Een visdag met veteranen met PTSS

Visgids Groningen

Een visdag met veteranen met PTSS 

Een speciale visdag. Met zo’n acht boten gaan we op 18 maart vissen met veteranen die de diagnose PTSS hebben. Deze dag is georganiseerd door Hans Scholte en Jan Willem Waitz.

Beide veteraan en erg begaan met de doelgroep van vandaag. Om half acht vanmorgen werd er verzameld bij de trailerhelling aan het Paterswoldsemeer. De groep werd hartelijk welkom geheten door Jan Willem.

Daarnaast werd iedereen ook nog succes toegewenst door Kasper Doornbush namens de Hengelsportfederatie Groningen/Drenthe. Ook de HSF draagt de veteranen een warm hart toe. Tegen half negen was het de hoogste tijd om de motoren te starten en uit te varen.

De doelgroep van vandaag is erg kwetsbaar en dat blijkt ook uit het aantal uiteindelijke deelnemers. Hiervoor heeft iedereen echter begrip en we gaan dan ook met goede moed aan de slag. Ik heb de eer om met twee dames in de boot te verblijven. Uyên Lu is sociaal psychotherapeut en verbonden aan Stichting de Veerkracht.

Deze stichting begeleid veteranen met PTSS en helpt door middel van coaching en diverse trainingen de veteranen, die vaak zwaar getraumatiseerd zijn, hun eigen kracht weer te vinden. Ook de naaste familieleden worden door deze stichting begeleid door middel van workshops en trainingsdagen. Naast Uyên zit Marjan vandaag ook bij mij in de boot.

Rond de klok van tien slaat één van de hengels dubbel in de hengelsteun. Snel draaien Marjan en ik de andere hengels naar binnen en geven Uyên de hengel in de hand. Met de aanwijzingen van Marjan en mij kan Uyên haar eerste snoek ooit in de boot begroeten. Zoals meerderen heeft ze ook kennis mogen maken met de vele tandjes van de snoek. Trots poseert mijn gaste met haar vangst!

Mijn gast krijgt bijna op elke vinger van haar hand een pleister cadeau maar dat deert haar niet. Snel wordt op de sociale media de eerste vangst gedeeld en de positieve reacties stromen binnen via de mobiele telefoon.


 
Tegen de middag wanneer de eerste boten al richting het restaurant varen vangen we de tweede vis vandaag. Iets minder groot maar dat maakt niet uit! Ook hier wordt nog even snel een plaatje van geschoten en dan begeven we ons ook richting de lunch.
 
We verzamelen ons bij de Twee Provinciën en daar nuttigen we met z’n allen een heerlijke lunch en worden er verhalen gedeeld. Over het vissen maar ook diverse ervaringen uit het verleden door de deelnemers. Indrukwekkend om te horen en ook mooi om de herkenning in de kameraadschap die getoond wordt te zien.


 
Na de lunch wordt er door iedereen geposeerd voor een groepsfoto maar dan is het toch weer hoog nodig tijd om te gaan vissen.



Ook op de andere boten wordt gevangen alhoewel het over het algemeen een erg taaie dag is geweest qua vangsten. De foto’s van de vangsten worden snel gedeeld in de groepsapp, die speciaal voor deze dag is aangemaakt. Tegen vijf uur gaan weer richting de trailerhelling en kunnen we terugkijken op een geslaagde dag. Wellicht krijgt het een vervolg!

Kijk hier voor meer foto's

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Peter dobbert door… naar 2023…
Willem Moorman -
image description
De Allrounder
Marc Borst -