Eerste Monitoringsdag Oostvoornse Meer groot succes!

Persbericht Sportvisserij Zuidwest Nederland 

Eerste Monitoringsdag Oostvoornse Meer groot succes! 

Herfstachtiger kon het niet zijn op de eerste Monitoringsdag op het Oostvoornse Meer. Maar ondanks miezer en wind kwamen de vlieg- en kunstaasvissers van heinde en verre om met ons samen uit te vinden hoeveel en wat er te vangen valt op het meer. 

Circa 50 sportvissers konden na een kort welkom in Paviljoen Stormvogel en de uitreiking van het vangstregistratieformulier aan de gang om zoveel mogelijk vissen ‘boven water te krijgen’.

Het gezelschap verspreide zich vlot over de verschillende sectoren en al snel werden de eerste vangsten van regenboogforellen gemeld.

De delegatie van Sportvisacademie Gorinchem wisten als eerste een aardige regenboogforel aan te bieden aan de medewerkers van Sportvisserij Nederland. Zij waren aanwezig voor onder andere onderzoek naar de maaginhoud. Wat opviel bij dit exemplaar was dat deze forel een voorliefde voor alg had daar waar enig ander onderwaterleven in de maag ontbrak.

Overigens hebben de studenten van de Sportvisacademie überhaupt hoge ogen gegooid deze monitoringsdag. Het merendeel van de prijzentafel ging aan het einde van de dag met hen mee terug naar huis.

Het prijzenpakket, mede mogelijk gemaakt door Avicentra Hengelsport bevatte tal van begeerlijke prijzen waaronder een vliegvishengel van ‘Scierra’. Deze hoofdprijs is over de grens meegenomen door de enige buitenlandse deelnemer van de dag: Moritz Thomas.



Moritz had er de rit van 250 kilometer graag voor over om ons te helpen monitoren! Het was zijn bruine forel van 61cm die hem de prachtige vliegvishengel opleverde. Verder bestond de vangst voornamelijk uit forellen die kortgeleden zijn uitgezet op het meer met lengtes van circa 25 centimeter.

Deze ‘nieuwelingen’ lieten zich redelijk makkelijk vangen waardoor er door de meeste vissers wel een vis gevangen is. Naast de winnende vis zijn er nog een aantal mooie exemplaren van bruine forellen gevangen en zelfs een enkele bot. De exacte resultaten zullen later kenbaar worden gemaakt.

Al met al een zeer geslaagde eerste monitoringsdag. Mede dankzij de heerlijke lunch in het paviljoen die werd voorafgegaan door een interessante presentatie van niemand minder dan Marco Kraal.

Voor de nieuwelingen, maar zeker ook voor de ‘oude rotten’ had hij een boeiende presentatie voorbereid die de uniciteit van het meer nog maar eens benadrukte.

Reden te meer om de monitoringsdag een terugkerend karakter te geven en zodoende zal ook de komende jaren deze dag traditiegetrouw plaatsvinden als opening van het nieuwe seizoen.



Via deze weg bedanken we iedereen die deze dag mede mogelijk heeft gemaakt; Avicentra Hengelsport, Sportvisserij Nederland, Vereniging de Nederlandse Vliegvisser, Paviljoen Stormvogel, Marco Kraal en last but not least; alle deelnemende sportvissers!

Zie ook een verslag op de website van de VNV.

Foto's: Sander Boer