Een goede start is het halve                   werk

Een goede start is het halve werk door Willem Stolk Elf jeugdige vrienden bevinden zich aan de waterkant. Met hengel! De knapen met een leeftijd tussen de 6 en 8 jaar hadden al meerdere malen aangegeven dat ze wilden vissen. Helaas zijn ze nog niet oud genoeg en hebben te weinig ervaring om zelfstandig de dag door te brengen aan de waterkant. Totalfishing nam de heren op een van de laatste warme dagen mee naar het water en legde de kiem bij een stel enthousiaste beginnelingen.

In het begin was het moeilijk de concentratie vast te houden…

Klaar voor de start

Uitgerust met telescoophengeltjes van 3 meter voorzien van een tuigje gingen we op pad. Het weer was ok, veel zon maar net zo veel wind. Het was dus zaak een plek op te zoeken waar we geen last van de wind hadden. In een lokale put waar voldoende beschutting is worden de basiszaken uitgelegd. Ten eerste wordt uitgelegd hoe de tuigjes op de hengels moeten. Dit verliep lekker soepel, stap 1, geslaagd. Om het niet te ingewikkeld te maken wordt het uitloden overgeslagen, dit kan later ook nog. Stap 2, de maden aan de haak te doen krijgt volop aandacht. Diverse keren wordt dit voorgedaan en al snel hebben de mannen dit door. Stap 3, voer aanmaken, niet te nat maar vrij droog om te zorgen dat de kleine vis komt azen. Stap 4, voeren rondom de dobber en….. vissen!De eerste vissen…

Eerste vis

Natuurlijk hebben ook de jonge vissers van nature een overwinningsdrang, continu kijken ze uit hun ooghoeken om te kijken of buurman al een vis vangt. Ze willen allemaal de eerste zijn. Na een aantal minuten is de eerste kreet hoorbaar, ik heb beet, en ja hoor het eerste voorntje wordt onder grote belangstelling binnen gehaald. Een gebeurtenis die zij waarschijnlijk nooit meer vergeten.

Automatisch wordt dit stap 5, onthaken van de vis met een hakensteker. Na rustig te hebben uitgelegd wat het voordeel is van een hakensteker gaan de heren akkoord met het voorstel om alle vissen te onthaken met dit hulpmiddel. Stap 6, het terugzetten van de vis doet de mannen pijn, ze willen hem het liefst vasthouden en bekijken. Dat dit niet kan en vriend vis dit waarschijnlijk niet zal overleven is snel uitgelegd en wordt ook aangenomen. Gelukkig vangt iedereen minimaal 1 vis, het is allemaal klein spul maar de pret is groot.

Binnen het uur, vissen alsof ze nooit anders hebben gedaan…

Eind goed al goed

Na een tweetal uren besluiten we te stoppen om daarna onder het genot van lekkere pannenkoeken het visavontuur te bespreken. De feestvreugde bereikt zijn hoogtepunt…

Vissen en pannenkoeken, mooier bestaat niet…

De indruk die de mannen achterlaten is positief, allen willen ze nu met hun vader gaan vissen. Het is zeker dat de basis is gelegd voor misschien wel een aantal echte kampioenen. De een zal karpervisser worden de ander misschien een roofvisfanaat maar dat ze hun leven lang positief tegen het sportvissen aankijken is welhaast zeker.
Na de maaltijd krijgt elke kampioen een hengeltje mee, vol trots gaan ze naar huis…