image description

EFSA Nederland is de nieuwe organisator van het NK Bootvissen.

Door Ron Smits

Begin dit jaar gonst het van de geruchten, dat Sportvisserij Nederland denkt te stoppen met het organiseren van het NK Bootvissen. Mede door de slechte resultaten van het Nederlandse team, tijdens het WK bootvissen in het buitenland heeft Sportvisserij Nederland later dit jaar definitief beslist om te stoppen met de organisatie van het NK Bootvissen. Er valt een stilte, er valt een gat, geen traditionele NK Bootvissen meer?


 
Geen traditionele Delfs Blauwe borden meer voor de winnaars van het NK bootvissen, niet omdat deze niet meer worden georganiseerd, maar omdat de EFSA deze niet heeft. Jammer.  Hier nog enkele van de borden uitgereikt door de NVVS uit de vorige eeuw en helemaal bovenaan één uitgereikt door Sportvisserij Nederland. Ik kijk met veel interesse uit naar de vervanger van het inmiddels traditionele Delfs Blauwe Bord.

 
De Nederlandse afdeling van de EFSA is de nieuwe organisator van het NK Bootvissen. Door meerdere vragen vanuit de leden van de EFSA om toch een NK bootvissen te organiseren hebben Arjan Stelwage (lid EFSA) en Miranda Koop (secretaris EFSA Nederland), het bestuur van EFSA Nederland warm gekregen om dit jaarlijkse NK Bootvissen in 2023 te organiseren. Begin november is de kogel door de kerk en EFSA Nederland gaat heel zeker het NK Bootvissen organiseren in 2023.

Voor Miranda is dit totaal iets nieuws, daar ze zelf helemaal geen boot visser is. Maar daar heeft Arjan Stelwage, als rasechte boot visser, de benodigde ervaring mee. Met het organiseren van wedstrijden vanaf de kust heeft Miranda inmiddels een rijke ervaring opgedaan. Zo organiseert zij samen met Clarinda en Frank van der Zande alweer de 30 ste editie van het EFSA Championship Shore Fishing op woensdag 10 mei tot en met zaterdag 13 mei 2023 op het strand van Noordwijk. Deze ervaring in het organiseren van wedstrijden van Miranda en de kennis met betrekking tot het bootvissen van Arjan gaat de organisatie van het NK Bootvissen volgend jaar zeker een succes worden.


 
Miranda Koop, secretaris van EFSA Nederland, is zelf een heel verwoed en succesvol sportvisser, haar man Frank is er één uit de buiten categorie van sportvissers en ook de zoons zijn heel fanatieke sportvissers. Het vissen zit in haar DNA. Wie aan de EFSA denkt, denkt onmiddellijk aan de botenclub, maar ook aan het Scheveningen Festival, het EFSA European Championship Boat, recordlijsten, big game fishing en dan komt daar in 2023 ook het EFSA NK Bootvissen bij. Verder organiseert EFSA Nederland ook het EFSA Bootvissen Binnenlandse wateren (alleen voor leden).

Mijn vismaat (wijlen) Cor Willemse werd eerste in 1998 bij het door EFSA georganiseerde Scheveningen festival en won onder andere deze prachtige bokaal.

De EFSA houdt jaarlijks de EFSA European Sea Angling Championship en organiseert in 2024 de EK Boat & Lines van 7 tot 14 september 2024. Alleen leden kunnen deelnemen aan de officiële EFSA wedstrijden. Voor het NK Bootvissen is, vanwege het traditionele en nationale karakter, echter een uitzondering gemaakt. Hier kunnen ook niet EFSA leden aan deelnemen.
Het EFSA NK Bootvissen wordt op vier dagen gehouden: zondag 07 mei 2023, zondag 28 mei 2023, zondag 12 november 2023 en zondag 10 december 2023. Er is ook een uitwijk datum vastgelegd.
 

Een gezellig samen zijn tijdens de big game boot wedstrijd bij Kaap Verdië.

Deze uitwijk dag staat gepland op zondag 17 december 2023 voor het geval dat de weergoden op één van deze data, roet in het eten gooien. EFSA Nederland heeft bewust voor kleinere boten tot 10 personen gekozen.
 

De goed uitgeruste MS Big Marlin, één van de drie wedstrijdboten.

Zo heeft iedere deelnemer dezelfde kansen voor de eindoverwinning. Ook zijn de drie boten al vastgelegd: MS Big Marlin, MS Marie-Louise en MS The Sharky. Bovendien is er een vierde wedstrijd boot als reserve eventueel ter beschikking: MS Zeearend I uit Vlissingen. Dit houdt in, dat er plaats is voor maximaal 30 deelnemers. Zorg dat u er snel bij bent want halverwege november zijn er al 16 deelnemers genoteerd.

Inschrijven is alleen mogelijk bij Miranda Koop, gsm nr.: 06 – 18435409 en email adres mirako@hetnet.nl.
De loting met betrekking tot welke boot, stuurboord of bakboord en ook welke plaats aan boord, vindt iedere dag plaats.
 

Miranda in actie tijdens een EFSA Nederland event

Wilt u meer weten over de EFSA in het algemeen: www.efsafishing.org en over het NK Bootvissen in het bijzonder ga dan naar de facebook pagina EFSA NK BOOT.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Poldersnoek, uniek en ontembaar: Deel 9
Willem Moorman -