Feedervissen op een mooie zonnnige herfstdag, wat wil je nog meer?

Kristof & Company (deel 3) 

Feedervissen op een mooie zonnige herfstdag, wat wil je nog meer?   

Op deze mooie zonnige herfstdag (zondag 2 november) mag ik een nieuwe gast ontvangen op mijn thuiswater te Smeerebbe-Geraardsbergen. Deze keer geen Beroemde Visser, misschien eerder wel een Beruchte Visser. Iemand die nog niet zo lang korfjes werpt, maar als je hem bezig ziet moet je toegeven dat hij toch wel iets heeft.

Ik had hem al twee maal bezig gezien en elke keer wist hij toch zijn visjes te vangen. Net zoals vandaag trouwens. Zijn naam is Dirk Clemminck. Er prijkt geen merknaam op zijn vest, maar daarom is hij niet minder een begenadigd visser.

We zijn beide klaar voor een gezellig onderonsje (wedstrijdje). De omgeving ziet er alvast goed uit, kan eigenlijk moeilijk beter. Hopelijk hebben de karpers en brasems er ook zin in.


Feedervissen op een mooie zonnige herfstdag, wat wil je nog meer ?

Ik heb plaats genomen op plek vier en Dirk op plek vijf. Later geef ik Dirk even het woord, eerst zal ik mijn aanpak en resultaat bekend maken.


Mijn uitdager Dirk Clemminck.

Ik heb vijf opgetuigde hengels meegenomen, maar heb er uiteindelijk maar drie echt gebruikt. Ik heb een boomstam recht voor me, op 48 meter werpafstand. Ondanks de felle zijwind wil ik het hier toch proberen. Hiervoor gebruik ik een 12 voet Carpmaster method feeder met een Super Feeder 5500 molen, uitgerust met een method feeder en een 10 centimeter onderlijntje 0,20 millimeter met haakje 14.

Een tweede hengel die naast me op de steun ligt, is een 11 voet Carpmaster method feeder met een Reflex 4000 molen. Deze is voorzien van een Horizon Protector sleeve en een werploodje met een 45 centimeter onderlijntje 0,20 millimeter, haakje 14 en bait band. Hiermee wil ik op ongeveer 24 meter vissen met pellets, een beetje schuin naar links.

Tenslotte mijn derde hengel. Dit is een Carpmaster Float 330 centimeter. Hierop zit ook een Reflex 4000 molen en is opgetuigd met een 2 grams Carp waggler. Je raadt het al, hiermee woil ik met een pennetje in het kantje vissen om hopelijk later op de dag een dikkerd te vangen.

De waggler wordt gestopt door 2 grippa stops. Een 12 centimeter onderlijntje 0,18 millimeter met haakje 16 is door de lus-in-lus methode verbonden met de hoofdlijn. Op het zijstukje van de hoofdlijn-lus heb ik enkele loodjes geplaatst. Op deze manier kan ik toch wat effectief vissen zonder dat mijn lijn al te veel wordt beschadigd. Dat is mijn theorie alvast, laat ons hopen dat het allemaal goed uitdraait.


Kwaliteitsvolle Bait-Tech producten.

Wat betreft aas en voer kan ik deze keer vrij duidelijk zijn. Geen grondvoer, voornamelijk pellets. De pellets zijn geweekt in kraanwater. Op geen enkel moment heb ik liquids en dergelijke gebruikt. Dit is tevens een tip voor als jullie met minimale voorbereiding willen gaan vissen, wegens beperkte tijd of een last minute beslissing om toch te gaan vissen.

Ik heb een aasdoos met zachte pellets. Het is een mengeling van 450 gram Micro Carp Fishmeal pellets en 150 gram drie millimeter Special-G pellets. Dit is bedoeld voor de method feeder. Voor de Pellet Bomb voer ik een combinatie van acht millimeter Carp&Coarse pellets en acht millimeter Krill pellets.

Op die manier geef je de vissen twee mogelijkheden en kan je naar verloop van tijd ook wat kiezen in aassoorten. In het kantje gooi ik Chilli Hempseed uit blik, drie millimeter Special-G pellets en een klein blikje maïs vanuit de supermarkt.

Aan de haak gebruik ik in de eerste plaats 10 millimeter Hi-Viz boilies aan/in de method feeder, acht millimeter Krill pellets voor de Pellet Bomb en een enkele maïskorrel aan een rekkertje voor de penhengel. Maar niets let me om later voldoende te variëren. Uitgezonderd van de mais zijn dit allemaal Bait-Tech producten. Voor mij het beste wat er is aan de hoogste kwaliteit, hiermee vis ik met absoluut vertrouwen. Dat is uiteindelijk de bedoeling, nietwaar?


Het buffet van de dag!

Om 9.15 uur start ik met vissen. De methodfeeder wordt beaasd met een roze boilie en uitgegooid richting de boomstam. Aanvankelijk is mijn werpafstand wat korter maar niet veel later heb ik deze wat aangepast om zo nog korter tegen het obstakel te vissen.

In het verleden heb ik al opgemerkt dat hoe dichter je tegen een obstakel vist, hoe meer aanbeten van karpers je kan verwachten. Natuurlijk gaat dit altijd gepaard met enkele risico's. In het leven moet je die soms wel eens nemen, niet alleen tijdens het vissen trouwens.

Ondertussen gooi ik wat kempzaad en dergelijke in het kantje of schiet ik met de katapult wat pellets, dit doe ik trouwens de hele dag op een zeer regelmatige basis. Volgens mij is het veel beter om zo nu en dan kleine beetjes te voeren, dan om bij het begin je hele voeremmer er in te kieperen.

Het voerplekje in de kant kan ik de hele tijd gaande slaan. Opeens, nog vrij vroeg eigenlijk, zie ik een hele reeks luchtbellen verschijnen. Toch even proberen met de penhengel en een maïskorrel. Hooguit een minuutje later verdwijnt de waggler. Ik sla aan en een run blijft uit. Brasem?


Een onverwachte vangst, maar zeer welkom!

Ja, dat was toch de verwachte vis. De vis gaat heel vlotjes mee. Het blijkt echter een hele mooie schubkarper te zijn van zo'n acht á negen kilo. Een mooie vangst helemaal vanuit het niets. Op het droge gaat de karper wel heftig te keer. Ik moet heel alert reageren of er zouden ongelukken zijn gebeurd. Vlugjes een foto en dan maar gauw terug vrij laten in zijn of haar vertrouwde omgeving.

Eventjes later kan ik enkele karpers vangen met de Pellet Bomb hengel. De aanbeten hierop zijn heel furieus.


Die hangt ! Een gierende aanbeet aan de Pellet Bomb hengel...


...en dit is het resultaat.

Het is dan ook aan te bevelen om de slip wat losjes te zetten. Bij een derde aanbeet op rij neem ik de hengel vast en plotseling is alle contact verloren.

Ik weet niet meer of ik wel iets had gevoeld. Alle componenten waarmee ik de montage heb gemaakt zijn weg. Volgens mij heeft  één of ander wezen mijn lijn kapot gebeten. Het heeft dan ook een hele tijd geduurd voor ik op deze plek weer een aanbeet kreeg en nadien zijn er geen dergelijke incidenten meer te geweest. Dan heb ik vlotjes nog enkele aardige karpers weten te vangen.

Het wordt al een klein beetje donker. Acht uur en 21 vissen later houd ik het voor bekeken. Om precies te zijn, zijn het 17 karpers, drie brasems en een kroeskarper. Zonder al te veel overdrijven, allemaal mooie karpers om met de feederhengel te vangen. Ik vermoed vijf kilo gemiddeld, met enkele ferme uitschieters erbij.

Het woord is aan Dirk, die zijn versie van de dag beschrijft:

Hallo iedereen. Mijn naam is Dirk Clemminck, woonachtig te Laarne in de buurt van Gent. Ik vis al meer dan 35 jaar en sinds augustus ben ik gestart met feedervissen. Een nieuwe uitdaging, omdat ik het feedervissen op karper heel fascinerend vind.

Ik kom uit een familie met allemaal vissers. Eentje was zelfs ooit Belgisch Kampioen, die tevens een hengelsportzaak uitbaatte te Gent. Al die ervaring werd wat doorgegeven, dus ik heb een vrij grote truukendoos die ik altijd bij me heb.

Ik keek er enorm naar uit om eens op jouw thuiswater te vissen. Ik was er dagen mee bezig hoe ik het zou aanpakken, welk voer ik zou gebruiken en dergelijke. Door gebrek aan een arsenaal aan hengels heb ik gekozen voor twee feederhengels.

Eentje voorzien van een method feeder, de andere van een cage feeder. Ik heb beide hengels afgesteld op 28 meter. Ik wou met de ene gewoon rechtuit voor me vissen en de andere wat schuin naar rechts in de hoop dat er geen vissers naast mij kwamen vissen.

Ik heb voor deze twee plekken twee verschillende voermixen gebruikt. Voor de plek recht voor me gebruikte ik het volgende recept: 500 gram Bait-Tech Pro Natural Bream Mix, 100 gram geweekte Dynamite Baits Monster Tigernut Pellets, 100 gram geweekte Dynamite Baits Hi Attract Carp Pellets Hemp & Sweetcorn met een goeie scheut Bait-Tech Hemp Oil er boven op.

Het andere recept voor de plek schuin rechts van mij bestond uit 500 gram Bait-Tech Krill&Tuna Method Mix, 200 gram geweekte Bait-Tech Special-G pellets, 150 gram drie millimeter Krill Pellets en 150 gram vier millimeter Halibut Pellets.


Dirk met een mooie schubkarper.

Beide stekken hebben me goed wat vis opgeleverd, ik denk trouwens dat ik op beide stekken evenveel vis heb gevangen. In totaal 26 vissen: negen kroeskarpertjes, 11 brasems en zes karpers om precies te zijn. De meeste karpers waren rond de twee kilo en eentje woog vermoedelijk vier kilo.

Wat ik ondertussen heb ondervonden, is dat je meerdere hengels nodig hebt om echt actief te kunnen feederen. In de toekomst ga ik hier zeker in investeren.

Veel succes met jullie visserij en tot een volgende keer bij "Kristof & Company".
 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Visser in de maak ( deel 1 )
Willem Moorman -
image description
Feederen op het Wantij
Willem Moorman -