image description

‘Esox! Koning van het zoete’ nieuw boek van Michel Verlaak

‘Esox! Koning van het zoete’ nieuw boek van Michel Verlaak

Door Bertus Rozemeijer

Een snoekboek? Dat is heel lang geleden. Eerlijk is eerlijk, ik vind het dapper om daar aan te beginnen en net zo dapper om het te durven uit te geven.

Het zijn nogal wat kosten die gemaakt worden. Michel Verlaak heeft het aangedurfd enorm veel tijd in een boek te steken wat uitgegeven is door Westerlaan Publishers. 

Twee jaar geleden kreeg ik een telefoontje van Henk Rusman met de vraag of ik mee wilde werken aan een interview met Michel Verlaak omdat hij… nou ja dat weet je wel. Natuurlijk wilde ik dat, wat uitmondde in een heel gezellige en lange middag en avond. Zelf was ik best wel sceptisch want ik moest het allemaal nog maar zien gebeuren. 

Twee jaar na het interview van Michel met Henk en mij viel het boek in de bus. Natuurlijk ben ik gelijk gaan bladeren en dan valt het gelijk op dat het met het fotowerk meer dan goed zit. Kijk je in de lijst met fotoverantwoording, dan kan dat ook niet anders.

Topfotografen als Bram Bokkers, Henk Rusman en Martin Korner hebben hierin een stevige bijdrage geleverd. Al die mannen vissen niet alleen, nee, ze zijn ook vaak of soms nog vaker dan met de hengels, met hun camera’s in de natuur op pad. Het is daarmee ook een boek geworden wat je vaak zult oppakken om van de foto’s te genieten. 

Foto’s is een, een boek is er om te lezen en leesvoer is er genoeg. Michel heeft bij veel snoekvissers een interview afgenomen, waarin alle geïnterviewden handenvol tips neerleggen die regelrecht uit de praktijk komen. Natuurlijk komt Michel zelf ook veel aan het woord om zo veel zinnige zaken uit de doeken te doen. 

In het boek ook veel leesvoer voor de vliegvissende snoeker, met echt veel goede informatie. Ierland loopt als een rode draad door heel het boek heen. Vrijwel elke deelnemer aan de interviews heeft tijd, vaak erg veel tijd in Ierland doorgebracht, net als Michel zelf.

Zijn omschrijvingen zijn ronduit prachtig en vaak zeer aandoenlijk en vol emotie naar het land en zijn bewoners toe. Prachtig vond ik het verhaal van James en Cham, hun manier van leven en het tragisch einde van de beide broers. 

Meer dan lezenswaardig is de geschiedenis van jerkbaits, waarin verteld wordt hoe de Ojibwa stam het vissen met jerkbaits in gang hebben gezet. Het verhaal over Frank Suick, die met zijn Suick jerkbait de wereld van het kunstaasvissen totaal deed veranderen.

Veel andere klassiekers zoals Heddon, Creek Chub, Pflueger en Shakespeare komen voorbij, waarmee je jezelf afvraagt wat er eigenlijk nog nieuw is. 

Alles met elkaar genomen is ‘Esox! Koning van het zoete’ een boek geworden wat je als visser op roofvis en zeker als snoekvisser niet mag laten liggen. 

De foto's bij deze boekbespreking zijn afkomstig uit het boek. 

Esox! Koning van het zoete
318 pagina’s
23,5 x 24 cm
1365 gram

Het boek ‘Esox! Koning van het zoete’ is nu hier te bestellen voor € 40,00.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Gesloten seizoen, binden maar!!!!
Willem Moorman -
image description
Colombia deel 3: Rivier-visserij
Willem Moorman -
image description
De Allrounder 108
Willem Moorman -