Feestelijke rondleiding voor basisschool bij Buldersleiding

Persbericht De Groene Welle

Feestelijke rondleiding voor basisschool bij Buldersleiding

Op dinsdag 15 mei 2012 mag basisschool De Meele uit Nieuwleusen als eerste weer officieel gebruik maken van Waterspeel- en infoplaats Buldersleiding in Nieuwleusen. Hier is de afgelopen tijd door tweedejaars studenten van de Sportvisacademie Zwolle van De Groene Welle uit Zwolle hard gewerkt om het terrein weer nieuw leven in te blazen.

De basisschoolkinderen zullen onder leiding van de mbo-studenten worden rondgeleid. Een uitdagende klus voor de studenten, want ‘tja, hoe loopt zo’n ochtend? Op papier ziet het er strak uit’, aldus één van hen.
 
De studenten van de Sportvisacademie hebben voor deze ochtend eerst een rondleiding gepland met onderweg bemande informatiepunten en afsluitend een quiz met leuke prijsjes. Natuurlijk krijgen de leerlingen ook (gezond) eten en drinken. Doel van de activiteiten is de kinderen spelenderwijs bekend te maken met dit gebied en hen te enthousiasmeren voor de aanwezige natuur.
 
De studenten van de Sportvisacademie hebben de afgelopen maanden hard gewerkt aan het vergroten van de aantrekkelijkheid van het gebied voor dieren, planten en bezoekers. Zo werden houtrillen aangelegd, paden onderhouden en werd het informatiehuisje opgeknapt. In het project werken de studenten nauw samen met Waterschap Groot Salland, die graag wil dat wandelaars en gezinnen meer gebruik maken van deze natuurlijke locatie. Tevens is het gebied een aantrekkelijke leerproject voor de Zwolse groene onderwijsinstelling.
 
Waterspeel- en infoplaats Buldersleiding is een waterberging van de watergang de Buldersleiding. Bij hoogwater kan het water van de Buldersleiding hier in stromen zodat de sloot niet overstroomt, een zogenoemde retentiebekken. In de waterberging is een wandelpad aangelegd met stapstenen. Ook is er een poel gegraven met een waterpomp en is er een informatiehuisje geplaatst.
 
In de waterspeel- en infoplaats kunnen bezoekers kennismaken met het hoe en waarom van waterbergingen. Het leuke aan waterbergingen is niet alleen het opvangen van een teveel aan water, maar ook het mooie effect op de natuur. Er bloeien veel planten, en dieren als de kikker, lepelaar, reiger en diverse kleine dieren weten de berging ook te vinden.
 
Het beheer van het gebied ligt in handen van Waterschap Groot Salland, district 2, waarin de regio’s Rouveen, Hasselt, Nieuwleusen en Staphorst vallen. Deze organisatie heeft de hulp ingeroepen van de Sportvisacademie, omdat de studenten al met meerderen projecten hebben mee geholpen met het Waterschap.

Sportvisacademie Zwolle is onderdeel van de Sportvisacademie Nederland. Dit is een samenwerkingsverband met de Sportvisacademie in Alkmaar (Clusius College) en in Gorinchem (Wellant College). Samen zorgen deze scholen ervoor dat er vakmensen worden opgeleid. In de sportvisopleiding van Nederland werken enthousiaste docenten, die professioneel werkzaam zijn in de sportvisserij. Op dit moment volgen 65 studenten een mbo-opleiding aan de Sportvisacademie Zwolle.