Exocet Double Tapered Line voor extreem verre worpen

Persbericht Fox

Exocet Double Tapered Line voor extreem verre worpen 

Door Mike de Roover

Over hoofdlijn is al veel gesproken en geschreven. Feit is dat je op veel dingen kan besparen...maar nooit op je hoofdlijn! Een rig en montage vervang je geregeld naar gelang de omstandigheden, dat is anders voor je hoofdlijn. Mijn hoofdlijn moet er staan, dril na dril, vis na vis, kanaal na rivier, mosselbank na rots, obstakel na obstakel.

De Exocet van Fox is een hoofdlijn die echt in mijn bovenste schuif ligt en daar hoort ze ook thuis. Hij heeft alle eigenschappen die een goede hoofdlijn moet hebben. Zo is deze nieuwe generatie lijn schuurbestending, zinkend, soepel en low visible.


Je kan op deze hoofdlijn gewoon gelijk een inline lood of loodclip monteren. Leadcore, tube of voorslag is overbodig.

Sinds kort is er een getaperde versie beschikbaar komen welke dus een ingebouwde leader heeft, welke zich uitermate leent voor het maken van extreem verre worpen.

De lijn bestaat voor de eerste vijf meter uit een zeer sterk stuk van 35lb (0,50mm) die geleidelijk over enkele meters overgaat in een 12lb (0,30mm) of 15lb (0,33mm) hoofdlijn. Zowel het begin als het einde van deze lijn zijn hiervan voorzien. 

Moest de leader door omstandigheden alsnog beschadigd geraken bijvoorbeeld bij het vissen tussen stenen, dan kan je gewoon de lijn omspoelen en heb je opnieuw een tapered einde dat kan dienen.

De Exocet laat zich prima op een bigpit molen spoelen, zo passen ze perfect op de Fox big pit molens van de 12000 range met een regular/shallow spoel, afhankelijk van de gekozen lijndikte.

Hij legt zich mooi, is soepel genoeg om niet te kinken en toch stug genoeg om niet te krullen. Je kan hem keer op keer opspoelen alsof je net nieuwe lijn hebt gelegd. Dit maakt dat accurate worpen keer op keer goed zijn, wat een grote meerwaarde is voor het vissen op grote afstand.

De grootste troef van deze lijn is zonder twijfel dat ze het gebruik van leadcore, leaders, tubes en voorslag overbodig maakt en je dus geen zwakkere plekken in de vorm van knopen hebt.

De tapered leader heeft aan de uiteindes een veel hogere diameter, gedaan dus met dat knoopje waar wier en vervolgens ook een toploodje achter blijft steken.


Doordat er geen knoop meer nodig is,of geen overgang naar een tube,maakt dit voor mij de ultieme lijn voor het vissen langs grote wierbedden.

Fox heeft hier alle voordelen van een goeie hoofdlijn en een voorslag netjes op een rolletje samengebracht. Uiteraard kan je nog steeds een leadcore of tube gebruiken, maar het is niet meer noodzakelijk.

Door de dikte van de nylon moet je niet meer bang zijn om vissen te beschadigen tijdens het drillen.

Denk ook zeker aan de voordelen op waters waar een voorslag niet is toegelaten, maar denk vooral ook aan eender welke situatie waar je de kracht en de zekerheid van je hoofdlijn nodig hebt. In de meeste situaties is deze Fox Exocet Tapered Line mijn allereerste keuze !
 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Peter dobbert door… naar 2023…
Willem Moorman -
image description
De Allrounder
Marc Borst -