Een uniek stukje natuur verloren gegaan

Een uniek stukje natuur verloren gegaan

door Joop Folkers

Vissers die hun geluk regelmatig aan het Hartelkanaal beproeven, weten dat er ondanks de enorme petrochemische industrie in dit gebeid toch nog een prachtig stuk natuur bestaat of ....liever gezegd bestond! Sinds kort is het uitgestrekte gebied van vuurdorens, bramenstruiken en ander laag gewas dat zich tussen het Hartelkanaal en de Risk en de Schietbaan bevond geheel gerooid!

Onbegrijpelijk, want het was een uniek gebied, waar vele duizenden zangvogels en spreeuwen zich op doortrek richting zuiden tegoed deden aan de vele oranje besjes van de vuurdorens die hun tevens veiligheid verschafte. Ook kwamen we er ‘s-morgens vroeg regelmatig hermelijntjes en fretten tegen.

Het wemelde er ook van de konijnen en hazen en om dan maar niet te spreken van de uitgebreide fazanten en patrijzenkolonie. Tijdens het vissen werden we regelmatig verrast door jagende buizerds. Kortom een machtig mooi stukje natuur wat ons als vissers altijd weer boeide! Maar helaas, het is nu een kale modderige bende waar je her en der wat “verzopen” konijnen en fazanten tegenkomt.

Ik sprak er een man van Rijkswaterstaat die vertelde dat ze het terrein bouwrijp moesten maken ivm. de doorgang van de 2e Maasvlakte. Ik vroeg hem of er dan helemaal geen rekening werd gehouden met het lot van die vele duizenden vogels en andere dieren die juist hier een veilig onderkomen vonden. Het antwoord van deze ambtenaar was zoals gewoonlijk voorspelbaar,“Tja, dan moet je niet bij mij zijn, de hoge heren beslissen hierover”! Niets nieuws maar wel hééél jammer!