image description

Fin-Nor heilbot festival 2019

De eerste visdag 1 van het Fin-Nor heilbot festival 2019

Laten we beginnen met de reis. Om 7 uur ’s ochtends vertrokken we vanaf Schiphol met19 vissers en de reisleider (ik zei de gek). Dat betekent dus om 5 uur inchecken en om 3 uur opstaan.

Maar wat krijg je daar nou voor? Nou, wat dacht je van een vlucht Amsterdam naar Kopenhagen een vervolgvlucht naar Oslo en dan nog een vlucht naar Alta en daar sta je dan om 14 uur ’s middags. En dan heb je nog voldoende tijd om relaxed met de bus naar de Noordkaap te rijden en te genieten van het indrukwekkende uitzicht, rendieren, sneeuw, hoogvlaktes, fjorden etc. Super lekker was het ook om te zien dat alle bagage van alle 20 mannen goed was aangekomen. Dat is toch niet altijd een zekerheidje. En met een zonnetje en blauwe lucht lacht Noord Noorwegen ons toe.

Voor aankomst op de locatie hebben we de lokale supermarkt in Honingsvag compleet leeggekocht en bij aankomst werden de mooie woningen al snel betrokken en de boten bekeken en ingedeeld. Wie of wat gaat ons nu nog tegenhouden? Kom maar op met die kabeljauwen, heilbotten, zeewolven en alle andere soorten. Wij gaan dat fixen!

Dit is een algemeen fenomeen bij veel visreizen! Enthousiasme! En dat is altijd goed. Mark Glas, Pieter, Nico, Mark Smulders, Tino en Frank konden de verleiding niet weerstaan en gingen direct al op pad en zij wisten meteen al de eerste kabeljauwen, koolvissen en zeewolven te vangen. Allemaal dichtbij de haven maar het gevoel is er!

Maar dan komt de eerste volle visdag. Na bestudering van de zeekaarten, het weer en stromingstabellen is het dan echt zover. De praktijk! En die viel niet mee. De ochtend leverde weinig actie. De koolvissen als aas waren nog snel gevonden maar daarna was het erg lastig om aan de vis te komen. Gericht op heilbot leverde niets op, meestal vang je dan tussendoor nog wel een andere vis maar ook die werkten niet mee. Veel stekken aangedaan, perfecte stroming, plateaus, structuur  maar er kwam maar weinig vis boven. In de middag gingen de meesten toch de diepte opzoeken om nog wat kabeljauw en zeewolf te vangen. Maar meer dan dat was het niet.

En dat gold voor alle 7 boten. Hard werken voor een paar vissen. Uitschieters vandaag waren Rick, Pieter en Danny die allen een heilbot vingen. Niet de allergrootste maar de eerste drie zijn binnen. Mark Smulders, Tino en Frank zijn er vanavond toch nog even op uit gegaan om te proberen om er toch nog een paar exemplaren uit te halen. Al met al qua visvangst een rustige eerste dag die ruimte biedt voor verbetering. De noord oosten wind van vandaag gaat morgen naar noord west draaien en iets in kracht toenemen dus dat wordt nog spannend of we er verder op uit kunnen.

Maar mooi is het hier in ieder geval wel. Tot morgen!

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Van oost naar west nr.2
Willem Moorman -
image description
Hoe werkt het Preston ICS System?
Willem Moorman -