Eindklassement 1e kampioenschap zeevissen

Eindklassement 1e kampioenschap zeevissen NoordWest Nederland.

Persbericht POS

Zondagochtend vormde het strand van Groote Keeten in de kop van Noord-Holland het tijdelijke decor voor één van de grootste zeevisevenementen van het jaar. Na vier uur onafgebroken vissen was het Cees Steyl van team Zeenaald 2, die met 12 vissen en een totaallengte van 290 cm de eeuwige roem én het delftsblauwe kampioensbord in ontvangst mocht nemen.

Meer dan 200 deelnemers baanden zich in alle vroegte als krioelende badgasten een weg naar hun plek op het strand. Een EIGEN plek, want voor het startsein werd de loting bekend gemaakt. En dat is al een wedstrijd op zich. Volgens insiders was vak A vooraf torenhoog favoriet. “Daar komt op voorhand de winnaar vandaan”, aldus Ron Gatowinas, voorzitter van de Federatieve commissie zeevissen; de organisator van de zeeviswedstrijd. Daarom stonden er vele gespannen koppies op de uitslag van de loting te wachten.

“En het gaat ook ergens om”, volgens Gijs Schelvis, actief lid van de commissie. “De eer in de vorm van het delftsblauwe bord staat voorop, maar met een visreis naar Noorwegen als hoofdprijs wordt het toch een tikkie anders. Weken voorafgaand aan de wedstrijd zijn de echte cracks al aan het oefenen geweest. Je ziet het ook terug in het deelnemersveld. Nederlandse en Belgische kust- en strandvissers van topniveau, zowel bij de dames als de heren.”

Direct na het startsein vliegen de lijnen met aas al richting de horizon. Niet lang daarna volgen de eerste aanbeten van bot, bot en nog eens bot. Snel aas verwisselen en opnieuw inwerpen. Ver gooien is geen noodzaak want direct achter de branding ligt een zandbank met daarachter een diepere geul waar de vis zich ophoudt. Toch vragen de steeds wisselende omstandigheden aan zee om een continue aanpassing van aasaanbieding en strategie.

De toppers uit het eindklassement visten allemaal direct over de zandbank of juist net daarvoor; liefst tegen het talud aan. Sommigen hadden het geluk nabij een kleine inham (ook wel mui genoemd) te loten waar zich in theorie meer vis bevindt, maar dan moet je ze toch nog maar zien te vangen… Verreweg de hoofdmoot van de gevangen vis bestond uit bot en hier en daar werd nog een verdwaald zeebaarsje gevangen. Opmerkelijk was de vangst van een zeeforel, maar die tellen in de wedstrijdwereld niet mee. Zalm en zeeforel hebben een beschermde status en zet men direct terug.

Uiteindelijk vissen veel deelnemers zich van de gevreesde nul af. Helemaal niets vangen is geen optie. Zeker niet voor het thuisfront en met een goed gevulde prijzentafel geeft ieder visje kans op een mooie prijs. “En je vist niet alleen voor jezelf, maar ook voor je team”, geeft Gerard Roosloot, voorzitter van hengelsportfederatie NoordWest Nederland aan. “Veel sportvissers vissen in een korps. Vijf man verdeeld over vijf vakken. De resultaten van iedere visser tellen dan mee.”

Overallwinnaar van de korpsen is team zeenaald 2 met 8,46 meter vis. Zij mogen een week lang in Noorwegen vissen en zich een heel jaar lang federatiekampioen NoordWest Nederland noemen. Houdt u van ons nog het vak van de winnaar te goed. Cees viste in vak C. Zo zie je maar, het blijft vissen…

Voor het fotoverslag en de uitslag van de wedstrijd en verwijzen wij naar sportvisserijnoordwestnederland


ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars 411: He he eindelijk!...
Willem Moorman -
image description
Enthousiasme verplicht!!!!
Willem Moorman -