord kunnen nemen. En direct daarna kwamen er nog twee andere boten aanvaren om assistentie te bieden. Vervolgens hebben we de boot zo goed en zo kwaad als mogelijk langszij vastgemaakt en begonnen we aan de laatste 2,5 mijl terug op de woelige zee. Maar de boot had er toch echt zijn eigen gedachten over. Hij bleef maar voller en voller lopen en het werd zelfs zo erg dat we uiteindelijk de lijnen hebben moeten kappen en de boot als verloren moesten beschouwen. Binnen drie minuten was ze compleet verdwenen en die ligt nu op 200 meter diepte!

Lang verhaal kort.

Het was een gevaarlijke situatie waar gelukkig door iedereen adequaat op werd gereageerd. De mannen waren doorweekt koud en hebben serieuze angsten doorgestaan. Gelukkig waren er andere boten in de buurt die konden helpen. Maar we beseffen ons heel goed dat dit een hachelijke situatie is geweest die potentieel ook anders had kunnen aflopen.

Het heeft een grote indruk achtergelaten bij de betrokkenen in kwestie en de gehele groep. We hebben vanavond veel en uitgebreid met elkaar gesproken en iedereen was behulpzaam en had positieve en ondersteuning voor de afloop.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars 406
Willem Moorman -
image description
Struinen met Jaimy : Deel 3
Willem Moorman -