image description

Fast action rods

Door: Ninja Klapwijk

Daar waar ik vorig jaar hier nog een artikel geschreven heb omtrent slow action hengels, ben ik dit jaar weer overgestapt naar een fast action hengel. De redenen zijn simpel en reeds beschreven in het voorgaande artikel.

De kern zit hem in het feit dat slow action hengels simpelweg ten koste gaan van beetregistratie en überhaupt registratie ten aanzien van het contact met bodemcontouren. In 2019 mochten we van geluk spreken dat we tijdens onze visvakantie nauwelijks stroming en of drift hadden, waardoor we bijzonder licht konden vissen en dan is de sport en actie met een slow action hengel wel echt bijzonder gaaf. Zodra deze condities veranderen is er met dergelijke hengels nauwelijks nog lekker te vissen en is een strakke en snelle hengel echt een pré. Om deze reden ben ik in elke vorm van visserij met kunstaas sowieso een fan van hengels met een snelle actie, simpelweg omdat deze het meest allround zijn en qua performance en ruggengraat veel meer te bieden hebben.

Tijdens de eeuwige zoektocht naar de perfecte hengel kan ik concluderen dat ik op dit moment de voor mij perfecte hengel heb gevonden voor de zeevisserij in Langeland te Denemarken. De afgelopen jaren zijn er ontzettend veel hengels van uiteenlopende merken aan boord geweest met wisselende ervaringen. Een reeks hengels die zeer goed beviel bleek na de loop der jaren qua betrouwbaarheid en aftersales helaas een teleurstelling. Zeer veel brochures, hengelsportbeurzen etc. zijn afgezocht, maar kwaliteitshengels die loodkoppen van 120, 150, 180gram en zelfs Cutbaits kunnen vissen zijn simpelweg schaars of moeilijk te vinden aangezien de specificaties van de producenten nog wel eens een vertekend beeld kunnen geven van de daadwerkelijke performance. Indien gezocht gaat worden in het gamma hengels met een werpgewicht van 180 gram dan sta je verbaasd van het uiteenlopende type hengels je tegen komt, stuk voor stuk compleet andere hengels waarbij de hengel vaak direct weer teruggezet wordt in het hengelrek van de winkelier. Mijn conclusie is dat op basis van specificaties in brochures het vrijwel ondoenlijk is om een geschikte hengel te vinden. Om deze reden moet wel eens out of the box gezocht worden naar hoogwaardige hengels waarbij de performance verbloemd wordt door behoorlijk conservatieve specificaties door de fabrikant.  


Een prachtig voorbeeld hiervan is de hengel die nu met stipt op nummer 1 staat voor mijn type visserij, dit betreft de St. Croix Avid Inshore VIS76HF. Volgens specificaties een hengel met een werpgewicht tussen de ¾ -2oz, metrisch 21 en 85 gram, maar deze specificaties geven een onjuist beeld van de daadwerkelijke performance van deze hengel. Persoonlijk ik zou eerder denken aan een passende specificatie van 80-180gram.  De hengel betreft een fast action hengel met een heavy power. Twee termen die hier nader toegelicht dienen te worden. De actie van de hengel wordt bepaald op het punt waarbij de hengel buigt in de blank, het zogenaamde ‘flex’ punt van de hengel. Bij snellere hengels ligt dit typisch in het begin wat meer in de top van de hengel, terwijl dit bij medium en slow meer richting het midden dan wel de onderkant van de blank ligt. Dit bepaald dus de actie van de hengel, voor vele vissers zal dit bekend zijn. De power van de hengel bepaald hoeveel druk er nodig is om een hengel te laten buigen. Er worden diverse hengels gefabriceerd om zodoende een gamma hengels aan te bieden die afgestemd zijn op zowel de lijnkeuze als het gewicht van het (kunst)aas en uiteenlopende vistechnieken.

Aangezien de St. Croix Avid Inshore VIS76HF een fast action hengel met een heavy power betreft is de hengel qua performance tot veel meer in staat dan gespecificeerd. En juist door deze specificaties is deze hengel nooit eerder op mijn ‘radar’ gekomen. Zo heb ik er afgelopen jaar hoofdzakelijk loodkoppen van 150 en 180 gram mee gevist en dit zonder billenknijpen. Zelfs de Cutbait Herring met een totaalgewicht van 270 gram heb ik probleemloos gevist en dit zonder enige vorm van concessies in prestatie. Om deze reden ben ik bijzonder aangenaam verrast door deze stok en kan ik deze moeiteloos allround inzetten.


Het bijzondere van deze hengel is tevens  het gewicht. Met 215 gram is het onvoorstelbaar dat er uit een hengel met een lengte van 230cm dergelijke prestaties kunnen worden behaald.  Het feit dat het een ééndelige hengel betreft zag ik in het begin als een nadeel in verband met het transport. Nu kijk ik er volledig anders tegen aan. Ik ben bizar verrast wat een extra gevoel er ontstaat door het feit dat de blank uit één deel geconstrueerd is. Hierdoor vormt in combinatie met het zeer hoogwaardige carbon in de blank als het ware een klankkast waardoor elke beet veel beter doorgegeven wordt dan in een tweedelige hengel waarin dit teniet gedaan wordt door de pen van het insteekdeel. Dit gaat ten koste van de overdracht van de aanbeet, ik sta versteld hoe significant dat is. Om deze reden is het voor mij een groot voordeel dat de hengel ééndelig is. Ook al zou er een tweedelige variant zijn van dit model, dan zou alsnog mijn voorkeur uitgaan naar de ééndelige variant en ben ik meer dan bereid om concessies te doen voor wat betreft het gemak in transport.


Om de combinatie compleet te maken hebben wij afgelopen jaar voornamelijk nog gebruik gemaakt van de Shimano Twinpower SW-B 5000 XG. Een betrouwbare lichtgewicht molen waarover op het internet al voldoende geschreven is en om deze reden ook geen nadere toelichting behoeft. Met een dusdanige molen is de set perfect in balans maar zeker in staat om met genot de hele dag te vissen en moeiteloos de grootste kabeljauwen te drillen. Om een impressie te krijgen van de prestaties van deze hengel onderstaande video van onze laatste sessie in Denemarken waarin we met 318 kabeljauwen de zaken tot het uiterste getest hebben. Een set die zeker de aankomende jaren bij ons aan boord zal blijven.

Ninja Klapwijk - SDM Fishing

ANDEREN LAZEN OOK