image description

Fin-Nor Heilbot Festival 2019: Dag 4

Ken je dat liedje nog? “Hoor de wind waait door de bomen, hier in huis waait zelfs de wind”? Nog even en dan bezoekt de goedheiligman ook weer ons kikkerlandje. Vandaag en morgen heb ik het gevoel dat hij hier in noord Noorwegen alvast de maximale aandacht op zich wil vestigen.

Het waait hier namelijk nogal hard! De wind komt uit het oosten en daarmee zitten we nog redelijk beschut achter de bergen maar 12 meter per seconde is toch echt een volle windkracht 6.

Eigenlijk geen optie om te vissen maar we mochten wel in de huisfjord en oversteken naar de kleine doortocht en daar ook in de fjord vissen. Het was moeilijke visserij met die harde wind. Maar toch zijn er nog 7 heilbotten gevangen.

Ikzelf ben met Ed en Wijnand op pad geweest en mocht direct in de eerste drift een heilbot van 130 cm aan het gaf verwelkomen. Dat was een goed begin en beloofde meer van hetzelfde. Maar niets was minder waar. De rest van de dag hebben we wel 20 verschillende stekken aangevaren en geprobeerd. Met hele koolvis, shads in alle formaten, bottom ships, pilkers, sandeels en ga zo maar door. Maar ook op allerlei dieptes van 10 tot 100 meter.  We vingen uiteindelijk nog een paar kabeljauwen en daar moesten we het mee doen. Het was niet veel vandaag helaas.

Ed wist vandaag maar liefst twee heilbotten te vangen. En de grootste daarvan was 117 cm. Gewoon stug vilhouden en doorgaan is dan het devies en dat is niet voor iedereen weggelegd. Lars mocht vandaag Willem aan zijn derde heilbot van de week helpen en Arie Krijgsman heeft ook een nieuw PR met 118 cm voor de heilbot. Ronald Weitering mocht ook nog een exemplaar met zichzelf laten portretteren en de schone dame was 123 cm. Ook een fraai exemplaar! En als laatste wist ook Feliks nog een exemplaar van 102 cm even te “knuffelen”.

Bart koos er voor om vandaag thuis te blijven en heeft en spectaculaire wandeling gemaakt naar de top van de huisberg. Daar stond hij in de verse sneeuw, zag hij een aantal boten uitvaren, had het koud maar was wel lekker uitgewaaid. Uit en thuis in 5 uur en een supermooie ervaring met dito uitzicht.

Morgen gaat het nog iets harder uit het oosten waaien en mogen we enkel nar de huisfjord en dat zal zeker weer een lastige dag worden. Maar we gaan er vol goede moed tegenaan en doen ons best om mooie vissen te vangen.