image description

EEN SHADJASJE,hoe waar en waarom ( 3 )

De laatste jaren zie je een stingermontage waarbij twee dreggen onderaan de shad bungelen steeds vaker.



Het voordeel van dit soort stingermontage is, dat je al relatief veel gewicht onderaan de shad hebt. Bij een bepaalde vorm shad (slank), kan je het lood dan helemaal weglaten of tot een minimum beperken, zonder dat de shad gaat tollen.


Een jasje met ‘’losse’’ dreggen.

De laatste jaren zie je een stingermontage, waarbij twee dreggen onderaan de shad bungelen, steeds vaker. Het voordeel van dit soort stingermontage is, dat je al relatief veel gewicht onderaan de shad hebt. Bij een bepaalde vorm shad (slank), kan je het lood dan helemaal weglaten of tot een minimum beperken, zonder dat de shad gaat tollen. Je kan nu op deze manier erg ondiep en uiterst langzaam vissen. Wil je nu wel wat gewicht toevoegen, dan hang je gewoon een Tungsten Fastach Sinker ( kijk op Lureparts.nl) aan het oogje. Gebruik je wel een loodkop en deze is normaliter bijv. 15 gr., dan is nu ca 10 gr. Voldoende, om toch een goede balans te hebben.


Met een Tungsten Fastach Sinker (Lureparts.nl) kan je de shad makkelijk extra gewicht geven.

Ook monteer je de dreggen vrij van de shad i.p.v. hem te fixeren in het rubber. Vaak zal je zien dat dreggen die loshangen van het kunstaas net iets beter vlees pakken. Een nadeel bij veel groen is dat deze dreggen ook dit spul graag prikken. Laat de situatie bepalen welke montage je gaat gebruiken.

 


Kant en klare stinger  met twee dreggen.    

Hoe ziet nu een dergelijke montage eruit.                                                                                              
Aan het onderste oogje van de loodkop of aan een ‘’Screw’’ oog zonder lood komt één stinger met twee dreggen. Je gebruikt dus geen rughaak en hierdoor zijn bij een shad groter dan 18 cm. meestal twee dreggen gewenst. De haken moeten vrij onder aan de buik bengelen, waardoor we twee pinnetjes met oogjes en twee splitringen gaan gebruiken. Het eerste pinnetje net achter de kop, geef ik vaak twee pootjes om hem goed vast te zetten. Op dit dikke gedeelte zal dit geen invloed hebben op de actie van het rubber.


Twee pootjes houden beter en beinvloeden op deze plek de actie niet.

Om de stinger probleemloos aan de loodkop of screw oog te bevestigen, gebruik ik het liefst een z.g. Fastach clip. Met dit clipje kan je je in twee tellen je stinger bevestigen of los maken. Het metaal hoef je niet te buigen, dus van metaalmoeheid heeft het nooit gehoord. Verder is het slank en gestroomlijnd wat ik wel prettig vind. Laten we deze montage eens gebruiksklaar maken.


De Fastach Clip is ideaal voor deze montage.

Allereerst bevestigen d.m.v. een sleeve een stukje staaldraad aan de Fastach clip. Gebruik een goede kwaliteit staaldraad met een minimale trekkracht van 30 pond. Vergeet niet dat er enorme krachten op het korte lijntje van de stinger komen te staan, vooral als de dril explodeert. Het liefst gebruik ik staaldraad met een plastic mantel, omdat dit minder snel kinkt tijdens de dril. Wil je de dreg dichter bij de loodkop hebben, kan je ook met een fastach clip en een splitring werken (zie foto).


Omdat de shad nogal wat te voorduren krijgt bij de dril,  wil ik nog wel eens wat koperdraad gebruiken om uitscheuren te voorkomen.

Het staaldraad gaat door het oogje van het eerste pinnetje en dan in de sleeve. Hierna gaat het staaldraad nogmaals door het buisje, om na het dichtknijpen niet meer te verschuiven. Voor je het buisje dichtknijpt schuif je hem losjes tegen het oogje aan.

Dit doe ik om het lusje zo klein als mogelijk te maken, omdat de dreggen altijd op zoek zijn naar dit soort openingen. Als dit goed zit, doe je hetzelfde aan de andere kant van het staaldraad met het eerdergenoemde stalen pinnetje met oog. Deze kan je zelf maken of kan en klaar kopen.


Ook hier geldt, neem het rvs-staaldraad niet te dun, maar wel in verhouding met je shad. De tweede softbait pin, die in de buurt van de staartwortel komt, houd ik single om dit dunnere gedeelte niet te beïnvloeden. Nadat alles op zijn plaats zit en het de juiste lengte heeft, monteren we aan de twee softbait pinnetjes sterke niet te grote splitringen.

De dreggen die hieraan komen hebben nu maximale bewegingsvrijheid, maar mogen elkaar niet raken als je ze naar elkaar toe brengt. Vooral bij het werpen is dit een ergernis, als de haken elkaar innig kunnen omhelzen. De montage d.m.v. splitringen geeft je de mogelijkheid om dreggen te vervangen of te wisselen.


Met de juiste montage is vaak ‘’ hangennnnnn’’.

Je zult begrijpen dat deze stingermontage vooral geschikt is om van de bodem af te vissen, omdat de dreggen onderaan het rubber bungelen. Ook kan het zo zijn dat je i.p.v. twee dreggen er maar één wilt gebruiken. Dit is natuurlijk mogelijk al zal je het systeem iets moeten aanpassen om het gewichtsverlies van de extra dreg te compenseren.

Ik hoop dat je door deze artikelreeks het belang van een goed gevechtsjasje voor grote shads hebt ingezien en de nodige aandacht geeft. Gebruik het als leidraad en geef je eigen jasje eraan.

ANDEREN LAZEN OOK