Effectief

Effectief

door Eddy te Mebel

Je hoort wel eens dat vliegvissen een leuke manier van vissen is om weinig te vangen. Hier ben ik het maar voor de helft mee eens. Het is een leuke visserij die echter wel degelijk zeer effectief kan zijn.

Zoals bijvoorbeeld tijdens het nimfvissen in de winter op klein (polder) water als je een school vis hebt aangetroffen. Het water is vaak smal en ondiep. Ik begin dan achteraan in de school te vissen en vang dan langzaam een aantal vissen uit de school vandaan, zonder dat de rest verjaagd wordt.



Maar ook bijvoorbeeld bij het forelvissen op snelstromende kleine ondiepe beekjes. Heel vaak zijn deze beekjes kraakhelder en aan beide oevers begroeid met bomen en struiken. De forellen zijn ontzettend schuw, en vaak zie je dan op afstand al een boeggolf door het water schieten, wat aangeeft dat je al weer een forel hebt verjaagd. Zo af en toe vis ik wel eens in dit soort kleine ondiepe water en weet dat ik dan het beste af ben met een korte vliegenhengel.Ik werp de vliegenlijn zo strak mogelijk en laag boven het water. En blijf zelf zo ver mogelijk bij de vis vandaan.



Vismaat Hein slaat precies op het moment van fotograferen een mooie beekforel vast aan de droge vlieg. Het water eronder was misschien 20cm. diep en deze vis was waarschijnlijk te moeilijk geweest voor een andere vismethode. De vis steeg op insecten die uit de struiken vielen. Struiken die ongeveer 30 cm. boven het water hingen. Dat is nu net het leuke ervan om dan toch die ene vis te vangen op een bijna onmogelijke stek.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
De 2024 vliegvis aquarellen muurkalender
Willem Moorman -
image description
Ben u van de partij op 13 en 14 mei?
Willem Moorman -
image description
VIS TV: Vliegvissen op voorn in historisch Urk
Willem Moorman -