Een goed Initiatief, jeugdcursus vissen

Een goed Initiatief

door Henri Nijenhuis

Het is alweer een mooi poosje geleden dat ik samen met Herman Schuurman in gesprek kwam over het vissen met de jeugd. Herman vertelde me dat hij bezig was met een jeugdcursus vissen, een initiatief van De Hengelsport vereniging Leeuwarden, in samenwerking met de NVVS.

Nou Herman als je hulp nodig hebt dan zeg je het maar,waren mijn laatste woorden, wist ik veel dat hij me daar aan zou houden.

Een week of wat later belt hij me op met de vraag wanneer ik vrij was want “dan rooster ik je in op een school om les te geven” Tjonge heb ik dat weer met mijn grote mond, nu zat ik er aan vast. Een weekje later zat ik met een schema in mijn handen en een breed lachende Herman tegenover mij: “Ach Henri het loopt wel los, het gaat vanzelf als je er eenmaal mee begonnen bent” .

Vrijdag 7 Juni. Het is zover. Joost, een jonge fanatieke karpervisser uit Leeuwarden en ik worden naar groep 6 van de Sint Thomas school gestuurd.
Het feest kon beginnen! Het eerste dat we zagen was dat de hele klas vol hing met grote vissen die de kinderen hadden gemaak

                       

en ze waren allemaal heel nieuwsgierig wat wij wel niet allemaal te vertellen hadden.
We begonnen met een film over jeugdvissen die gemaakt was door de NVVS.
Wel hadden we de kinderen verteld om
goed op te letten ,want later zouden we aan de hand van een vragenlijst kijken wat ze er van opgestoken hadden.
Joost en ik waren het er samen over eens dit was echt tof werk!

Maandag 10 Juni. Dag twee breekt aan. Toen we aan kwamen rijden werden we al herkend en er werd druk gezwaaid en geroepen door de kinderen.
Een vracht aan hengels/snoer/ haakjes en dobbers werden naar boven het lokaal in gesjouwd.

Het moet gezegd worden dat het boven verwachting ging, het koste wel veel tijd maar met de hulp van Reinder en Milan ging het super. Het laatste uurtje werd gebruikt om de tuigjes aan de hengels te bevestigen en het zaakje goed op te bergen voor de praktijkdag.
Wat de kinderen toen nog niet wisten dat ze de hengels (medegesponsord door Fun-Fishing) na de praktijkdag mochten houden, een jeugdvergunning uitgereikt kregen van de HVV Leeuwarden, plus een heus hengelsport diploma aan het einde van de praktijkdag! Nou die heb ik nog geen eens!

Toen kwam de praktijkdag. Herman en nog twee vissers kwamen het team versterken.

                       

Hengels en voer werden ingeladen en da maden gingen ook mee ,de kinderen gingen onder aanvoering van meester Rob lopend naar het water.

De kinderen zagen er allemaal heel fanatiek uit en keken met schitterende ogen naar het water en de hengels.


Na het voeren gingen de eerste dobbers het water in en het vissen was begonnen.
Een meisje ving de eerste vis ving en Milan hielp haar met het onthaken en terugzetten van de vis. Er zijn die dag heel wat snoertjes en dobbers gebroken en in de war geraakt , maar oh wat hadden ze een lol en daar ging het toch om.

                       
                       


                       

Er waren ook enkele kinderen waarvan de ouders het niet zo zagen zitten dat hun kinderen gingen vissen ,dit ivm dieren mishandeling e.d.
Deze kinderen hebben wij zo goed mogelijk uitgelegd hoe wij met de vis omgingen. Dat hadden zij ook echt wel door na die drie dagen ,maar de wens van de ouders moesten wij respecteren en de kinderen hebben zich vermaakt met het vangen van kleine waterdieren en hebben hier een mooi werkstuk over gemaakt.

                       

Afgelopen week heb ik nog een keer met meester Rob gebeld en hij vertelde me dat er nog regelmatig groepjes kinderen uit de klas met elkaar afspraken om na schooltijd met elkaar te vissen.
Door de kinderen te laten zien hoe je met de vissen en vooral de natuur behoort om te gaan hebben we een grote stap in de goede richting gezet.

Het zou geweldig zijn als meerdere hengelsportverenigingen in het land dit goede voorbeeld zouden volgen. De kinderen vinden het in ieder geval prachtig!