Een week vissen in Kerry, Ierland (deel 2)

Een week vissen in Kerry, Ierland (deel 2)

Door Paul Ruiter

Toen we aan het eind van de dag weer verzamelden, kwamen we tot de conclusie dat we een uitzonderlijke dag beleefd hadden. We hadden met zijn vijven 8 zalmen gevangen, waarbij iedereen 1 of meerdere vissen had. Ik ving 2 zalmen en een mooie kleine zeeforel. Nico had zijn eerste zalm ooit op de vlieg. Wat een fantastische dag! Dit werd uiteraard gevierd met de nodige drankjes.


Wat een fantastische dag!

Dinsdagmorgen gingen we weer op zoek naar de baars. Ik had een paar aanbeten, maar ze waren allemaal mis. John besloot dat het tijd was voor de pollak en lipvis. We verzamelden eerst krabbetjes en schelpen, waarna we als volleerde bergbeklimmers een afdaling maakten van een klif.

De lipvissen zaten er en we haakten er gelijk een paar. Prachtige sport op een licht hengeltje, terwijl ze uit alle macht terug proberen te duiken in het kelp voor je voeten. Hierna ving ik een loeisterke pollak op de dobber en nog een aantal op kunstaas.


Een beetje bergbeklimmen.


Loeisterke pollak.

Op woensdag was de rivier wat gezakt, maar we gingen toch even snel kijken. Gelukkig maar, want ik had binnen een uur 2 mooie zalmen op de kant. Geen succes voor de vliegenwapperaars, maar ik was aardig in mijn nopjes. Die middag gingen we vissen op harder. John begon te voeren en na een tijdje zagen we een aantal (grote) harders azen, helaas net buiten bereik van de vliegenlat. Met een buldo wist ik een grote vis te haken, die ik verspeelde door lijnbreuk.


Even snel kijken…

Donderdag was onze laatste effectieve visdag, aangezien we vrijdag al weer naar huis gingen. We hadden een boot gehuurd op lough Currane, waar we een grote zeeforel wilden vangen. De zeeforellen speelden het spelletje helaas niet mee. Ik ving enkel een bruine forel.

Zo kwam onze visreis in het wonderschone Kerry tot een eind. De zeebaars bleek moeilijk te vinden, maar we hadden in totaal 6 verschillende vissoorten weten te vangen. Heel veel dank aan gids John en zijn vrouw Lynn, die prima voor ons gezorgd hebben en ons de visvakantie van ons leven bezorgd hebben.


Tot slot: Mijn pa met zijn zalm die braaf aan de haak bleef.

Een ding moet me nog van het hart. Verscheidene keren zagen we bij een grote pool zogenaamde ‘netsmen’ met netten vissen op zalm. Blijkbaar hebben deze mensen een vergunning om voor dit jaar 17 zalmen te vangen met hun netten. Dit jaar hadden ze sinds maart slechts 5 zalmen gevangen. Dit verklaard niet waarom wij ze, gedurende de week, soms 4 keer op een dag met 6 man aan de netten zagen sjorren. Blijkbaar hebben ze erg veel plezier in hun ‘hobby’.

Toen we een keer stopten om wat dichterbij te gaan kijken toen ze het net leeg aan het halen waren, reden ze er snel een auto voor zodat we niet konden zien wat er uit het net kwam. De plaatselijke controleur was in geen velden of wegen te bekennen. Wat is het nut van vergunningen, catch & release en quotas als er toch niet gecontroleerd wordt?

Sorry voor het lange verslag, maar sommige dingen laten zich niet in een paar woorden vatten….

Slainthe, Paul Ruiter

Eerder verschenen: deel 1.

 

ANDEREN LAZEN OOK