Federatief Kampioenschap Zout groot succes

Persbericht Sportvisserij Zuidwest Nederland

Federatief Kampioenschap Zout groot succes

Zaterdag 20 oktober organiseerde Sportvisserij Zuidwest Nederland het jaarlijkse Federatief Kampioenschap Zout. De wedstrijd werd gehouden op het strand van Kijkduin, waar over twee weken ook het Nederlands kampioenschap Kustvissen wordt gehouden.

Dit jaar is gekozen voor een vernieuwde aanpak waarbij de visser centraal staat. Er waren schitterende wisselplaquettes beschikbaar voor de kampioenen bij de dames, jeugd, heren en verenigingen. Bovendien zorgden Shimano en Grauvell voor een fantastische prijzentafel, ondersteund door Spro en Hengelhuis Huijgens.

Om 10.00 uur gingen zo’n 160 lijnen te water onder werkelijk geweldige visomstandigheden. Zelfs de vis leek mee te werken, want al snel kwamen de eerste botten en zeebaarzen aan land. Voor veel deelnemers was het wel even zoeken op dit strand op welke afstand de vis aanwezig was.

Op sommige delen van het parcours was dit stijf onder de kant, op andere delen moest een flinke afstand worden overbrugd om de vis te bereiken. Ook de keuze tussen afhouders, lange en korte haaklijnen bleek een heel vraagstuk.

Na een uur vissen waren er al diverse 30+ botten gevangen. Scholenbaarsjes zorgden er verder voor dat veel deelnemers al van de vervelende nul af waren. Maar tegen eb aan namen de vangsten allengs af en werd het sprokkelen. Maar niet op de grens tussen de vakken D en E. Hier bleken verreweg de beste stekken te liggen. De beide vakwinnaars zaten hier zelfs naast elkaar!

De jeugd en de dames visten hun eigen wedstrijd, voor het eerst in een eigen vak. De jeugdleden wisten allemaal vis te vangen, wat te denken van een tong van 36 cm! In het damesvak werden enkele kleine pietermannen gevangen, maar ook botten en baarzen verruilden de zee voor een kort verblijf aan de kant.

In het laatste uur trokken de vangsten weer wat aan en uiteindelijk hebben 130 vissers vis kunnen vangen. Om 16:00 uur was de uitslag berekend en kon worden overgegaan tot de prijsuitreiking. Tijdens het wachten werd er natuurlijk druk nagepraat, maar ook werden de stands van Shimao en Grauvell druk bezocht om kennis te maken met de nieuwste materialen.

Bij de verenigingen ging HSV De Zeebaars uit Scherpenisse er met de prijs vandoor. Zij bleven HSV De Streyenvissers en DZV De Eurovisser nipt voor. Vervolgens was de jeugd aan de beurt. Zij werden allen verrast met een uiterst degelijke Shimano-molen. Federatief kampioen 2012 werd Coen Fase van HSV De Zeebaars, gevolgd door Stan Bals (WSV Reimerswaal) en Martin Boone (HSV De Zeebaars).

Gisela Deusing van ZHC De Makreel mag zich een jaar lang bij de dames kampioen noemen. Zij won met 4 centimeter verschil van Petra v/d Hoogen van DZV De Eurovissers. Cynthia Frey van HSV De Streyenvissers behaalde de 3e plaats. 

Bij de heren behaalde Martijn Westdorp van HSV De Zeebaars de overwinning. Hij bleef Willem Westerweele (HSV Dreischor) en Johan van Vliet (SVV De Slufter) voor, die respectievelijk tweede en derde werden.