Een gezellig dagje bootvissen met visgids Leonard Muys op het Deense eiland Langeland

Een gezellig dagje bootvissen met visgids Leonard Muys op het Deense eiland Langeland 

Door Patrick Mensink, Lex en Rik Hufkens

Vele weken vooraf hebben we veel over en weer gebeld met de pas benoemde visgids Leonard Muys. De bedoeling is om een hele dag met de boot van Leonard aan de oostkust van Langeland te vissen.

Eindelijk is het dan zover en op donderdag 28 april gaan we met Leonard Muys vissen vanuit Spodsbjerg. De wekker gaat om half vier want het is vanaf Middelfahrt ongeveer anderhalf uur rijden naar de haven van Spodsberg.

We worden verwacht om zes uur in de haven en we willen zeker op tijd bij Leonard zijn. We rijden de parkeerplaats op en op hetzelfde moment rijdt ook Leonard met zijn visboot het terrein van de haven op.

Na het handen schudden en de visspullen en proviand aan boord brengen, is we snel de boot te water gelaten. Aangezien er veel wind voorspeld is, zijn we wat vroeger vertrokken en zo rond half zeven varen we de haven van Spodsberg uit naar de Blindedarmgeul waar we veel vis zien op de Fishfinder.

Helaas kunnen we de vis niet gevangen krijgen en zijn we naar een paar andere stekken van Leonard gevaren. Leonard kent dit water als zijn broekzak en het duurt niet lang of ik krijg een paar grote rukken aan mijn hengel, maar de vis is meteen weer los.

Ik zeg nog tegen mijn zoon Rik: “Hou je hengel goed vast want de beet is best heftig”. Nog geen drie minuten later heeft ook hij beet en dat was best schrikken, want weer wordt de top bijna het water in getrokken.


Na een mooie dril komt er een mooie gul van 64 centimeter naar boven. Daarmee heeft hij toch zijn persoonlijk record verbroken (hij is apetrots en ik nog veel meer). Kort daarna krijgt Patrick beet, maar ook deze vis is hem te slim af en lost.


De wind trekt hard aan en is niet zo leuk meer. Bovendien is de driftsnelheid van de boot dusdanig hoog dat er alleen nog maar met zwaar lood gevist kan worden.

Leonard besluit om wat dichter onder de wal te vissen om te zien of we nog wat mooie platvis kunnen vangen. Nou de platvis is ruimschoots aanwezig en het lijkt wel of ze opgestapeld liggen te wachten op ons aas. Helaas is het door ons, vanuit Nederland, meegebrachte aas niet meer in goede staat.

Omdat het zo goed gaat, varen we even terug en gaan we snel wat aas halen in Spodsberg. Met de snelle boot van Leonard zijn we snel weer terug aan het vissen. De vis is ook nog steeds in grote getale aanwezig en het gaat nu helemaal los.

Vliegdekschepen van schollen (40 cm en groter) komen regelmatig aan boord, maar ook heel mooie scharren laten onze haken niet met rust.

Voor ons gevoel heeft mijn zoon de meeste vis gevangen. Na ongeveer nog drie uurtjes vissen en 75 dik aan de maat zijnde vissen in de bak besluiten we weer terug te varen. Met veel wind, hoge golven, sneeuw, hagel en regen, leggen we weer veilig aan in de haven van Spodsberg. Dankzij onze visgids is het een topdag geworden en hebben we veel geleerd van Leonard.

Leonard Muys heel erg bedankt, voor een bijzonder leuke, gezellige en leerzame dag. We gaan het zeker nog een keertje over doen.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Peter dobbert door… naar 2023…
Willem Moorman -
image description
De haken en ogen van een Noorse vistrip (17)
Marc Borst -