image description

‘Explosie’ in de jungle van Suriname: Deel 3

“Gooi jij eens”

Zegt Raymond, wanneer hij tot twee keer toe een misser heeft gehad in een ondiep poeltje. Ik werp mijn rood/witte plug op dezelfde plaats, wat direct gevolgd wordt door een forse beuk op de hengeltop.

De vis probeert de poel uit te vluchten maar neemt daarbij plotseling een enorme sprong. Het blijkt een forse anjoemara, de vis heeft geluk en weet zich tijdens de sprong te ontdoen van de dreg, mij daarbij beteuterd achterlatend.

Het is al wat later in de middag als we besluiten een poging te wagen op de Lalau (Piraiba), de grootste en sterkste meervalsoort. Onze visboot wordt geankerd aan een rots en de haken voorzien van een niet meer al te verse halve zwarte piranha. In de stroom die er staat vissen we met 200gram lood om de zaak tegen de bodem te houden.  

Langzaam begint de duisternis in te vallen en boven ons wordt de Melkweg steeds duidelijker zichtbaar. Dan volgt een klein tikje op de hengeltop van Jef, gevolgd door een iets hardere tik. De spanning aan boord loopt op, maar een tiental minuten gebeurd er helemaal niets meer. Toch weg of….? Uit het niets buigt de hengel plots tot in het handvat en wordt in hoog tempo meters lijn afgetrokken.  Onmiddellijk maakt onze gids de boot los en nu is het zaak om snel boven te vis te komen die in razend tempo richting een grote rotspartij snelt.

Draaien Jef …. draaien, draaien, Tight Lines, hou die lijn strak!!! In sneltreinvaart volgen de aanwijzingen op. Dan gebeurd er iets dat ik niet snel meer zal vergeten; tijdens de zware dril schiet plots de molen uit de reelhouder en hangt tegen het startoog! Terwijl de vis er nog steeds op volle snelheid vandoor gaat, leun ik half over Jef heen en probeer ondertussen met de nodige krachtinspanning de molen weer terug te plaatsen op de reelhouder, hetgeen met de nodige moeite lukt.

Dit alles nog voordat de vis de kans krijgt zich richting de rotsen te manoeuvreren. Inmiddels is de boot boven de vis gemanoeuvreerd en kan hij naar boven worden gepompt waarbij het materiaal herhaaldelijk tot het uiterste wordt getest. Daar komt hij al, met zijn enorme witte buik, een gigantische staartpartij, kleine oogjes en de lange baarddraden. De vis schatten we op ruim 70 kilo en is daarmee zwaarder dan de visser zelf.



We zoeken een zandbank op waar we de gigant van de haak kunnen ontdoen en na een korte fotosessie sturen we de vis richting het diepere water, zodat de eventueel aanwezige piranha’s minder kans van slagen zouden hebben. High fives werden uitgewisseld, hiervoor zijn we naar Suriname gekomen!



Iets rustiger gaat het er aan toe bij het vissen voor de Kubi (black drum). Tegen de schemer aan starten we. Het heeft wel iets weg van snoekbaarsvissen; verticaal vissen met een kleine jig of een bladpilker in een diepe put is de meeste effectieve methode.

Langzaam opvissen om het kunstaas dan vlak tegen de bodem te houden. Een korte gevoelige hengel is hierbij ideaal, zeker omdat de aanbeten soms maar minimaal doorkomen, maar daarentegen ook weer snoeihard kunnen zijn. Kubi is een uiterst populaire en zeer smakelijke vissoort die in Suriname vrijwel zonder uitzondering wordt meegenomen. Vandaar ook dat wanneer het droge seizoen zo’n beetje tegen zijn eind loopt, de vangstkansen op deze soort al flink terug kunnen lopen.



Overall kunnen we stellen dat het een uiterst succesvolle vistrip was. Visdag 1 start fantastisch ; onder de watervallen meteen volop actie en boven de watervallen een topdag met Trophy Peacock bass tot ruim 60cm. Ook visdag 2 verloopt identiek, maar een zware tropische bui verstoort onze nachtrust.

De volgende dag bleek dat de rivier een halve meter was gestegen, dit had helaas onvermijdelijk een impact op de visserij. Visdagen 3 en 4 werden zware dagen en moesten we hard werken voor minder vis. Gelukkig begint te vis weer te vreten en maken visdag 5 & 6 veel goed. Met 4 lalau’s, waarvan 2 boven de meter, diverse roodstaartmeervallen. kubi en anjoemara, vele peacock bass tot ruim 60cm en de ontelbare zwarte piranha’s beginnen we moe maar voldaan aan de terugreis.

Gast reacties:

  • is hard werken, maar wat een prachtige vis (Peacock Bass)
  • wát een kracht !!!! (LALAU)
  • reis van je leven (algemeen)

In samenwerking met Ahoy Hengelsport Rotterdam organiseert Tight Lines Visreizen een informatie middag over het vissen in Suriname.

Dit doen we op zondag 9 februari 2020. Aanvang 12.00 uur tot ca. 16.00 uur.

Adres : Ahoy Hengelsport, Dordtselaan 130-138 te Rotterdam

Eén belangrijk verzoek hierbij, wilt u ons voorafgaand aan uw komst svp. het aantal  personen even doorgeven. Stuur hiervoor svp. even een mailtje naar info@tightlines.nl of een belletje naar 06-24518180

Van 29 september t/m 12 oktober 2020 organiseert Tight Lines weer een reis naar Suriname. Check voor meer informatie https://tightlines.nl/groepsreis-suriname/


Bert Goeree

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -